galéria megtekintése

Obama még vár a fegyverekkel

2 komment

NOL

Egyelőre kivár, ám nem zárja ki az amerikai elnök, hogy fegyverszállításokkal erősítsék meg a kijevi kormány csapatainak védelmi képességét. Az Európai Unió inkább a tűzszünetben reménykedik, miközben a harcok folytatódnak a kelet-ukrajnai szakadár területeken.  

Az Egyesült Államok és Európa is diplomáciai megoldást keres az ukrán válságra, de Washington nem zárja ki a fegyverszállításokat Ukrajnának – derült ki Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök megbeszélése után. A fehér házi sajtóértekezleten Obama azt mondta, hogy ha Moszkva folytatja a jelenlegi politikáját, még szigorúbb politikai és gazdasági elszigeteltség vár rá.

Merkel és Obama hétfőn Washingtonban. Az Egyesült Államok minden lehetséges módot mérlegel
Merkel és Obama hétfőn Washingtonban. Az Egyesült Államok minden lehetséges módot mérlegel
Gary Cameron / Reuters

Mint kijelentette, döntést ugyan még nem hozott, de az amerikai kormányzat a válság kezelésének minden lehetséges módját mérlegeli, így azt is, hogy emberi élet kioltására alkalmas védelmi eszközöket adjon Kijevnek. Azt persze nem gondolják, hogy az ukrán hadsereg legyőzheti az oroszt, de a fegyverszállítással Kijev védelmi képességét lehetne erősíteni – tette hozzá.

 

Merkel, aki Francois Hollande francia elnökkel közös rendezési elképzeléseit is megvitatta Obamával, ugyanakkor ismét egyértelműen kijelentette: nem lehet katonai eszközökkel megoldani a válságot. Bár akadoznak, folytatódnak a rendezési egyeztetések Oroszországgal, és ha egyszer rádöbbennek, hogy az erőfeszítések ellenére sincs esély a sikerre, akkor az USA-nak és Európának le kell ülnie megvitatni a további lehetőségeket – mondta.

Gyors intézkedés nem várható Obamától. Noha komoly nyomás nehezedik rá a Kijev katonai támogatását sürgető kongresszusi republikánus többség részéről, várhatóan alapos mérlegelés után fog határozni, és biztosan kivárja a szerdára tervezett, minszki, francia-német-orosz-ukrán csúcstalálkozó eredményét. „A menetrend képlékeny. Ez túl fontos ahhoz, hogy hirtelen döntést hozzunk” – idézett a Reuters egy név nélkül nyilatkozó washingtoni kormánytisztviselőt.

A minszki tárgyalásokra várnak az Európai Unió külügyminiszterei is. Hétfőn jóváhagyták ugyan az ukrán válság miatt elrendelt szankciók bővítését, de egy hétre felfüggesztették a döntés végrehajtását. Ezúttal az uniós beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett személyek és szervezetek listáját egészítették ki. A neveket még nem tették közé, de korábbi értesülések szerint a kilenc érintett társaság között egyetlen oroszországi van, a 19 magánemberből pedig öt orosz állampolgár, egyikük állítólag Anatolij Antonov védelmi miniszterhelyettes.

A harcok folyamatosan zajlanak, a bejelentések állandóan ellentmondanak egymásnak
A harcok folyamatosan zajlanak, a bejelentések állandóan ellentmondanak egymásnak
Alexei Chernyshev / Reuters

A brüsszeli tanácskozás üdvözölte Merkel és Hollande rendezési kísérletét. Egy békemegállapodás megkönnyebbülést jelentene a közösségnek, amely – José Manuel Garcia-Margallo spanyol külügyminiszter szerint – 21 milliárd eurós exportveszteséget szenvedett el a nyugati szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszerembargó miatt. Franciaország különösen érdekelt a tűzszünetben – emlékeztetett az Interfax orosz hírügynökség. Hiszen közvetítőként komoly diplomáciai sikert könyvelhetne el, és lehetősége nyílhatna arra, hogy leszállítsa Moszkvának a neki gyártott Mistral típusú helikopterhordozó hajót, a Vlagyivosztokot, amelynek átadását éppen az ukrán válságban játszott orosz szerep miatt függesztették fel.

A sokszereplős játszmában a legtöbb Vlagyimir Putyintól függ. A kairói látogatásra készülő orosz elnök az Al-Ahram egyiptomi lapnak adott interjújában ismét a Nyugatot tette felelőssé az ukrán válságért, mondván, az támogatta a kijevi „államcsínyt”, amely nyomán szélsőséges nacionalisták ragadták magukhoz a hatalmat, és mindaz, ami Kelet-Ukrajnában történik, csak válasz erre. A The Wall Street Journal amerikai napilap szerint moszkvai tárgyalásukon Merkel szerdáig adott időt Putyinnak arra, hogy válaszoljon az új béketervre. A Kreml szóvivője azonban ezt tagadta. Putyinnal nem lehet az ultimátumok nyelvén beszélni – jelentette ki.

Az emberek nagy része pedig csak éhes
Az emberek nagy része pedig egyszerűen csak egyre éhesebb
Gleb Garanich / Reuters

A kelet-ukrajnai harcokra nincs hatással a diplomáciai alkudozás. Hétfői közlések szerint 24 óra alatt kilenc katona és hét civil életét követelték az összecsapások, a szakadárok elleni hadművelet parancsnokságának szóvivője pedig azt állította, hogy a hét végén, több száz haditechnikai eszközzel együtt, 1500 orosz katona lépett Ukrajna területére. A lázadók fő központját, Donyecket vasárnap késő este hatalmas robbanás rázta meg. A felkelők azt közölték, hogy a hadsereg tüzérsége talált el egy vegyi üzemet, a kormányerők egyik önkéntes alakulata szerint viszont a szakadárok lőszerraktára robbanhatott fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.