galéria megtekintése

Obama beleszólt a brit kampányba

Beleszólt az EU-tagság fenntartása körül zajló szigetországi kampányba Barack Obama. Az amerikai elnök lényegében arra buzdította a briteket, hogy két hónap múlva szavazzanak az Európai Unióban való maradás mellett.

II. Erzsébet 90. születésnapját jött ünnepelni Londonba az amerikai elnök, de Barack Obama nem csak királyi ajándékot hozott a csomagjában. Alig szállt le az Air ­Force One elnöki különgép Stansteden, „robbant" a The Daily Telegraph pénteki számában megjelent véleménycikke. Ebben a demokrata párti politikus – két hónappal a sorsdöntő brit népszavazás előtt – állást foglalt amellett, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió teljes jogú tagja maradjon.

Fogadás a gyepen. II. Erzsébet a windsori kastélynál köszönti az amerikai elnöki párt
Fogadás a gyepen. II. Erzsébet a windsori kastélynál köszönti az amerikai elnöki párt
Kevin Lamarque / Reuters

Obama nem az első, de a legjelentősebb nemzetközi vezető, aki latba vetette tekintélyét a szigetország EU-tagságának folytatása mellett. Korábban Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Hszi Csin-ping kínai elnök is megtámogatta a David Cameron kormányfő irányította Remain (Maradás) kampányt. A Telegraph-cikkben az amerikai elnök kifejti, hogy a brit értékek, köztük a „demokrácia, a jogállamiság, a szabadpiacok a kontinensre és annak perifériáira is eljutottak". – Egy erős Európa nem fenyegeti, éppen ellenkezőleg, erősíti Nagy-Britannia globális vezető szerepét – érvelt a Fehér Ház lakója.

 

Az elnök az amerikai katonák II. világháborús áldozatvállalására hivatkozva szólt bele a brit belpolitikába. Obama intervencióját hevesen elutasították a Leave (Távozás) hívei. Boris Johnson, a rövidesen távozó londoni főpolgármester a The Sun bulvárlapban ment neki a washingtoni vendégnek, nemes egyszerűséggel „álszentnek" minősítve. Szerinte lélegzetelállító, hogy az az Amerika mondja meg az Egyesült Királyságnak, hogy adja át az ellenőrzést demokratikus intézményei felett, amely nem csatlakozott a gyermekek védelméről, illetve a női egyenjogúságról szóló ENSZ-konvencióhoz. Johnson, a kormányfői tisztség egyik fő várományosa azzal folytatta, hogy az elnöknek „részleges kenyai származása miatt a vérében van a brit birodalom iránti ellenszenv", s ezért eltávolította hivatalából Sir Winston Churchill szobrát.

Munkáspárti politikusok rasszistának minősítették Johnson nyilatkozatát. Churchill unokája, Nicholas Soames tory képviselő visszataszítónak nevezte a megnyilvánulását. Mint mondta, számára elképzelhetetlen, hogy legendás nagyapja ne üdvözölte volna Obama nézeteit.

A Sky News friss felmérése szerint az amerikai elnök kiállása után az emberek 17 százaléka kisebb, 25 százaléka nagyobb valószínűséggel voksol az EU-tagság mellett, míg a túlnyomó többséget (57 %) nem befolyásolja az amerikai vélemény.

Délben Barack Obama és neje, Michelle a windsori kastélyban felköszöntötte a 90 éves II. Erzsébetet. A közös ebéd után az elnök a Downing Street 10.-ben tárgyalt Cameronnal. A megbeszélésen a referendum csak az egyik téma volt, az Iszlám Állam elleni hadműveletek mellett beszéltek a menekültválságról, az Európai Uniónak az embercsempészet megfékezését célzó földközi-tengeri akciójáról és az ukrán–orosz válságról is.

Fenséges rejtély a Brexit megítélése

Komoly beszédtémává vált II. Erzsébetnek az Európai Unióról alkotott véleménye azt követően, hogy a The Sun márciusban a címoldalon hirdette: az uralkodó a Brexit híve. A bulvárlap felidézett egy 2011-es ebédet a windsori kastélyban, amelyen nekitámadt a liberális demokrata Nick Clegg miniszterelnök-helyettesnek, azt állítva, hogy az EU „rossz irányba halad". A 2014-ben elhunyt munkáspárti politikus, Tony Benn visszaemlékezésében azt írta, hogy 1977-ben a királynő és az udvar más tagjai is „megvetették" a Közös Piacot, az EU elődjét. II. Erzsébet „cinikusnak és kiábrándultnak" nevezte az euró­pai vezetők számára rendezett vacsorája résztvevőit, a néhai Helmut Schmidtet külön kiemelve „bárdolatlannak és barátságtalannak" minősítette az akkori (nyugat-) német kancellárt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.