galéria megtekintése

„Orbán barátai kontrollálják a médiát”

19 komment


Kőműves Anita

A sajtószabadság magyarországi helyzete ékes példája, hogy az Európai Uniónak nagyon kevés eszköze van arra, hogy számon kérje a tagállamokon az EU Alapjogi Chartájának megsértését – állapítja meg az újságírók és a sajtó biztonságáért küzdő amerikai szervezet, a Committee to Protect Journalists (CPJ) Brüsszelben bemutatott jelentése.

A New York-i székhelyű CPJ sötét képet fest a sajtószabadság helyzetéről az Európai Unióban. Jean-Paul Marthoz, a jelentés szerzője elmondta, a szervezet „aggodalommal figyeli, hogy az európai országokban, amelyeket hagyományosan a helyes demokratikus gyakorlatok miatt tartanak példaértékűnek, egyre gyakrabban sértik meg a sajtószabadságot, és az unió is rendre elmulasztja, hogy határozott intézkedésekkel védje meg az újságírók jogait”. A CPJ szerint Brüsszelnek „erkölcsi kötelessége” megvédeni a sajtószabadságot és számon kérni ennek az alapjognak a védelmét a tagállamokon.

A jelentés szerint az uniós országokban a kormányok, a szélsőséges csoportok és a korlátozó jellegű médiatörvények jelentik a legnagyobb veszélyt a sajtószabadságra. „Egyes országokban a terrorizmusellenes erőfeszítések ürügyül szolgálnak széles körű titkos megfigyelésekre, amelyekkel az online újságírást cenzúrázzák, és fenyegetik az újságírói források titkosságát” – írja a CPJ jelentése.

A szervezet szerint a sajtószabadság romló magyarországi helyzete jól jelzi, hogy az EU mennyire nincs felvértezve arra, hogy megrója azokat az országokat, amelyek nem tartják be a kötelezettségeiket. „Magyarország egyre gyorsabb visszaesést mutat az újságírók akadálytalan munkáját biztosító alapvető jogok tiszteletben tartásának területén. Ezt legutóbb akkor láthattuk, amikor szembeszállva az EU nyilvánvaló értékeivel, korlátozták a menekültválságról tudósító újságírók munkáját” – idézi a szervezet közleménye Kati Martont, a CPJ vezetőségi tagját, korábbi elnökét.

 

A neves amerikai sajtószabadság-védő szervezet küldöttsége tavaly októberben járt Magyarországon, hogy a helyszínen vizsgálják a magyar média helyzetét. Akkor úgy találták, hogy az állami finanszírozású médiában elterjedt az öncenzúra, a kormánnyal szimpatizáló médiában pedig jellemző az „urambátyám” mentalitás. Az állami hirdetések elosztását és az adórendszert diszkriminatívnak találták.

A CPJ kedden bemutatott jelentése hosszan sorolja azokat az eseteket, amikor az Európai Uniónak és a brüsszeli mechanizmusoknak nem sikerült az általuk helyesnek vélt irányba terelni Orbán Viktort és kormányát. A dokumentum utolsó bekezdésében megjegyzik: brüsszeli forrásaik szerint alapvetően a magyar embereknek kell majd fellépniük Orbán ellen a szavazófülkékben. De a képlet nem ilyen egyszerű. A szerzők idézik Pierre-Arnaud Perrouty dokumentumfilmest, aki Diktatúra Európában? címmel forgatott Magyarországról, és aki szerint Orbán barátai kontrollálják a média jelentős részét, emiatt a választók nagyon sok fontos információhoz nem jutnak hozzá. Így pedig egyáltalán nem biztos, hogy a következő választásokon a szavazók tömegei Orbán ellen fordulnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.