galéria megtekintése

Nyolcvanezren rekedtek a senki földjén

6 komment


Veres Dóra

Tömegek rekedtek a határ szír oldalán, amióta lezárták az átkelőket. Élelem sem jut, ám naponta ezrek érkeznek a bejutásban reménykedve.

Zárt katonai övezet, nincs étel, nincs víz, nincs orvosi ellátás. Csakhogy a Szíria, Jordánia és Irak határainak közelében lévő Hadalat határátkelő környékén mintegy nyolcvanezer ember vesztegel a senki földjén. – Napról napra többen vannak, hiába tudják, hogy a határ június 21-e óta zárva – mondta a Népszabadságnak Gerry Simpson, a Human Rights Watch nevű szervezet menekültügyi kutatója. Akkor hét jordániai katona halt meg, miután egy autóba rejtett bomba felrobbant a jordániai határ és egy menekülttábor között.

Jordán katona segít egy szír családnak
Jordán katona segít egy szír családnak
Muhammad Hamed / Reuters

– Jordániának nem szabadna a szír gyerekeket, nőket és férfiakat büntetnie, akik épp azok elől menekülnek, akik a katonák haláláért is felelősek – mondta Simpson, utalva az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezetre, amely magára vállalta a támadást. Június 21-e óta azonban Ammán a terrorveszélyre hivatkozva nem enged be segélyeket az ország északkeleti határán kialakult informális menekülttáborba, amelynek lakói túlnyomórészt gyerekek és nők.

 

Simspon szerint a sivatagi területen élők csak azért nem haltak még éhen, mert Szíriából néhányan segélycsomagokat csempésznek át. – Terjengnek pletykák arról, hogy hébe-hóba érkezik ellátás. De hogy hányszor tudnak enni, vannak-e még gyógyszereik vagy meddig tart ki a vizük, senki sem tudja – jegyezte meg.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Vöröskereszt tárgyalásokat folytat a jordániai hatóságokkal, ám csekély rá az esély, hogy ismét megnyissák a határt. Valószínűbb, hogy segélycsomagokat juttatnak majd a rászorulóknak. – Nem akarják engedni, hogy teherautó-konvoj lépjen a területre, azonban a légi humanitárius segítségnyújtás jóval drágább és kockázatosabb is: a csomagok rossz helyre eshetnek, megrongálódhatnak – jegyezte meg Simspon.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szerint is borzalmas a helyzet. Lapunknak azt írták, május 16-a és június 20-a között több mint 3500 embert láttak el mobilklinikájukon, köztük 450 várandós nőt. A menekültek többségének bőrbetegsége, alultápláltságból fakadó problémái voltak, a gyerekek zöme hasmenéstől szenvedett. – A körülmények már a segélyszervezetek kitiltása és a határ lezárása előtt is rendkívül mostohák voltak – írták közleményükben. – Az a reakció, hogy Szíriában vannak olyan biztonságos zónák, ahová visszatérhetnének, nonszensz. Ez nem opció, ahogy az sem, hogy továbbra is a peremen éljenek – ez a terület nem biztonságos, legkevésbé a nők és gyerekek számára.

Az MSF szerint az egyetlen megoldást az jelentheti, ha Jordánia befogadja a menekülteket. Simspon szerint ez nem csak Jordánia felelőssége. Nemzetközi összefogást sürget, mert szerinte csak így lehet garantálni a határok védelmét, és hogy az Iszlám Állam dzsihadistái ne szivárogjanak be az országba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.