galéria megtekintése

„Öljetek egyszerűen”

6 komment


Fekete Gy. Attila

Korábban egy amerikai orvos háza előtt akart bombát robbantani az a nyugatgyűlölő nő, aki legalább hat késszúrással meggyilkolt egy magyar származású tanárnőt Abu-Dzabiban.

A 47 éves asszonynak vélhetően azért kellett meghalnia, mert amerikai útlevele volt. A brutális gyilkosságot az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, egy bevásárlóközpont mosdójában követte el egy burkába öltözött nő. Legalábbis a BBC szerint kevéssel a késelés után az emirátus hatóságai a történtekkel összefüggésben letartóztattak egy dzsihádista nőt, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy pokolgépet próbált robbantani egy amerikai orvos háza előtt.

A kanadai Footprints Recruiting tanár-elhelyezési hivatal által 2014. december 4-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép a magyar származású tanárnőről. A gyilkosa már napok óta figyelhette
A kanadai Footprints Recruiting tanár-elhelyezési hivatal által 2014. december 4-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép a magyar származású tanárnőről. A gyilkosa már napok óta figyelhette
Footprints Recruiting / MTI/AP

Áldozata, Ibolya R. Magyarországon született, de Romániában nevelkedett. Az ELTE-n szerzett óvónői képesítést, majd egy amerikai férfi felesége lett. Úgy tudjuk, amerikai útlevéllel érkezett az emirátusokba, ahol egy helyi óvodában angolt tanított. Bizonyosnak látszik, hogy gyilkosa nem hirtelen felindulásból végzett vele. Valószínűleg már napok óta figyelhette. A bevásárlóközpont kamerái szerint a burkába öltözött nő már másfél órával a gyilkosság előtt a mosdónál várakozott.

A vérengzésnek legalább két szemtanúja volt, ám őket a méretes késsel felfegyverkezett nő megfenyegette: meghalnak, ha nem maradnak ki a dologból. Ennek nyomán visszakoztak, majd egy alkalmas pillanatban kimenekültek a mosdóból és segítséget hívtak.

 

Mivel az áldozat nem magyar állampolgár, a Terrorelhárítási Központ a Népszabadság megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket. A lapunk által megkeresett szakértők ellenben emlékeztettek arra, hogy az iszlám szélsőségesek néhány héttel ezelőtt új stratégiát hirdettek. „Öljetek egyszerűen és terjesszétek a félelmet mindenütt!" – mondták. Ezt azt vetíti előre, hogy a korábban látványos pusztítással járó nagy robbantásokkal szemben a félelemkeltés olyan egyszerű módozataira térhetnek át, mint amilyen az Abu-Dzabiban történt gyilkosság. Az új típusú terrortámadásokat meghirdető iszlamisták szemében ráadásul a tanárok az első számú közellenségek közé tartoznak, mert „az idegen kultúra terjesztői".

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint a nyugati titkosszolgálatok már kezdték igen hatékonyan feltérképezni a szélsőségesek logisztikai rendszerét, ami azzal a veszéllyel fenyegette a terroristákat, hogy még az előtt lelepleződik tervük, mielőtt a végrehajtáshoz szükséges mennyiségű robbanóanyag, fegyver és más muníció összegyűlne. A logisztikai hálózatok ugyanis műholdakról, drónokról könnyen megfigyelhetők.

Sokkal nehezebb a titkosszolgálatok dolga az egyszerű eszközökkel dolgozó „terroristákkal" szemben, akik késsel, széklábbal vagy éppen autójukkal a buszra várakozók közé hajtva teljesítik küldetésüket. Tarjányi szerint az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzéséhez a térségben dolgozó titkosszolgálatoknak a technikai hírszerzésről vissza kell térniük a hagyományos humán hírszerzésre. Azaz be kell épülniük a harcos imámok követői közé és úgy kell azonosítaniuk azokat, akik konkrét bűncselekményekre készülnek.

Hasonlóképpen vélekedik Nógrádi György biztonságpolitikai szakértői is, akinek meggyőződése, hogy R. Ibolyának az amerikai útlevele miatt kellett meghalnia. A fölöttébb gazdag Egyesült Arab Emirátus eddig a jólét és a béke szigetének tűnt a térségben. Nógrádi azonban emlékeztet rá, hogy az ország lakosságának a 80 százalékát az ázsiai, afrikai és kisebb részben európai bevándorlók alkotják. Ám a jólét – az emirátus havi 8000 eurónak megfelelő összeget fizet polgárainak lényegében a rendszer elfogadásáért – nem tudja tartósan elfedni a belső feszültségeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.