galéria megtekintése

Putyin a rosszfiú, de Obama sem a legjobb barát


Zalán Eszter, Brüsszel
NOL

„Oroszország magára maradt, miközben az Európai Unió és a NATO tagjai egységet mutatnak” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államok felgyorsítja a cseppfolyósított palagáz exportengedélyeinek kiadását – ígérte Barack Obama amerikai elnök Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnökével és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ám hozzátette, az exportszállítást magánvállalatok végzik, tehát az amerikai kormányzat nem tud garanciát vállalni arra, hogy ezek a cégek végül tényleg Európába szállítanak majd. – Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy gyorsabban adjuk ki az engedélyeket. De ez nem egy éjszaka alatt történik, viszont már most el kell kezdeni – mondta az amerikai elnök.

Az Oroszországból érkező gáz alternatívájaként merült fel erőteljesen az elmúlt hetekben az amerikai palagáz európai importja, ám ehhez több cseppfolyós gáz fogadására alkalmas kikötő is kell.

 
Obama Brüsszelben Francois Lenoir / Reuters

Az amerikai elnök ugyanakkor arra is figyelmeztette az európaiakat, nem ártana átgondolniuk, milyen saját forrásaik lehetnek még, utalva a palagáz felhasználására, amelytől a legtöbb uniós tagállam környezetvédelmi okok miatt ódzkodik, Amerikában viszont óriási sikernek bizonyult.

– Nincs ideális, olcsó energiaforrás. Mindegyiknek van árnyoldala – figyelmeztetett Obama, aki első alkalommal látogatott el Brüsszelbe és az uniós intézményekbe. Júniusban visszatér a G7 találkozójára, amit Szocsi helyett a belga fővárosban tartanak meg Oroszország kizárásával.

Obama ugyanakkor azt is közölte a sajtótájékoztatón, hogy könnyebb lenne az exportengedélyek kiadása, ha már érvényben lenne az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény, amelyről szintén szó volt a tárgyalásokon.

Van Rompuy az egyezménnyel kapcsolatban kijelentette: szorosabb gazdasági kapcsolatok kialakítása egyben politikai üzenet is. Egyébként EP-képviselők és civil szervezetek is gyanakodva figyelik a tárgyalásokat, és általános félelem az, hogy az egészségügyi, illetve fogyasztóvédelmi szabályok fellazulnak az amerikai nyomás eredményeképp.

Obama az erre vonatkozó újságírói kérdésre úgy felelt, egész életében a magasabb szintű fogyasztóvédelemért és környezetvédelemért küzdött, nem fog olyan megállapodást aláírni, amely aláássa ezt.

A gyanakvóknak azt üzente, várják meg a megállapodás szövegét. Azt is közölte, biztosítani kell, hogy a megállapodásból nemcsak az elitek, hanem a kis-, és középvállalkozók is jól jönnek ki.

Az ukrajnai helyzetről szólva Obama elmondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök és a körei elszámolták magukat, amikor azt hitték a világ nem figyel, és éket üthetnek az Egyesült Államok és az EU közé. A G7-re, a NATO-ra és az EU-ra utalva, közölte, hogy Oroszország egyedül maradt. Ettől függetlenül szerinte még van tere a diplomáciának, de ha Moszkva tovább folytatja a megkezdett utat, a szankciók elmélyülnek.

Az ukrajnai helyzet arra emlékeztet minket, hogy a szabadságunk nincs ingyen – mondta Obama a NATO-ról szólva, hangsúlyozva, hogy mindenkinek szerepet kell vállalnia az atlanti szövetségben, és bírálva a csökkenő védelmi kiadásokat. Egy újságírói kérdésre úgy válaszolt, Grúzia és Ukrajna NATO-tagsága egyelőre nincs napirenden. Obama egyébként szerda délután találkozik Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral.

Az amerikai elnök emlékeztetett, Oroszországgal szemben már így is a legkomolyabb szankciók vannak érvényben a hidegháború vége óta. Kisebb nevetéshullám fogadta viszont a sajtóteremben Van Rompuy kijelentését, amely az Oroszországgal szembeni szankciók nem büntetések, hanem diplomáciai eszközök.

Van Rompuy a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a találkozón felvetették az amerikai hírszerzés lehallgatási gyakorlata miatti európai aggodalmakat. Obama azonban sem a lehallgatásokra, sem az adatvédelmi aggodalmakra nem reagált.

Az amerikai elnök Brüsszelből Rómába utazik, ahol Ferenc pápával és Olaszország új miniszterelnökével, Matteo Renzivel találkozik. Később Szaúd-Arábiába repül tovább.

Nincs hidegháború

Ez nem egy újabb hidegháború kezdete – szögezte le Barack Obama szerda este a brüsszeli Szépművészeti Múzeumban tartott beszédében, hozzátéve, hogy ezúttal Oroszország nem vezeti országok csoportját, s nem egy ideológiát képvisel. Az amerikai elnök közölte, a NATO nem keresi a konfliktust Oroszországgal, de megvédi a tagjait. Azt is közölte, az Egyesült Államoknak és Európának nem érdeke Ukrajnát irányítani. Obama azonban azt is elmondta, Oroszországot nem fogják katonai erővel kipenderíteni a Krímről, hanem további nyomást gyakorolnak Moszkvára, nyitva hagyva az ajtót a diplomáciai megoldásnak. Leszögezte, a világnak érdekében áll egy erős és felelős Oroszország. Az amerikai elnök arra is figyelmeztette a kétezer meghívottat, ne vegyék félvállról azt a békét és jólétet, amit Európában sikerült megteremteni. Mint mondta, a hidegháborút végül is a gondolatok erejével, a szabadság ideájával sikerült megnyerni. Közölte, a gondolatok versengése tovább folytatódik, s ez Ukrajnában érhető tetten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.