galéria megtekintése

Nézze meg a legkegyetlenebb diktatúra titkos metróját!

8 komment


M. László Ferenc

Egy ausztrál utazónak sikerült oda eljutnia, ahova eddig egyetlen külföldinek sem. Elliott Davies észak-koreai látogatása során lejutott a phenjani metróba, melyet úgy alakítottak ki, hogy atombunkerként is lehessen használni.

Davies rengeteg fotót készített, melyeket az utazásairól beszámoló blogján, az Earth Nutshellen osztott meg. Az ausztrál egy olyan turistacsoport tagja volt, melyet először vittek végig a két vonalból álló metróhálózat állomásain. Davies megjegyzi, voltak már lent turisták az észak-koreai metróban, de eddig csak néhány állomás megtekintését engedélyezték számukra a 16-ból, a teljes hálózatot nem láthatták. 

Blogjából kiderül, a phenjani a világ legmélyebben futó metrója, van olyan állomás, amely 110 méter mélyen van, és négyperces mozgólépcsőzéssel lehet elérni. A Davies által levideózott alagútnak fehér a fala, sehol egy reklám, hirdetés, viszont forradalmi dalok szólnak, hogy az utasok ne unatkozzanak.

 

Pyongyang Metro Escalator from Elliott Davies on Vimeo.

Az állomások neve is a koreai nép forradalmi tetteire emlékezteti az embereket: Vörös Csillag, Totális Győzelem, Dicsőség. Az egyik állomáson pedig egy bronz domborművet talált, amely egy polgárháborús jelenetet ábrázol: gyerekek egy „Amerikaiak, haza!” plakátot ragasztanak a falra.

És persze a kihagyhatatlan személyi kultusz: mindenütt a diktatúrát irányító dinasztia három figurája tűnik fel. Több helyen is az államalapító nagyapa, Kim Ir Szen, a fiú, Kim Dzsong Il és a napjainkban regnáló unoka, Kim Dzsong Un képe látható. A Kwangbok állomáson Kim Ir Szen aranyszínű szobra van kiállítva sejtelmes megvilágításban. „Hátborzongató” – írta blogján Davies. Egy másik állomáson egy domborművön Kim Ir Szen egy könyvet olvas saját magáról. 

Egyébként a metró azért fut olyan mélyen, mert háborús időkben atombunkerként használnák. Az ausztrál utazó a bejáratoknál több helyen is vastag vasajtókat vett észre.

A képeket itt nézheti meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.