galéria megtekintése

Nemzeti ünnep lesz a tüntetések évfordulója

0 komment

NOL

A koalíciós megállapodás véglegesítésével tették emlékezetessé Kijevben a Viktor Janukovics elnök megbuktatásával zárult tiltakozóakciók, a Majdan kezdetének első évfordulóját.

A kormányzó szövetségbe csak a Janukovics egykori híveit tömörítő Ellenzéki Blokk nem vesz részt, benne vannak a Petro Porosenko államfő, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, Julija Timosenko volt kormányfő nevével fémjelzett pártok, valamint a radikálisok és az lvovi polgármester, Andrij Szadovij által alapított szervezet, a Szamopomics (Önsegítés) képviselői is. A dokumentum hivatalos aláírása, csakúgy, mint a parlamenti frakciók létrejötte, a jövő csütörtökön, az új összetételű verhovna rada első ülésén várható, míg a kormány megalakulására is tíz nap múlva lehet számítani.

Biden és Porosenko Kijevben
Biden és Porosenko Kijevben
Valentyin Ogirenko / Reuters

Az október 26-i választásokon néhány tized százalékkal a második helye szorult, ám az egyéni körzetekben győztesekkel a legnagyobb törvényhozási frakciót adó elnöki pártszövetség, a Petro Porosenko Blokkja arra számít, hogy nem egyszerű, hanem az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többsége is meglesz kormánykoalíciónak, vagyis sikerül jó néhányat maga mellé állítania a függetlenként a parlamentbe jutott honatyák közül is.

Jacenyuk eközben azt hangoztatta, hogy a koalíciós megállapodás „összetett, fájdalmas, de az állam számára szükséges reformokról" szól, és lehet, hogy kapnak majd érte tapsot, de biztosan nem a közeljövőben.

 

Mint egy honatya közölte, a kormánykoalíció minden résztvevője egyetért Ukrajna NATO-csatlakozásásának céljával, amivel újabb kihívást intéztek az ezt hevesen ellenző Moszkvához. Dmitirj Peszkov orosz elnöki szóvivő éppen a napokban hangsúlyozta a BBC-nek, a Kreml „száz százalékos garanciát" szeretne kapni arra, hogy Ukrajna a nem lesz a katonai-politikai szövetség tagja.

Alighanem Vlagyimir Putyin orosz államfő sem véletlenül éppen a Majdan évfordulója előtt, a moszkvai nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülésén beszélt arról, hogy harcolni kell a szélsőségekkel, mert azokat „a geopolitika, az érdekövezetek átrajzolásának eszközeként" használják, és „látjuk, milyen tragikus következményekhez vezetett az úgynevezett színes forradalmak hulláma". Szerinte ez „tanulság és figyelmeztetés" Oroszország számára, és mindent meg kell tenni azért, hogy ott ilyen ne történhessen meg.

A moszkvai sajtó is igencsak kritikus értékelést ad a Majdanról. A TASZSZ hírügynökség összefoglalója szerint a megmozdulás végül gazdasági visszaesést, például csaknem 20 százalékos inflációt és az államadósság növekedését hozta, a Komszomolszkaja Pravda napilap pedig az írja, hogy a tüntetők által követelt demokrácia, az oligarchák kiszorítása és az életszínvonal emelkedése helyett az ország szétesését, polgárháborút, közvetlen oligarchikus kormányzást és nehezedő életkörülményeket kaptak.

Az ukrán államfő viszont nemrég nemzeti ünneppé, a szabadság napjává nyilvánította a Majdan indulásának évfordulóját. Kijev belvárosában a méltóság menetével emlékeztek a történtekre. Porosenko szóvivője egyszersmind közölte: az államfő Ukrajna Hőse címet adja az úgynevezett Mennyei századnak, vagyis annak a több mint száz tüntetőnek, aki februárban életét vesztette a Majdan környékén kitört harcokban.

Emlékezés a Majdanon
Emlékezés a Majdanon
Gleb Garanich / Reuters

Az évfordulón ellátogatott Kijevbe Joe Biden amerikai alelnök is, aki Porosenkóval közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, Oroszország még nagyobb árat fizet és elszigetelődik, ha tovább élezi a kelet-ukrajnai konfliktust. Mint hangoztatta, a nemzetközi közösség szankciókkal próbálja Moszkvát rábírni arra, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi épségét. Az amerikai politikus szerint Oroszország azonban ahelyett, hogy teljesítené a konfliktus rendezésében vállalt kötelezettségeit, „egyre provokatívabb cselekményekhez" folyamodik, és még kevésbé tartja magát a rendezésről szóló minszki megállapodáshoz, amelyet aláírt – jelentette az MTI.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.