galéria megtekintése

Nincs értelme tiltakozni ellene, úgysem tudni, mi lesz a megállapodásban

Az Európai Unió az év végéig lezárná a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, de a közvélemény keményen ellenáll. A TTIP sorsa egyelőre a tengerentúlon is bizonytalan.

Az Európai Bizottság kész arra, hogy ez év végéig lezárja a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unió és az Egyesült Államok között – így reagált hétfőn az uniós testület szóvivője, Margaritisz Szkinasz a német alkancellár, Sigmar Gabriel hétvégi nyilatkozatára. A szociáldemokrata politikus azt állította, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről szóló megállapodás (TTIP) megbukott.

Az Európai Bizottság három éve tárgyal Washingtonnal a TTIP-ről. Brüsszeli vélemény szerint a megbeszélések a júliusban lezajlott, 14. tárgyalási fordulót követően a végső szakaszba értek. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a nyári szünet előtti uniós csúcson politikai támogatást kért és kapott a tagállami vezetőktől a TTIP tárgyalások lezárásához — mondta szóvivője, felidézve Juncker egyik korábbi beszédét, amelyben a politikus kifejtette: „Méltányos és kiegyensúlyozott kereskedelmi megállapodást szeretnék elérni az Egyesült Államokkal, ugyanakkor nem fogom feláldozni az európai biztonsági, egészségügyi, szociális és adatvédelmi vívmányokat a szabadkereskedelem oltárán."

Junckerék szerint egyelőre nincs értelme tiltakozni a TTIP ellen,

 

mert senki sem tudja, hogy mit fog tartalmazni a végső megállapodás. A felek a nyár végére ígérték, hogy elkészülnek a tárgyalási pozícióikat rögzítő egyeztetett szöveggel. A tárgyalások eddigi eredményeit a tagállamok illetékes miniszterei szeptember 22-i pozsonyi tanácskozásukon veszik számba.

Az Európai Parlament – amelynek jóvá kell hagynia a megállapodást ahhoz, hogy életbe léphessen – egy tavalyi ajánlásában az amerikai piachoz való könnyebb hozzáférést, valamint vitarendezési reformot kért a tárgyaló felektől, s a megbeszélések folytatása mellett tette le a garast.

A derűlátó brüsszeli nyilatkozatok ellenére Európa-szerte

erősödik a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ellenzőinek tábora.

A népi kezdeményezéseket felkarolva néhány tagállam nemrégiben kikövetelte, hogy az EU és Kanada között már megszületett szabadkereskedelmi egyezményt ne csak az EU intézményei, hanem a nemzeti parlamentek is ratifikálják, elnyújtva ezzel az érvénybe lépését. A tengerentúlon is bizonytalan a TTIP sorsa: kevesen bíznak benne, hogy Barack Obama elnöksége alatt tető alá lehet hozni, és mostanáig mindkét elnökjelölt vitatta a létjogosultságát.

A megállapodás tervezetének főbb elemei

A TTIP előreláthatólag 25-30 fejezetből fog állni. A megállapodás a tervek szerint:

- meghatározná a vállalkozások számára a piacra jutás feltételeit (vámok, szolgáltatások és közbeszerzés)

- létrehozná a szabályozási együttműködés kereteit a két fél szabályozó hatóságai között (szabványosítás, élelmiszerbiztonság, ágazati együttműködések)

- lefektetné a kereskedelem szabályait (munka- és környezetvédelem, beruházásvédelem, versenypolitika, szellemi tulajdonjogok, állam és állam közötti vitarendezés)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.