galéria megtekintése

Izrael korlátozott tűzszünetet tart a gázai harcokban

NOL/MTI

Az izraeli hadsereg korlátozott tűzszünetet tart a gázai harcokban - jelentette az ország közszolgálati rádiója hétfőn.

A sérültek és holtak szállítására használt hordágyakat szárítanak mosás után egy gázai kórház előtt
A sérültek és holtak szállítására használt hordágyakat szárítanak mosás után egy gázai kórház előtt
Finbarr O'Reilly / Reuters

A tűzszünetről az izraeli nemzetbiztonsági kabinet döntött vasárnap éjfél után véget ért ülésén, amelyen a gázai „Erős Szikla" hadművelet folytatásának módja volt a téma. A rádió szerint a „korlátozott tűzszünet" azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntettek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, csak akkor lőnek, ha megtámadják őket, viszont a hadsereg folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén.

Vasárnap felrobbantottak két, izraeli területre vezető, föld alatti folyosót. A hadsereg tisztjei szerint az alagutak feltárásához szükségük van még néhány napra. A harcok szüneteltetésének idejét nem határozta meg Jeruzsálem.

 

Beni Ganc vezérkari főnök meglátogatta a Gázai övezet északi részén, Bét Hanúnban tartózkodó csapatokat, és utalva az izraeli hadsereg kivonását sürgető diplomáciai nyomásra azt mondta, hogy munkájuk „el fog tartani egy ideig, de itt minden perc számít".

Az Egyesült Államok ENSZ-delegáltja magyaráz izraeli kollégájának Izraelben
Az Egyesült Államok ENSZ-delegáltja magyaráz izraeli kollégájának Izraelben
Lucas Jackson / Reuters

Az ismételt tűzszünetre azt követően kerül sor, hogy Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel, és hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter erőfeszítéseire építve stratégiai fontosságú egy azonnali, feltétel nélküli humanitárius tűzszünet, amely elvezet majd a háborús cselekmények tartós lezárásához a 2012. novemberi tűzszüneti megállapodás alapján - közölte vasárnap a Fehér Ház. 

Barack Obama hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tartósan szavatolják Izrael biztonságát, a civilek védelmét, enyhítsék a gázai humanitárius válságot, és léptessenek életbe olyan fenntartható tűzszünetet, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a palesztinok a Gázai övezetben normális életet éljenek, és választ ad a gázai hosszú távú fejlesztési és gazdasági igényekre, miközben megerősíti a Palesztin Hatóságot.

Az elnök hangsúlyozta azt az amerikai álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus minden tartós megoldásának végső soron biztosítania kell a terrorista csoportok leszerelését és Gáza demilitarizálását.

Izraeli katonák készítik fel a tankokat a harcra
Izraeli katonák készítik fel a tankokat a harcra
Ronen Zvulun / Reuters

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a Hamász rakétákkal és alagutakon át végrehajtott támadásait, és ismételten megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Az elnök ugyanakkor megismételte, hogy Washingtont komoly és növekvő aggodalommal tölti el a palesztin civil áldozatok számának emelkedése, az izraeli életek elvesztése és a gázai humanitárius helyzet romlása.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is „azonnali és feltétel nélküli" tűzszünetre szólított fel mind a ramadánt követő böjt megtörésének ünnepe alatt, mind a későbbiekben. A közleményt azonban az érintett felek elutasították.

Palesztina ENSZ-képviselője szerint a közlemény szövege „nem megy elég messzire", és hangsúlyozta, hogy már rég „határozatnak kellett volna születnie, amely elítéli ezt az agressziót, és azonnal véget vet annak" - idézi Rijad Manszúr szavait a BBC.

Izrael ENSZ-képviselője elfogultsággal vádolta az ENSZ BT soros elnöke által kiadott közleményt: „Érdekes módon nem említi meg a Hamászt. Nem említi a rakétázást. Ezek a dolgok hiányoznak a közleményből" – mondta Ron Proszor.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 1000 palesztin és 45 izraeli vesztette életét a július elején kiújult konfliktusban.

Tűzszünetre először szombat reggel került sor – mindkét fél beleegyezésével –, és eredetileg 12 órán át tartott volna, ám Izrael először 4 órás hosszabbítást, majd újabb 24 órás tűzszünetet hirdetett vasárnap este 9 óráig. Ezt követően a Hamász jelentette be az ideiglenes tűzszünetet – amely során a BBC szerint nem hagyta abba Izrael rakétázását –, ám Izrael elutasította azt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.