galéria megtekintése

Nincs engedmény a szélsőségnek

7 komment


Zalán Eszter
NOL

Az embereknek meg kell érteniük, hogy az európai projekt egyszerre szükségszerűség és szabad választás is – mondja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke, aki Európa a viharban címmel könyvet írt elnökségének válságkezeléseiről. A 66 éves volt belga kormányfő elsőként töltötte be a 2009-ben bevezetett elnöki posztot, amelynek korlátozott, de fontos szerepe van: ő készíti elő és vezényli le az állam- és kormányfők tanácskozását, az Európai Tanácsot. Közös interjút adott Brüsszelben a cseh Hospodárské Noviny, a lengyel Rzeczpospolita lapoknak és a Népszabadságnak. A konszenzusépítő Van Rompuy elmondja azt is, a szélsőségesekkel szemben nem lehet semmilyen engedményt tenni.

– A gazdasági válság során az EU befelé figyelt, az ukrán események hatására viszont újra felmerült a biztonság és stabilitás kérdése. Ön is azt írja a könyvben, hogy emiatt az EU figyelme a NATO és Washington felé irányul. Ön szerint rendben van-e ez így, hogy az európai államok nem az EU-tól, hanem a NATO-tól várják a biztonságot és a stabilitást?

Az EU befelé figyelt, mert muszáj volt. Hiszen az euró nélkül az unió is veszélybe sodródott volna. A túlélésért küzdöttünk, és megnyertük ezt a csatát, hiszen több mint egy éve megszűnt az eurózónára leselkedő egzisztenciális fenyegetés. De az uniós állam- és kormányfők a válság során sem hanyagolták el a külpolitikát: a 2011-es líbiai beavatkozás lehetőségéről az Európai Tanácsban döntöttünk. Ukrajnával kétszer is foglalkozott az Európai Tanács, és sikerült közös álláspontot kialakítani, azzal együtt, hogy a földrajzi és történelmi különbségek miatt másként érzékelik a problémát a nyugat-európai országok. Az EU vezető szerepet tölt be az ukrán válság kezelésében, hisz az asztalon fekszik egy végigtárgyalt társulási szerződés. Az ukrajnai válságot nem katonai eszközökkel fogjuk megoldani, hanem diplomáciai és gazdasági úton, beleértve a gazdasági szankciókat. Az amerikaiakkal pedig szorosan együttműködünk.

– Donald Tusk lengyel kormányfő a napokban energiauniót javasolt az EU-ban, amelynek keretében a tagállamok helyett az Európai Bizottság tárgyalna a nagy energiaszállítókkal. Hogyan látja, készek-e a tagállamok feladni ezt az önállóságot, és közösen tárgyalni?

 

Az energiaunió szót én dobtam be egy márciusi sajtótájékoztatón. Talán kicsit túlzás volt, hiszen a lisszaboni szerződés szerint az energia-mix (azaz, hogy milyen energiahordozókból és hogyan áll össze egy tagállam energiaellátása – a szerk.) nemzeti kompetenciába tartozik. De az energiabiztonság kérdésében közelednünk kell egymáshoz. Ez gyenge pontja a kapcsolatainknak Oroszországgal, sebezhetők vagyunk, egyes tagállamok 100 százalékosan kiszolgáltatottak. Az EU maga 30 százalékban függ az oroszoktól.

– Nem jelentene-e további kitettséget, ha egy tagállam – mint például Magyarország, egy atomerőmű építésével kapcsolatban – éppen azzal a partnerrel, Oroszországgal mélyíti el a kapcsolatát, amely jelenleg nemzetközi szabályokat hág át?

Jó kérdés, de nem avatkozom be a tagállamok energiapolitikájába. Az Európai Tanács záródokumentumában gázról beszélünk, nem atomenergiáról. Ismerem a magyar kormány döntését, tájékoztattak róla.

– Hogyan lehet csökkenteni az energiafüggőséget?

Hagyományos módszer erre az energiahatékonyság növelése. Az önök régiójában sokat kell tenni ezen a területen, különösen az építőipari szektorban. Emellett az Európai Bizottság lehetővé tette a „őshonos" energiahordozók feltárását, ami értelmezésem szerint a palagázra vonatkozik, és amiben nagy lehetőségek láthatók, különösen Ukrajnában. Harmadikként pedig az ellátási útvonalak fejlesztésében is van dolgunk, hogy elérjük a közép-ázsiai gázforrásokat. A legutóbbi EU-USA csúcson tárgyaltunk az amerikai gáz importjáról is, de időbe telik a cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas infrastruktúra létrehozása. Mindeközben orosz gázzal kell élnünk, s olyan biztos környezetet kell teremtenünk, amelyben mindenki teljesíti a kötelezettségeit. Az európai cégek és a Gazprom között hosszú távú szerződések vannak érvényben, és ezeket tiszteletben kell tartani. Az újdonság az, hogy az orosz gáztól való függés csökkentése most valódi politikai célkitűzés.

– Azt mondja, hogy a válság lehetőség is. Hogyan látja, a következő tíz évben az Oroszországgal szembeni „védekezésre" kell felkészülnünk?

Nem. Tovább kell mélyítenünk a gazdasági és monetáris uniót. A bankunió majdnem kész, a fiskális unió szempontjából valójában a végrehajtás a fő feladat, a gazdasági unió tekintetében pedig még tárgyalunk a szerződési formákról, amelyek az Európai Bizottság és a tagállamok között jönnének létre a szerkezeti reformok végrehajtásáról. Növelni kell a versenyképességet. Nemcsak az EU-n belül, hanem a világ többi részéhez képest is. Ez lesz a következő évek egyik legfontosabb feladata. Különben nem éljük túl a gazdasági vihart. A feltörekvő gazdaságok is gondokkal küszködnek, Kína meg is kezdte gazdasági modellje módosítását. Ezért is fontos érdekeltté tenni a tagállamokat a szerkezeti átalakításokban. Októberben folytatjuk a tárgyalást erről, hiszen kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából.

– Sokak szerint egy lehetséges politikai válság fenyegeti leginkább az európai gazdasági fellendülést. Megerősödtek a populista, szélsőjobboldali pártok. Mit gondol, hogyan tud Európa szembeszállni ezzel?

A szélsőségek, a populizmus megerősödése nem csak a pénzügyi válság eredménye. Hazámban egy rasszista párt már az 2004-es flamand önkormányzati választásokon a szavazatok 24 százalékát nyerte el, messze a pénzügyi válság előtt. Franciaországban Jean-Marie Le Pen 2002-ben második lett az elnökválasztáson. Ausztriában még a válság előtt volt tagja a kormánykoalíciónak a Szabadságpárt. Először meg kell vizsgálnunk a populizmus eredetét, és az nem csak Európához, vagy a gazdasági válsághoz vezethető vissza. Ott rejtőzik társadalmaink szorongásában, félelmeiben a globalizációtól, a migrációtól. Az emberek elvesztették a családi, az ideológiai, a vallási gyökereiket, ezért befelé fordulnak. És aki befelé fordul, az fél a „másiktól", a másik nyelvtől, a másik kultúrától, a másik embertől. Ezt használja ki a populizmus. A felületes elemzésekből azt hihetnénk, hogy itt valamiféle Európa-ellenes hangulat uralkodik, de erről szó sincs. Ez egy általános jelenség része. Hogyan tudjuk megvédeni az európai gondolatot? Ha nincs vezető politikus, aki megvédené, akkor az előítélet tovább él a sajtóban, a közvéleményben. A vezetőknek ki állniuk a meggyőződésükért. Az Európa értékéről szóló üzeneteknek előtérbe kell kerülniük. Az embereknek meg kell érteniük, hogy az európai projekt egyszerre szükség és szabad választás is, hogy egy globális világban megvédhessék az érdekeiket.

– Az Európa Tanács – amely jóval több taggal bír, mint az EU – főtitkára, Thorbjorn Jagland azt mondta, Európa a hidegháború vége óta a legnagyobb emberjogi válsággal néz szembe. A válság kontextusában, főleg a populizmus megerősödése mentén az átlagember kevésbé képes arra, hogy a demokrácia apró-cseprő ügyeivel foglalkozzon. Ön szerint az EU képes arra, hogy megőrizze az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia minimumát?

Fontos az arányérzék. Ahogy említettem, Belgiumban egy szélsőjobboldali párt 25 százalékot nyert a választásokon. Semmilyen engedményt nem tettünk nekik. A politikai színtér szélére szorítottuk őket, és a másik 75 százalékkal kormányoztunk. Működött. Most tíz százalékon állnak. Itt is a meggyőzés a fontos. Ez nem azt jelenti, hogy vakon támogatjuk például a nyitott határokat, de nem tettünk engedményeket az emberi jogok, vagy a diszkrimináció kérdésében. Franciaországban hasonló módon 85 százalékkal nyert 2002-ben Jacques Chirac, mert a jobboldali Népi Mozgalom Uniója, az UMP azt mondta, nincs koalíció a Nemzeti Fronttal. Abszolút kulcsfontosságú, hogy az igazán demokratikus pártok kitartsanak a meggyőződésük mellett. Ez működhet, ez nem eleve vesztes csata. A legnagyobb veszély a szélsőséges nacionalizmus. A nemzeti identitással semmi gond nincs, vagyis azzal, ha valaki büszke a nyelvére, kultúrájára. Az én országomban az anyanyelvem a függetlenség első száz évében nem volt hivatalos nyelv. Az édesapámé volt az első generáció, amely anyanyelvén tanulhatott, úgyhogy ismerem a diszkriminációt. A nemzeti identitással semmi baj, a nacionalizmussal van gond. Én nem tartozom azok közé, akik szerint nemzetállamok helyett Európai Egyesült Államokra van szükségünk. Mindig is lesznek nemzetállamok, mert a részei a történelmünknek.

– Könyvében azt írja, hogy a politikusoknak nincs szükségük vízióra. Pedig nosztalgiával gondolunk Helmut Kohlra, vagy Francois Mitterrand-ra, a nagy formátumú vezetőkre, akik meggyőződéssel beszéltek Európáról. Mi a helyzet ma?

A vízió más, mint a meggyőződés. Azt kérem a nemzeti politikusoktól, mutassák ki jobban az európai meggyőződésüket! A jövőt senki sem tudja megjósolni. Amikor megkezdtem a munkát, rá egy hónapra beütött a görög válság. Lehetett volna nekem bármilyen vízióm, nem oldotta volna meg ezt a krízist. Az embereknek azt kell érezniük, hogy a politikusaikat a meggyőződés is vezérli, ez esetben az európai. Voltak, akik igazi politikai bátorságot mutattak. Mondok egy példát: Iveta Radicova szlovák miniszterelnök úgy ment bele az egyik eurózónás döntésbe, hogy tudta, ezért otthon elveszti a választást. Így is történt. De kitartott a döntése mellett.

– Amikor megkezdte az elnökséget, az EU francia–német motorja még működött, ma már nem. Hiányzik?

Hiányzik, de nélküle is tudunk működni. Az erős francia–német együttműködés szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy mindenkit meggyőzzünk, hiszen egyhangú döntések kellenek. A tandem nélkül sikerült dönteni a bankunióról, megegyeztünk a hétéves költségvetésben. Persze nagyon hasznos volt, amíg működött.

– A könyvben arra is kitér, hogy ön olyan politikus, aki nem szereti a feltűnést.

Nagyon is karizmatikus vagyok, csak senki sem tudja. (Nevet.)

– Ezt üzenné az Európai Tanács következő elnökének, vagy ez csak az első mandátumra érvényes, amikor az állam- és kormányfők még csak barátkoznak az elnökség gondolatával?

Az Európai Tanács elnökének elnökölnie kell. Össze kell tartania a klubot, amelynek 28 tagja van. Ha az elnök feltűnősködik, az nem segít a konszenzushoz szükséges pozitív környezet létrehozásában. A történelem nem az interjúk száma alapján fog megítélni minket, hanem az eredmények alapján. Ebben a tekintetben elég magabiztos vagyok. Az utódomnak azt javaslom, legyen koordinátor, hídépítő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.