galéria megtekintése

Orbán harciasan visszaszólt Obamának is

40 komment


Horváth Gábor

Az USA vezette a Hóman-szobor elleni kampányt – erről Barack Obama beszélt a holokauszt-emléknapon Izrael washingtoni nagykövetségén. A passzus először kimaradt az MTI washingtoni tudósítójának jelentéséből, a magyar kormányfő sajtóirodája szerint pedig az amerikai nyomásgyakorlás hátráltatta a szobor ügyének rendezését.

„Amikor egy második világháborús antiszemita vezető szobrának felállítását tervezték Magyarországon, mi vezettük a rohamot az ország kormányának meggyőzésében, hogy forduljon vissza. Ez nem széljegyzet volt a Magyarországgal fenntartott kapcsolatainkban, hanem központi ügy az Egyesült Államokkal való jó kapcsolat fenntartása érdekében, és ezt a tudomásukra is hoztuk” – mondta Barack Obama szerdán Izrael washingtoni nagykövetségén.

A jó viszony feltétele volt a Hóman-szobor elfelejtése
A jó viszony feltétele volt a Hóman-szobor elfelejtése
Kevin Lamarque / Reuters

Az MTI washingtoni tudósítója, a veterán külpolitikai újságíró Járai Judit elsőre kihagyta az amerikai elnök Magyarországra vonatkozó szavait. Később, amikor a tudósító új, kiegészített szöveggel állt elő, azt a zárójeles megjegyzést fűzte a tudósításhoz, hogy a Magyarországgal kapcsolatos megjegyzésre a nagyobb hírügynökségek nem tértek ki tudósításukban. A szöveg ugyanakkor sok helyen, így a Fehér Ház honlapján is elérhető, és a beszéd videón is megtekinthető. Az MTI csak akkor pótolta a mulasztást, miután a magyar média felfigyelt rá.

 

A kormány nem késlekedett a harcias válasszal. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóirodájának vezetője az utóbbi időben magyar részről már megszokott, a diplomáciai udvariaskodást elkerülő modorban fogalmazott közleményt adott ki. Ezt az MTI gyorsan és hiánytalanul közölte: „A Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is. A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.”

Cser-Palkovics András egyébként már decemberben is nyomásgyakorlást, sőt zsarolást emlegetett a szoborállítás elmaradása kapcsán. Székesfehérvár fideszes polgármestere a végsőkig harcolt a lapunk értesülése szerint eredetileg L. Simon László államtitkár által kezdeményezett szoborért.

Úgy tudjuk, a külföldi figyelmeztetések akkor alapvetően arról szóltak, hogy a befektetők általában elkerülik azokat a településeket, amelyek negatív színben tüntetnék fel a megtelepülni kívánó céget. Közép-Európában minden eurocent működő tőkéért éles verseny folyik, és a szobor miatti botrány hátrányos helyzetbe hozná a várost.

Forrásaink szerint a nyugati diplomaták azt is felhozták, hogy látják, milyen komoly erőfeszítéseket tett az Orbán-kormány az utóbbi hónapokban az antiszemitizmus elleni fellépésre, ám mindez hiábavaló lett volna, ha végül mégis szobrot állítanak a nyilas kormány mellett kitartó Hóman Bálintnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.