galéria megtekintése

Öngyilkos akciókkal fenyegetőzik a Hamasz

0 komment


Miklós Gábor
NOL

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön sürgette Izraelt és Palesztinát, hogy mihamarabb kössenek fegyverszünetet.

Nagy nemzetközi telefonálás előzte meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának tegnapi ülését. Ban Ki Mun főtitkár tárgyalt az izraeli kormányfővel, a palesztin hatóság elnökével, John Kerry amerikai külügyminiszterrel, az egyiptomi elnökkel, valamint Szaúd-Arábia és Katar uralkodójával.

Benjamin Netanjahu is nagy telefonforgalmat bonyolított: Kerry, Merkel német kancellár, Harper kanadai kormányfő voltak például a listáján. Obamával nem sikerült beszélnie csütörtök estig. 

Khaled Abdullah / Reuters

 

Miközben az ENSZ-ben arra készültek, hogy megvitassák a Gáza körüli helyzetet, a rakétaháború tovább tartott. A konfliktust kiprovokáló Hamasznak sikerült a rakétáit egészen az északi Haderáig ellőnie. Tel Avivban szenzációt okozott, amikor egy megsemmisített palesztin rakéta darabjai a piacra estek. Rakétát lőttek ki Dimonára (az izraeli nukleáris központ helye) és Micpe Ramonra, ahol légitámaszpont van. Sérültje, halottja nem volt izraeli oldalon a rakétatűznek.

A Vaskupola rendszer a célra tartó rakéták 90 százalékát megsemmisíti, két éve még csak 85 százalékos volt az eredményesség. 

A konfliktus nemzetközi visszhangja eddig mérsékelt, pedig Gázában szinte mindennap több tucat halottja és rengeteg sebesültje van a légitámadásoknak. Az EU vezetői, ahogy az Egyesült Államok is mindkét felet mérsékletre, a konfliktus befejezésére szólítják fel.

Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök most először nyilvánosan kiállt a palesztinok mellett. Eközben az államilag ellenőrzött egyiptomi média csak korlátozottan ír a gázai ostromról. Hasonló visszafogott reakció tapasztalható a többi arab és muzulmán országban is. Az ok: a Hamasz azokkal az iszlám erőkkel lépett szövetségre, amelyek szembeszálltak a hagyományos rendszerekkel. Al-Sziszi eddig kifejezetten ellenséges volt velük, hiszen a Hamasz a Muzulmán Testvériség mozgalmának része, és ekként is viselkedett az egyiptomi összecsapások idején. Az olajmonarchiák ugyanezen okból továbbra sem nyitották meg a pénztárcájukat.

Khaled Abdullah / Reuters

A konfliktus áldozatokkal jár, de a Hamasznak egyelőre nem sikerült megmozgatnia az európai közvéleményt. Pedig a világsajtó első oldalait elfoglalták a drámai erejű fotók az izraeli légitámadások következményeiről.

A háborúzó felek intenzív pszichológiai hadviselést is folytatnak. A Hamasz által közvetített fenyegetések héber nyelven arra szólítják fel a „cionistákat", értsd az izraeli polgárokat, hogy számítsanak „késelési támadásokra mindenütt. Várjátok az öngyilkos támadásokat minden autóbuszban, kávéházban és az utcán" – hangzik a gázai al-Aksza tévé videóján, amelyet a YouTube-ra tettek fel. A tévé a harag és bosszú támadásaival fenyeget Gázából, a Nyugati parton és Izrael területén.

„Cionisták, emlékeztek rá, hogy rakétáinktól megremegett Tel Aviv és az izraeli parlament? Azt akarjuk mondani, hogy még sok ezer ilyen fegyverünk van." A propagandavideó menekülésre szólítja fel a „telepeseket". Ennél kifinomultabb módszer, hogy pánikkeltő SMS-eket küldtek, azzal a hamis hírrel, hogy egy gázai rakéta eltalált egy haifai vegyi gyárat. 

Az arab nyelvű SMS-küldést, arab nyelvű röpcédulázást az izraeli haderő is folytatja. Több gázai célpont lakóit mobilon figyelmeztetik, hogy hagyják el a házukat, mert rakétacsapás éri az épületet. Egy másik eljárás, amikor robbanófej nélküli rakétával „kopogtatnak" az épület tetején, hogy menekülésre késztessék a robbanás előtt a bennlakókat. A palesztin rakétakilövők gyakran lakóházak között vannak. Az izraeliek jól tudják, hol laknak a Hamasz irányítói, és csapásaikat a lakóházukra irányítják. Iman Sziamot, az terrorszervezet rakétafőnökét autóvezetés közben lőtték ki az izraeli elhárítás és a légierő közös akciójával.

Meddig tarthat a háborúskodás? Lapunknak e-mailben válaszolt egy izraeli lap elemzője. Szerinte a Hamasz azért provokálta ki az összecsapást, mert valamilyen győzelemre van szüksége, hogy megerősítse megroppant tekintélyét a palesztinok között. Ezért „katonai sikert" kell felmutatnia, például eltalálnia egy tel-avivi toronyházat. Politikai célként azt deklarálták, hogy Izrael engedje szabadon a három zsidó iskolásfiú elrablása után letartóztatott Hamasz-funkcionáriusokat, köztük azokat, akiket egy amnesztia keretében engedtek el korábban. Kétséges, hogy Netanjahu megengedhet-e ilyen engedményeket. Ezért – állítja forrásunk – néhány napon belül biztosan nem lesz tűzszünet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.