Ban Ki Mún: pengeélen a gázai helyzet

Az eddigi legtöbb halálos áldozatot, a palesztin egészségügyi minisztérium szerint 17-et követelt a csütörtök esti izraeli légicspás, amit Kán Juniszra mértek. A támadás áldozataival együtt 76-ra emelkedett a halottak száma. Izrael elmondása szerint éjfél óta 108 helyre mért támadást, míg a zsidó országot 12 rakétatámadás érte,melyből hetet kivédett a rakétaelhárító rendszere - írja a BBC

Az ENSZ főtitkár, Ban Ki Mún arra szólította fel az izraeli és palesztin hadsereget, hogy fejezzék be az ellenségeskedést. A régió „nem engedhet meg egy újabb totális háborút" – mondta a főtitkár.

A Hamasz szerdán este lőtt ki több tucatnyi rakétát izraeli városokra,azután, hogy Izrael légicsapásokat mért a Gázai övezetre – írja a BBC. A hírek szerint több mint 60 palesztin halt meg kedd óta az izraeli csapásokban. A gázai orvosok szerint az esetek fele civileket, beleértve nőket és gyerekeket érint.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali találkozót hívott össze csütörtökre.

„A romló helyzet egy lefelé tartó spirál felé tart, ami könnyen kontrollálatlanná válhat" – mondta Ban – „ Még mindig valós az a kockázat, hogy az erőszak tovább gyűrűzik." Kijelentette, hogy a Hamasz leállította a rakétáit és sürgette az izraeli kormányt, hogy tanúsítsanak önmérsékletet és tiszteljék a nemzetközi kötelezettségeket, és védjék meg a civileket.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu korábban azt mondta, hogy súlyos árat fog fizetni a Hamasz a rakétatámadásaiért, Izrael fokozni fogja a terrorcsoport elleni támadásokat. „Ezek a műveletek időbe telnek. Megoldjuk családaink és otthonaink védelmét." – mondta Netanjahu.

Musztafa Bargúti, a Palesztin Törvényhozó Tanács tagja azzal vádolja az izraeli miniszterelnököt, hogy szárazföldi bevetésre készül, ami hatalmas mészárláshoz vezet majd a Gázai övezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.