galéria megtekintése

Német neonáci is lehet az EP-ben

2 komment


Zalán Eszter

Németországban és Franciaországban az öt évvel ezelőttinél magasabb részvétellel zajlott az európai parlamenti választás vasárnap, Kelet-Európában azonban visszafogott volt az érdeklődés. Szlovákiában például rekord-alacsony számú választó járult az urnákhoz az első olyan szavazáson, amelyen – legalábbis az Európai Parlament szerint – az európai polgárok választhatják meg az Európai Bizottság következő elnökét. Olaszországban este 11-ig szavaznak, és a többi tagállamban addig várnak a hivatalos adatokkal.

Szavazás Athénban...
Szavazás Athénban...
Alkis Konstantinidis / Reuters

Szlovákiában szombaton szavaztak. Északi szomszédunknál rekord-alacsony, 13 százalékos volt a részvétel a választásokon, amelyet Robert Fico szociáldemokratái (Smer-SD) nyertek meg.

Németországban délután kettőkor 25 százalékos volt vasárnap a részvétel, míg 2009-ben ez az arány 20 százalék volt. A német neonáci párt várhatóan bejuttat egy képviselőt az EP-be, miután nemrég az alkotmánybíróság eltörölte a választási küszöböt.

 
...ahol minden valószínűség szerint a radikális baloldali Sziriza elnöke, Alexisz Ciprasz örülhet a pártja győzelmének
...ahol minden valószínűség szerint a radikális baloldali Sziriza elnöke, Alexisz Ciprasz örülhet a pártja győzelmének
Alkis Konstantinidis / Reuters

Angela Merkel német kancellár egyébként hétfőn találkozik koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetőivel, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki az EU-s állam-, és kormányfők keddi találkozójára, amelyen a vezetők megbeszélik, mennyiben veszik figyelembe az Európai Bizottság elnökének jelölésekor a választás eredményét.

Az eurótól megválni kívánó Alternative für Deutschland (AfD) nevű párt 6,5 százalékot kapott az exit poll szerint, így várhatóan hat képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Az AfD egyik vezetője ugyanakkor kizárta, hogy a szélsőséges euroszkeptikus pártokat tömörítő frakcióhoz csatlakoznának.

Jose Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke Lisszabonban adta le a voksát
Jose Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke Lisszabonban adta le a voksát
Rafael Marchante / Reuters

A görögöknél a radikális baloldali Sziriza az exit poll szerint 26-30 százalékkal megnyerheti a választást, ami miatt akár kormányválság is lebéníthatja az országot.A neonáci Arany Hajnal 8-10 százalékot kapott.

Csehországban is rekord-alacsony volt a részvétel, pedig a cseheknek két napjuk is volt, hogy szavazzanak.

A Flamand Érdek (Vlaams Belang) nevű szélsőséges párt az első adatok szerint sokat vesztett népszerűségéből, és előfordulhat, hogy nem is juttat be képviselőt az EP-be. Ez azért lehet érdekes, mert Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője a flamandok bevonásával szeretne frakciót alakítani.

Francois Hollande francia elnök (jobbra) Tulle-ben a Szocialista Párt (PS) híveivel
Francois Hollande francia elnök (jobbra) Tulle-ben a Szocialista Párt (PS) híveivel
Philippe Wojazer / Reuters

Franciaországban fél hatkor már 43 százalékon állt a részvétel, 3 százalékponttal magasabban, mint öt éve. Romániában is többen szavaztak, mint 2009-ben, délutáni adatok szerint a választók 19 százaléka.

Svédországban és Dániában is magasabb részvételi arányokat mértek, mint öt éve. Máltán a lakosság 75 százalék szavazott, de ez még mindig rekord-alacsonynak számít a szigeten.

Ausztriában az exit poll adatok szerint a szélsőséges Szabadságpárt (FPÖ) harmadik helyen áll a szavaztok 20 százalékával.

Az olasz komukus, Beppe Grillo pártját az Öt Csillag Mozgalmat a közvélemény-kutatók a második legnagyobb erőnek mérték, de Grillo vasárnap azt mondta, reméli megelőzi a kormányzó szociáldemokratákat. Az Öt Csillag egyik vezetője nyilatkozatában utalt arra, Nigel Farage-féle euroszkeptikus brit Függetlenségi Párttal (UKIP) szeretnének frakciót alakítani.

Angela Merkel holnap már egységes álláspontról fog tárgyalni
Angela Merkel holnap már egységes álláspontról fog tárgyalni
Thomas Peter / Reuters

Az Európai Parlamentnek – amelynek pártcsaládjai idén először neveztek meg vezető jelölteket az Európai Bizottság élére – nagy siker lenne, ha a részvétel Európa-szerte növekedne az öt évvel ezelőttihez képest. Hiszen amióta közvetlenül lehet választani az EP-t, a részvétel folyamatosan csökkent. A német ARD becslései szerint azonban alacsonyabb lesz az összesített részvétel, mint 2009-ben.

Választási biztosok Münchenben
Választási biztosok Münchenben
Michaela Rehle / Reuters

Az egyelőre még nem világos, milyenek lesznek az erőviszonyok az EP patkójában, de az odamondogatás már a hétvégén megkezdődött az EP és a tagállamok vezetői között, hogy valójában ki dönthet a következő bizottság elnökének személyéről.

Miközben Orbán Viktor kormányfő szombaton közölte, még akkor is ha az Európai Néppárt nyer (melynek a Fidesz tagja), nem támogatja Jean-Claude Juncker, a néppárt jelöltjének kinevezését. Eközben Joseph Daul, a néppárt elnöke vasárnap a Die Welt online kiadása szerint leszögezte: a vezetőknek a pártcsaládok jelöltjei közül kell majd választaniuk jelöltet, akiről aztán a parlament szavaz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.