galéria megtekintése

Olvasással harcolnak az Iszlám Állam ellen

1 komment

NOL

Esti iskolákban tanulnak a pesmerga harcosok Irakban. A katonák az írással és olvasással vennék fel a harcot a rájuk leselkedő veszélyekkel, elsősorban az Iszlám Állammal szemben. 

Shkur Miro és társai figyelmesen hallgatják tanárukat, aki azt mondja nekik: ti pesmerga harcosok vagytok, csak egy kis szünetet kaptok az Iszlám Állam elleni háborúban! A harcosoknak az Irakban és Szíriában zajló konfliktus miatt meg kellett szakítaniuk tanulmányaikat, most azonban éjszakai iskolába járhatnak, ami akár az életüket is megmentheti. A diákok biztonsága érdekében a tanítást titkos helyszínen tartják, a helyszínt szigorúan őrzik.

Az oktatásban sem túl rózsás a kilátás
Az oktatásban sem túl rózsás a kilátás
Osman Orsal / Reuters

„Nagyon zavar, hogy nem tudom, hogyan kell értelmezni az útjelző táblákat” – magyarázza a 33 éves Miro, a kurd órája után. A férfi a makhmouri fronton harcol Irakban, és elmondása szerint többször találkozik figyelmeztető táblákkal és jelzésekkel, de nem tudja elolvasni őket.

 
Fotó: Saad Shalash / Reuters

Ezt az állítást Kamal Rashid, a pesmerga ügyek minisztériumának képviselője is megerősítette. Rashid elmondta, hogy volt olyan eset, amikor 10 katona sem tudta elolvasni a közlekedési táblákat, ezért rossz irányba indultak, egyenesen az Iszlám Állam karjaiba.

A háború kezdete óta mintegy 1300 pesmerga harcos vesztette életét, több mint 7000-en pedig megsérültek – írja az Independent. Kamal hozzátette, több oktatásra van szükség, hogy a pesmergák hasznosítani tudják az IS-ellenes koalíció kiképzését.

„Egy művelt hadsereget kell építeni Kurdisztánban”

– magyarázza a képviselő az esti iskolák célját, amely illeszkedik a harcosok sűrű programja köré. A pesmerga katonák 15 napot töltenek a fronton, majd 15 napot pihenhetnek. Fizetségük havonta 150 ezer forint körül van. Problémát jelent azonban, hogy a mintegy 100 ezer pesmerga fizetése gyakran késik, ami miatt vita alakult ki a regionális önkormányzatok és Bagdad között. A pesmergák egy része ráadásul a kurdisztáni pártok vezetése alá tartozik, szemben az kormányzati pesmerga ügyek minisztériumához tartozó alakulatokkal. Az emberek nagy része ezért elégedetlen, és pénzügyileg rosszul áll.

Nem csak azt kell megtanulniuk, hogy merre kell lőni
Nem csak azt kell megtanulniuk, hogy merre kell lőni
Azad Lashkari / Reuters

„Az anyagi gondjaink miatt nem tudtam elkezdeni az általános iskolát” – meséli Miro, akinek öt testvére van, és apja helyett ő vigyázott a juhokra. Az egész család az ő keresetéből élt. „Én nem jártam iskolába, így tudtak ők tanulni” – tette hozzá a pesmerga harcos, akinek a veszélyen kívül még két oka van, hogy tanuljon: egy 6 és egy 8 éves gyerek. Felesége úgy gondolja, gyerekei érdekében jobb, ha férje nem képzett, de Mirónak jelenleg a másodikos fia segít az elsős tananyagban.

Az iskolában azt is megtanítják, hogyan kell tisztelni az emberi életet, amire az Iszlám Állam harcosai nem képesek. A diákok között van a 31 éves Omar Aziz is, aki fegyvereket és lőszert szállít a frontra. A férfi Miróhoz hasonlóan nem tudta befejezni az iskolát.

Peshmerga dísszázad Irakban: büszkék a tudásukra
Pesmerga díszszázad Irakban: büszkék a tudásukra
Chris Wattie / Reuters

A tanulás sokat segíti a munkájában, és a tájékozódásban. A férfi szerint a tanárok rendkívül segítőkészek, és figyelembe veszik, hogy milyen nehézségekbe ütköznek az idősebb diákok.

„Most a tanulás a hobbim. Vannak, akik a második feleségükkel kelnének egybe, de én azt mondom: tanulni akarok” – hangsúlyozza Miro a gondosan teleírt füzetét mutatva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.