galéria megtekintése

Névtáblacsere Isten áldásával

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A tizenhat év után megbukott jászkiséri polgármester, Hajdú László nem akar nyilatkozni nekünk a jászsági kisvárosban megismételt önkormányzati választásról, amelyen a Fidesz–KDNP jelöltjeit igen csúfosan elverték, de azt kétszer is elmondja a telefonban, feltétlenül közöljük le, hogy Isten áldását kéri Jászkisérre. Jó, leközöljük.

Jászkiséren nem születtek munkahelyek, az új polgármester, Pintér Ferenc már fegyelmezi a közmunkásokat
Jászkiséren nem születtek munkahelyek, az új polgármester, Pintér Ferenc már fegyelmezi a közmunkásokat
Teknős Miklós / Népszabadság

Sőt, az egyik helyi kocsmában, ahonnét a bánatos polgármestert felhívjuk, gyorsan meg is osztjuk üzenetét a békésen sörözgető választókkal, akik erre értetlenül néznek. Egyikük megjegyzi, hogy de hiszen Hajdú nem is jár templomba, míg asztaltársa azon morfondírozik, miért, hogy a volt polgármester éppen most ajánlotta őket a Teremtő figyelmébe.

– Nem hamarabb kellett volna észbe kapnia? – kérdezi. – Nézzétek meg, milyen lepusztult és elhagyatott ez a falu.

 
– Város – javítják ki.

– Falu – bólogat amaz.

A vitát egy nagydarab, bajuszos férfi zárja le, aki legyint:

– Ugyan, hagyjátok. Hiszen ezek azt sem tudják, mi az evolúció.

Erre csönd támad, mert nem világos, hogy a törzsfejlődésnek mi köze a választáshoz. Hajdú Lászlóról egyébként azt mondják Jászkiséren: nem tudni, hogy milyen pártállású, mert

„a szoci kormányok idején szoci volt, a Fidesz alatt meg fideszes lett”.

De az ötezer-ötszáz lelkes településen ezenkívül is akadnak titokzatos kérdések. Nem arra gondolunk, hogy az Apáti út egyik portáján vajon miért vesztegel egy rozsdás vasúti kocsi. S még csak nem is arra, hogy a városháza előtti gyepen földmunkát végző közmunkások miért viccelődnek azzal, hogy ők most „igazából Poszeidón nyomait kutatják”. Hogy jön Jászkisérre Poszeidón? Az igazi rejtély az, hogy végtére is kik győzték le Hajdú Lászlót? S kik páholták el annyira a Fideszt, hogy a kormánypárt hét jelöltje közül mindössze egy jutott be a nyolcfős képviselő-testületbe?

A győztes polgármester neve persze ismert: Pintér Ferencnek hívják, a beceneve Pintyusz, alezredesként szolgált a magyar honvédségben, s a Facebook-oldalán a közelmúltban megosztotta Ákostól az Alig hitted és A fénybe nézz című dalokat. Csak nem világos, hogy politikailag hová tartozik, s

kik állnak mögötte.

A választási adatok ismeretében a 41 éves alezredes a kampányszervezés és a mozgósítás született zsenije.

Csak idén nyáron, a szabadsága alatt döntötte el, hogy beszáll a politikába, s máris földrengést okozott: az október 12-i választáson még csak 967 voksot kapott, alig lemaradva Hajdú mögött. A választást csalás gyanúja miatt meg kellett ismételni, s ezután csoda történt.

Másodjára, november 9-én, 61 százalékos részvétel mellett az alezredesre már 1431-en voksoltak, csaknem százötvennel többen, mint a volt városvezetőre. Azt mondják, Pintér győzelmében sokat nyomott a latban, hogy a helyiek szerint Hajdú hiába fejlesztette a közműhálózatot, ha a munkanélküliséggel sújtott településen munkahelyek nem születtek. Sokan a környékbeli városokba járnak dolgozni, csak Jászberénybe reggel öt munkásbusz viszi a dolgozókat.

A semmiből feltűnt Pintér Ferencről az ellenségei azt terjesztik: igazából jobbikos szimpatizáns lehet,mert folyton a rendteremtésről szónokol, meg a közösség elsőbbségéről az egyénnel szemben, mindenkit meg akar nevelni, mint a Jobbik,

ráadásul kopasz, s szereti az egyenruhát.

Pintért a polgármesteri irodában látogatjuk meg, amelynek ajtajáról éppen ottjártunkkor távolítják el Hajdú László tizenhat éven át ott díszelgő nevét. Az új polgármester készségesen válaszol a kérdéseinkre, de a nyilatkozata megjelenéséhez végül nem járul hozzá. Látni szeretné a teljes riportot, ezt viszont mi nem teljesíthetjük. Hiába magyarázzuk neki, hogy mi sem kérjük el tőle ellenőrzés céljából egy készülő testületi előterjesztés anyagát, az alezredes hajthatatlan.

A mozgósítás zsenije
A mozgósítás zsenije
Teknős Miklós / Népszabadság

A beszélgetésünk után egy fórumra siet, amit közmunkásoknak tartanak a városházán. Még halljuk, amint egy kemény hang azt mondja az összegyűlteknek:

– Aki dolgozni akar, regisztráljon.

Lesz munka.

Ha eddig hetven közmunkás dolgozott a közúton, akkor ezután kétszáz lesz! De aki nem akar dolgozni, az maradjon otthon! Az új vezetéssel ne szórakozzanak!

Az eligazításból elég is ennyi. Elmegyünk, s persze illedelmesen köszönünk. Hiszen hallottuk: rendnek kell lenni Jászkiséren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.