galéria megtekintése

Obama az asszimilációt ajánlja az iszlamisták ellen

0 komment

MTI

Az Egyesült Államok kiáll partnerei mellett a terrorfenyegetés elleni küzdelemben - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután pénteken a Fehér Házban megbeszélést folytatott David Cameron brit kormányfővel.

Obama azt mondta, hogy Washington minden támogatást megad Párizsnak a terrortámadások elkövetőinek felelősségre vonásához. Az elnök arra is kitért, hogy a szélsőségesek elleni harcban fontos tényező, hogy az Egyesült Államokban élő muszlimok amerikainak érzik magukat.

Hosszú, türelmet követelő küzdelem lesz
Hosszú, türelmet követelő küzdelem lesz
Kevin Lamarque / Reuters

Az elnök kifejezte meggyőződését, hogy noha az erőszakos extremizmus képes fiatalok beszervezésére és arra, hogy világszerte behatoljon a közösségekbe, nem jelent az emberiséget veszélyeztető fenyegetést, és végső soron vereséget szenved. „De csak fegyverrel nem győzhetjük le" - hangsúlyozta Obama, aki sürgette, hogy Európa tegyen többet a számára „legnagyobb veszélyt" jelentő, „elidegenített" muzulmán közösségek integrálásáért. „Az asszimilációs folyamat talán a legnagyobb erősségünk" - nyilatkozott az elnök az amerikai viszonyokról.

 

Cameron szerint az „iszlamista erőszakos szélsőségesség" elleni küzdelem hosszú lesz és az türelmet követel meg. Hangsúlyozta a „mérgező, fanatikus halálkultusz" elleni harc fontosságát.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama és Cameron megállapodott, hogy szorosabbra fűzi az együttműködést a kibernetikai biztonság területén, egyebek között a kétoldalú információcsere intenzívebbé tételével, közös védelmi gyakorlatokkal, a jelfelderítéssel foglakozó szolgálatok egy közös „kibernetikai sejtjének" létrehozásával, a biztonsági szabványok összehangolásával, valamint az adott szakterületre vonatkozó kutatás és az azzal kapcsolatos képzés támogatásával.

Kérdésekre válaszolva a két politikus a nemzetbiztonság és az internetes magánszféra sérthetetlensége közötti egyensúly kérdésével kapcsolatban kitért arra is, hogy a biztonsági szerveknek feltétlenül meg kell őrizniük törvényes képességüket a szélsőséges csoportok világhálón való fellelésére. Több informatikai szolgáltató ugyanis az amerikai adatmegfigyelési botrányt követően feltörhetetlen kommunikációs kódot kíván biztosítani ügyfelei számára. „Továbbra is meg kell találnunk annak a módját egy Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban működő al-Kaida-alcsoport esetében, hogy képesek legyünk megkísérelni a tragédia elhárítását" - fogalmazott Barack Obama. „És úgy gondolom, hogy ezt a cégek is így akarják" - mondta, hozzáfűzve, hogy ott is hazafiak dolgoznak, akiknek családja van, és akik szintén azt szeretnék, ha megvédenék őket.

A két politikus szerint erről tárgyalások folynak az érintett vállalatokkal. Elemzők szerint az erről való egyetértés elérése volt Cameron washingtoni látogatásának fő célkitűzése.

Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök egyetértett abban, hogy fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat az ukrajnai válság rendezéséig és támogatni kell a Kijev által megkezdett reformokat. A két vezető egyaránt fontosnak nevezte, hogy átfogó diplomáciai megoldást sikerüljön elérni az iráni nukleáris programmal kapcsolatban, amely szavatolná, hogy az iszlám köztársaság ne fejleszthessen ki atomfegyvert.

Az eddiginél is szorosabbra fűzik az együttműködést
Az eddiginél is szorosabbra fűzik az együttműködést
Kevin Lamarque / Reuters

Obama arra kérte a kongresszust, hogy néhány hónapig legyen még türelemmel a Teherán elleni újabb gazdaság szankciók bevezetésével, mert azzal meghiúsítaná a megegyezés lehetőségét és növelné egy katonai konfliktus veszélyét. Az elnök vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a törvényhozás újabb gazdasági büntetőintézkedéseket kezdeményezne.

Az amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy a diplomácia kudarca esetén „más lehetőségeket" kell fontolóra venni a cél, vagyis annak érdekében, hogy Iránnak ne lehessen nukleáris fegyvere.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.