galéria megtekintése

Tele volt gyűlölettel az orlandói mészáros

1 komment


Dési András

Tele volt gyűlölettel. A professzionális lőfegyverkezelés mellett rasszista és szexista megjegyzésekkel hívta fel magára a figyelmet. Munkahelyén, a G4S biztonsági cégnél állandóan becsmérlően beszélt a melegekről és a leszbikusokról.

Omar Mateen rendőri pályáról álmodott, profi módon bánt a lőfegyverekkel
Omar Mateen rendőri pályáról álmodott, profi módon bánt a lőfegyverekkel

Erőszakos, antiszociális férfi volt, azt azonban családtagjai, ismerősei és kollégái sem gondolták volna, hogy az orlandói Pulse melegbárban 49 ott szórakozó vendéget – legálisan beszerzett AR–15-ös fél­automata fegyverével – legyilkoló, 53 másikat megsebesítő Omar Mateen ilyen szörnyű tettre lenne képes.

Az Amerika történetének legiszonyatosabb vérengzését elkövető Mateen 1986-ban New Yorkban született, de Floridában nőtt fel. Családja Afganisztánból vándorolt be. Apja szerint Omar rendes fiú, Allah jámbor híve volt, cselekedetének semmi köze a valláshoz. A biztosításközvetítéssel foglalkozó apa, Seddique Mateen is furcsa figura. Saját gyártású videoüzeneteiben hol a tálibokat méltatja, hol Afganisztán ideiglenes kormányfőjeként tünteti fel magát, tavaly jelöltette magát a közép-ázsiai ország államfőválasztásán.

 

Ezzel szemben Omar rendőri pályáról álmodozott. Egyetemre is ment, büntetőjogot végzett. 2007-ben lépett be a világ legnagyobb biztonsági cégéhez, a 125 országban 620 ezer embert foglalkoztató G4S-hez. Floridai lakhelyén, St. Lucie-ben önkéntes polgárőrként tevékenykedett. A szomszédok udvarias, lovagias­ fiatalemberként írták le.

A mészárlás helyszíne
Fotó: Carlo Allegri / Reuters

Hogy pontosan mikor és milyen körülmények között radikalizálódott, ebben apjának volt-e bármilyen szerepe, a hatóságok vizsgálják. A gyűlölködő kirohanásai, valamint a Szíriában az első iszlamista öngyilkos merényletet elkövető, amerikai állampolgárságú Mohammed Abu Salhához fűződő távoli kapcsolata miatt az FBI látókörébe került. 2013–2014 között kétszer is kihallgatták, de bizonyítékok híján nem tudtak mit kezdeni a heti 3-4 alkalommal a Fort Pierce-i mecsetben imádkozó férfival.

A magánéletében is elsősorban erőszakos arcát mutatta. Első feleségétől – aki Üzbegisztánból vándorolt be Amerikába – egy év után elvált. Második nejét, Sitora Yussufyt az interneten ismerte meg, a kapcsolatból kisfiuk született. Ez a házasság papíron két évig tartott, de Yussufy szerint pár hónap után külön éltek. Mateen rendszeresen bántalmazta, verte a nejét, megtiltotta, hogy a családjával kapcsolatot tartson.

Míg Syed Shafeeq Rahman imám szerint Mateen békés, nyugodt ember benyomását keltette, a hitszónok fia mást látott a többnyire csendes, visszahúzódó fiatal apában. Veszélyes, erőszakos alakot.

Rendszeres vendég volt a melegbárban

Két lap, a Los Angeles Times és az Orlando Sentinel a tragédia szemtanúit, illetve a melegközösségek tagjait szólaltatta meg. A nyilatkozók szerint Mateen legalább tucatszor vendégeskedett a klubban, többnyire félrevonulva iszogatott, kevéssé barátkozott, és rabiátus természetűnek ismerték meg. Amikor lerészegedett, akkor kifejezetten lármás és agresszív emberré változott. „Valójában nem sokat beszélgettünk vele. Tudtuk, hogy felesége és kisgyermeke van, időnként mondott valamit az apjáról” – mesélte az Orlando Sentinelnek az egyik klubtag, Ty Smith, aki szombaton éjjel nem volt ott a lövöldözés helyszínén.

Chris Callen a CNN hírtelevíziónak arról számolt be, hogy Mateen az elmúlt három évben havonta egyszer vagy kétszer járt a klubba. Mindkét riportalany elmondta, hogy már jó ideje nem is álltak szóba Mateennel, mert amikor egyszer egy vallási tartalmú megjegyzést tettek, a férfi kést rántott. A klub harmadik tagja szerint Mateen néhányszor férfitársaságban érkezett a szórakozóhelyre.

Az orlandói homoszexuális közösség több tagja is arról számolt be a The Daily Beast című lapnak, hogy Mateen rendszeresen jelen volt az egyik közösségi portálon is, ahol nemegyszer dehonesztáló megjegyzéseket tett. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.