galéria megtekintése

Milliószámra maradnak állás nélkül a diplomások

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.

Adam Roberts
Népszabadság

Ha egy ötéves indiai gyerek 2015-ben elkezdi az iskolai tanulmányait, 2028-ban már beiratkozhat az egyetemre. Éppen abban az évben, amikor India népessége előreláthatóan meghaladja majd az 1,45 milliárd főt, és a világ legnépesebb országa lesz. Lesz-e addigra annyi jól képzett szakember, amennyi az ország fejlődéséhez szükséges? Erre semmi esély – hacsak helyre nem hozzák a romokban heverő oktatási rendszert.

240 millió gyerek jár iskolába, így az alapvető írni-olvasni tudásban lesz némi előrelépés, de az oktatás többnyire gyenge marad. Különösen a felsőoktatás színvonala alacsony, pedig a szektor fellendülőben van.

Iskolások Kalkuttában. A minőségi fordulatnak lehetnek jelei
Iskolások Kalkuttában. A minőségi fordulatnak lehetnek jelei
Rupak De Chowdhuri / Reuters

A felsőoktatásban továbbtanuló diákok száma a 2004-es 11 százalékról 2011-re 23 százalékra emelkedett. 2015-ben Indiában mintegy harmincötezer főiskola és hétszáz egyetem fog működni, és a számuk egyre csak nő. Narendra Módi miniszterelnök kormányzata hatvan új egyetem, köztük orvosi és mérnöki karok indítását tervezi. A bővülés java része viszont a magánszektorban várható, amely már most is a felsőoktatás 60 százalékát adja.

 

A probléma a minőség hiányában rejlik. Nem várható, hogy 2015-ben bármelyik indiai egyetem, legyen az magán vagy állami, bekerüljön a világ 200 legjobb egyeteme közé (India az MBA-rangsorokban mutat majd fel eredményeket). Nagyon kevés főiskolán törődnek az oktatás minőségével, nem beszélve a tudományos kutatásokról.

A privát intézmények egy része egyszerű pénzmosodaként működik, és az oktatást még a becsületes intézményekben is legyűri a marketing: uszodákkal, márványcsarnokokkal meg a garantált munka ígéretével fognak diákokat maguknak.

A főiskolák gyakran a bevételeik ötödénél, az oktatók bérénél is többet költenek az új hallgatók megszerzésére. A diákok nem sokat törődnek a tanulással, mert igen ritka, hogy bárki is megbukjon.

Így a végeredmény kiábrándító. Az indiai diplomások harmada állás nélkül marad, ugyanakkor a gazdaságot megviseli a szakképzett új munkavállalók hiánya. Varun Aggarwal, a diákok tudásának felmérésével foglalkozó Aspiring Minds képviselője azt állítja, ha az oktatás megfelelően működne, a diákok 70 százaléka megbukna. Hétszázezer mérnökből – ennyi diplomázik évente Indiában – szerinte csak 3 százalék alkalmazható további, hónapokat igénylő képzés nélkül. Egy teszten a mérnök-informatikusi végzettségűeknek csak 15 százaléka tudott megoldani egy alapvető feladatsort. A diákok sokszor rosszul teljesítenek a nyelvtudás és más személyes készségek terén is.

A minőségi fordulatnak lehetnek jelei. A diákokért folyó versengés végső soron a színvonal javulásához vezet majd. Néhány támogató új intézményeket indít, és a minőséget célozza meg. Ezek egyike az Asóka Egyetem Újdelhiben, amely az alapítók szándéka szerint az Ivy League, azaz az amerikai elitegyetemek színvonalán oktatna szabad művészeteket.

Módi egy japán egyetemi előadás közben. Amerikai színvonalat szeretnének látni
Módi egy japán egyetemi előadás közben. Amerikai színvonalat szeretnének látni
Yuya Shino / Reuters

Az alapítók egyike, a korábbi kockázatitőke-befektető Ashish Dhawan azt mondja, a fő cél az, hogy „valóban magasra tegyék a lécet”. Az intézmény tartózkodik a marketingtől, külföldi együttműködésre alapoz (partnerei között van a Pennsylvaniai Egyetem), a vendégelőadóknak tisztességes fizetést kínál, és csak kevés, de tehetséges diákot vesz fel hallgatói közé. A többi új magánegyetem is hasonló célokat tűz ki.

A kutatásokra azonban továbbra sincsenek komoly források.

Csak akkor kerül be indiai egyetem a világ 200 legjobbja közé, ha ez megoldódik. Ez nem 2015-ben lesz, ám némi szerencsével 2028 előtt sor kerülhet rá.

(A szerző a The Economist újdelhi irodájának a vezetője)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.