galéria megtekintése

Nem segített a kormányon a csillagjós

0 komment


Miklós Gábor

A horvát állami televízió a lehető legjobb forrást választott a közvélemény hiteles tájékoztatására:

csillagjóst hívott a stúdióba, hogy világítsa meg a politikai helyzetet.

Ez a múlt hét közepén történt, amikor már látszott, hogy szétesik a kormányzó koalíció. Addigra már kiderült, hogy a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének, Tomislav Karamarkónak a felesége a Mol lobbistája volt. A magyar olajipari vállalat pedig perben áll a horvát kormánnyal, amelynek Karamarko elnökhelyettese volt. Csak volt, mert Karamarko kényszerűen lemondott, majd a HDZ megvonta a bizalmat a száborban Tihomir Oreskovic kormányfőtől is. Hétfőn július 15-i hatállyal fel is oszlatta magát a horvát törvényhozás.

 
Oktatási reformért tüntető kislány
Oktatási reformért tüntető kislány
Antonio Bronic / Reuters

A következő lépésben a szintén a HDZ-hez tartozó államfőnek, Kolinda Grabar Kitarovicnak ki kell írnia az új választásokat. A szábor feloszlatása után leghamarabb harminc, legkésőbb kilencven nappal a horvátoknak új parlamentet kell választaniuk. A nyári szezon tehát kampányidőszak lesz az EU legújabb tagállamában.

Visszatérve Andjelka Subasicra, az állami HRT televízió asztrológusa Karamarkóról azt mondta, hogy „a mindenség védelme alatt áll, nem politikai halott és nem tart lefelé”. Az ellenzéki szociáldemokrata vezető, Zoran Milanovic viszont a csillagok szerint „sérült és nincs álláspontja”. Elképzelhető, mennyire lesz független az állami média a kampányban.

A Zágrábban született, de Kanadában nevelkedett, 50 éves Oreskovicot a Most (Híd) nevű protesztpárt jelölte a végül mindössze öt hónapig tartott miniszterelnökségre, hogy nemzetközi tapasztalataival segítse a gazdaság talpra állítását. Horvátországnak erre nagy szüksége is van. Hat év hanyatlás után tavaly növekedett először a gazdasága. Az egymást váltó jobboldali-nacionalista és szociáldemokrata-liberális kormányok képtelenek voltak növekedési pályára állítani az országot, amelyet súlyos adósságok nyomasztanak. Jövőre 4,52 milliárd dollárt kell törlesztenie Zágrábnak külföldi hitelezőinél.

A horvát társadalom különös vonása, hogy

még azelőtt euroszkeptikus lett, hogy megtapasztalta volna, milyen is a lét az unióban.

A munkanélküliség, amely különösen a fiatalok között igen magas, tavaly 15,5 százalék volt. A statisztikák szerint minden ötödik horvát a szegények közé tartozik.

A politikai légkört egyelőre a kultúrharc jellemzi. A jobboldal hozzálátott a történelemkönyvek átírásához, a balközép pártok ezért a világháborús időkre utalva usztasa-pártisággal vádolják, és az antifasizmust tűzik zászlajukra.

Új kormányt követelnek a horvát tanárok

A zágrábi kormány székháza előtt az oktatási reform folytatását követelték a horvát pedagógusok. A korábbi kormány alatt kezdett reformok a tanulók teljesítményének növelését akarták elérni. A jobboldal viszont a keresztény értékeket számon kérve ellenezte a korszerűsítést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.