galéria megtekintése

Semmis(s)ég

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 02. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

A devizahitelekkel kapcsolatosan kétségkívül olyan bonyolult döntést hozott az Európai Bíróság, amelyet még a kormánynak, a bankoknak, meg a jogászoknak is értelmezniük kell. Van azonban néhány dolog, amelyet a napnál is világosabb formában közölt vagy üzent. Lehet fontos a jogi csűrés-csavarás, de valójában megvan a lényeg. Hiába próbáltak ugyanis totális káoszt okozni a hitelesek fejében, hiába sugallták azt a hamis illúziót, hogy – mint a mesében – jogi okoskodással, egy varázsütésre megmenekülhet bárki a hitel terhe alól. Most kiderült: ilyen mese nincs.

A kölcsönt mindenképpen vissza kell fizetni. A hitel még akkor sem lesz semmis, ha a bíróságnak meg kellene semmisítenie a szerződést. Ennek következménye ugyanis az lenne, hogy a teljes fennmaradt kölcsönösszeg esedékessé válna. Márpedig ez meghaladná a fogyasztó pénzügyi képességeit, és ezért jobban büntetné őt, mint a hitelezőt –hívja fel a figyelmet az Európai Bíróság, miközben kifejti, hogy ha a szerződés egyes elemei törvénytelenek, azt korrigálhatja a bíróság.

Árfolyamrés dettó. A bűvös szó, amelyet sok perben tekintenek adunak, és amely a döntés szerint nem képezi a szerződés elsődleges tárgyát, vagyis erre hivatkozva a hitelmegállapodás biztosan nem lehet semmis. A bírák szerint egy átlagosan informált hitelfelvevő képes különbséget tenni a devizavételi és -eladási árfolyam között, s ki tudja számolni, hogy ezek alkalmazása mit jelent a törlesztőrészletben.

 

Ám itt jön az üzenet a bankoknak: a magyar bíróság vizsgálhatja az árfolyamrést, s ha úgy látja helyesnek, el is meszelheti azt. A sorok között ott van, hogy egy devizában elszámolt, forintban fizetett hitel esetében alkalmazni az árfolyamrést, nagy eséllyel nem fair. Az ezen elért haszon nem volt más, mint extraprofit. Bár az árfolyamrést már jó ideje nem alkalmazzák a bankok, ez a megállapítás még hosszas jogi csatározásokra ad majd alapot, ha a korábban így beszedett pénzt az állam vagy az ügyfelek vissza akarják szerezni a bankoktól. Tény: az Európai Bíróság ezt a kártyát nem ütötte ki a politika kezéből.

Arra, hogy a bankok ügyfélkezelési gyakorlata messze nem a felelős magatartás megtestesítője volt, az utal, hogy a határozatban leszögezik: a fogyasztónak nemcsak a szerződés vagy azon belül egyes kikötések tartalmát kell megértenie, hanem az ahhoz kapcsolódó kötelezettségeket és jogokat is. Vagyis, a bíróság szerint ez nem feltétlenül történt így minden esetben, s ez nem vethető csak a fogyasztó vagy épp csak a bankok szemére.

Lassan ideje volna megvizsgálni a bajba került devizahiteleseket áltató és tőlük pénzt szedő érdekvédők megállapodásait is. Az sem volna semmiség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.