galéria megtekintése

„Nem Csányiékat kell félteni”

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Gőgös Zoltán az állatjóléti támogatások ellenőrzésével buktatná le az álállattartókat.

„Na, akkor számoljunk! Nagyesztergáron – a helyi Flóra Kft.-n kívül – hárman nyertek területet a legutóbbi állami földbérletpályázaton. Mindhárman vállalták az állattartásra való áttérést, vagy a már meglévő állományuk bővítését, ám csupán egyikük tartotta be az ígéretét. Egy másik nyertes az elmúlt három év alatt az általa vállalt 200 marhából csak százat szerzett be, míg a harmadik sikeres pályázó 240 birka tartására vállalt kötelezettséget, ám még egyetlen állatot sem hajtott ki a legelőre, amelyen ma már másfél méteres a gaz. Az új bérlők bevonása – erős jóindulattal – legfeljebb két új munkahelyet eredményezett a faluban. Ezzel szemben áll az egykori veszprémi állami gazdaság nagyesztergári telephelyén működő Flóra Kft., amely az állami földbérletei elvesztése miatt három év alatt tíz embert kényszerült elbocsátani. Mínusz nyolc foglalkoztatott egyetlen településen: ez következik a Fidesz-kormány munkahelyteremtő agrárpolitikájából.”

E gyorselemzést Gőgös Zoltán, az MSZP frissen megválasztott elnökhelyettese vázolta föl Nagyesztergáron.

Egy évvel ezelőtt is találkoztunk vele a Veszprém megyei faluban, akkor éppen birkalesen járt az agrárpolitikus: fényképekkel dokumentálta, hogy az egyik pályázati nyertes által beígért birkákból egyet sem lehet látni az állami legelőkön.

 

Észrevételeit megosztotta a pályázatokat elbíráló és a bérleti szerződésben foglaltak betartását ellenőrző Nemzeti Földalapkezelővel (NFA), de nem lett következménye a lefotózott „birkátlan” mezőnek.

Gőgös Zoltán: Minden adott a fejlődéshez, kivéve a földet

Nagyesztergáron a földek újraosztása a Flóra Kft.-nek okozta a legnagyobb károkat, amely korábban 20 évig gazdálkodhatott bérelt állami területeken. A cég három éve még 435 hektárnyi állami földet használt, 300 szarvasmarhát tartott, és naponta 3 ezer liter tejet értékesített. Akkor még 17 embernek adott munkát. Hosszú távra terveztek: évekkel ezelőtt 40millió forintos fejlesztést hajtottak végre – részben uniós forrásból –, amelynek eredményeként modern hűtőtechnológiával felszerelt fejőházat építettek, és kialakítottak egy trágyatárolót is.

– Minden feltétel adott lenne a fejlődéshez, kivéve a földet – szögezi le Perger József, a kft. ügyvezetője. – A 2011-ben kiírt állami haszonbérlet-pályázaton 380 hektárra pályáztunk, semmit nem nyertünk. Az NFA a 2012 tavaszán meghirdetett második és harmadik körben végül 138 hektár bérleti jogát ítélte oda nekünk. Ez azonban az életben maradáshoz kevés, legfeljebb 70 szarvasmarha tartásához elég. 20-30 százalékos kihasználtsággal képtelenség fenntartani a 300 állatra kiépített kapacitást.

Az állatállományunk az elmúlt három évben a felére csökkent, a folyamatot szántók és legelők híján képtelenek vagyunk megállítani. Már csak hét embernek tudunk munkát adni – összegez Perger József. Gőgös Zoltán szerint már az is nagy segítség lenne, ha az NFA visszavenné és a Flóra Kft.-nek adná át azokat a nagyesztergári állami földeket, amelyeknek a bérlői nem teljesítették a pályázati vállalásaikat.

Ha zsugorodnak a takarmányozásra szolgáló földek, a saját előállítású állatállomány is csökkenni fog
Ha zsugorodnak a takarmányozásra szolgáló földek, a saját előállítású állatállomány is csökkenni fog
Kurucz Árpád / Népszabadság

„Az NFA ellenőrzési rendszere az elmúlt években csődöt mondott, ezért a jövőben inkább a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal apparátusának segítségére fogunk támaszkodni. Az MVH ugyanis a földalapkezelővel ellentétben igen szigorúan, mindenre kiterjedően ellenőrzi a gazdákat, ráadásul nyilvánosan elérhetők azok az adatok, hogy kik vettek igénybe állatjóléti támogatásokat. Ezen a területen kizárt a kamuzás: csak olyanok kérhetnek például a hízómarha-, sertés-, baromfitenyésztésre vagy tejtermelésre támogatást, akik valóban rendelkeznek a feltüntetett állatállománnyal. Csak össze kell vetni a támogatást igénylők és az állami földet bérlők névsorát: aki csak a bérlők között szerepel, annak nagy valószínűséggel nincs állata” – mondja Gőgös.

Az NFA az elmúlt években rendre vitatta a szocialista politikus állításait. Lapunknak a földalapkezelő többször is jelezte: a helyszínen, a lehető legszigorúbban ellenőrzik a megkötött haszonbérleti szerződésekben vállalt feltételek teljesülését. Hozzátették: az ellenőrzés folyamatos. Gőgös egyébként azt jósolja, hogy ami az elmúlt három évben Nagyesztergáron történt, az fog megismétlődni országos méretekben a kormány agrártámogatási programja következtében. „Nemhogy új munkahelyek nem jönnek létre, hanem az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó 525 vállalkozásnál több tízezer állás szűnhet meg.”

A politikus szerint téved, aki azt hiszi, hogy az agrároligarchák szenvedik majd meg a területalapú támogatások 1200 hektár fölötti megvonását. „A legnagyobb agrárvállalkozók, mint Csányi, Leisztinger, Simicska, Nyerges és a többiek sok lábon állnak, ha tartósan veszteségessé válik a portfóliójuk valamely része, azt az ágazatot egyszerűen felszámolják. Előre tudható, mi lesz: először is felmondják az 1200 hektár fölötti, rossz minőségű földterületeik bérleti szerződéseit. Ezek eddig is főként a területalapú támogatás megszerzéséhez kellettek, mostantól nem lesz rájuk semmi szükségük.

Csakhogy a nagyok eddig legalább megművelték a gyenge szántókat és legelőket is, ezek a földek a jövőben parlagon maradhatnak. Ha zsugorodnak a takarmányozásra szolgáló földek, a saját előállítású állatállomány is csökkenni fog. Ahol korábban a feldolgozókapacitás is kiépült, jön az élőállat-import vagy a leépítés. Az állattartó telepeken pedig elkerülhetetlen lesz a tömeges elbocsátás. A munkahelyüket elveszítő vidéki emberek lesznek a kormányzati agrárpolitika igazi vesztesei” – véli Gőgös Zoltán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.