galéria megtekintése

Harmincezren félnek elárulni, hogy kicsodák

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 31. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

A lobbisták igenis visszaszerezhetnék a közvélemény bizalmát –mondja a Brüsszelben lobbistaként dolgozó magyar lány, aki az ötleteivel egy pályázaton is nyert. A tanácsadó cégeknek reklámozniuk és magyarázniuk kellene, hogy mit csinálnak. És mit nem.

– Lehet, hogy fiatal vagyok és naiv – mondja Jakucs Katalin, amikor azt kérdezem tőle, miért nem hiszi, hogy brüsszeli lobbistaként kellemetlen feladatok is várnak rá. A 26 éves lány kezdő az Európai Unió székhelyén dolgozó húsz-harmincezer lobbista között, de máris határozott elképzelése van arról, hogyan kellene eloszlatni a foglalkozását körülvevő gyanakvást és bizalmatlanságot. Ötleteivel márciusban díjat nyert a lobbisták egyik nagy európai szövetsége által kiírt pályázaton.

A pályázat győztesei, jobbra a magyar Jakucs Katalin
A pályázat győztesei, jobbra a magyar Jakucs Katalin
Forrás: saját archívum

A brüsszeli EU-negyedben tömött aktatáskákkal vagy vaskos dossziékkal közlekedő nőknek és férfiaknak nagyjából a fele dolgozik valamely uniós intézményben, a többiek szinte biztosan lobbisták. Pontosabban: tanácsadók, konzultánsok, közügyekkel foglalkozó menedzserek... Egyikük sem szeret lobbistaként bemutatkozni, mert a foglalkozás hallatán általában profitéhes magáncégeknek a nyilvánosság háta mögött machináló kijáró embereire asszociálunk.

 

– Pedig Brüsszelben mindenki lobbizik: a kormányok, a régiók, a szakszervezetek, a civil szervezetek – magyarázza Jakucs Katalin, aki tavaly szeptember óta dolgozik a Kreab nemzetközi stratégiai kommunikációs cég brüsszeli irodájában. A digitális piaccal foglalkozik, és abból áll a munkája, hogy összefoglalókat készít az uniós törvényalkotás fázisairól, tartja a kapcsolatot a cég ügyfeleivel, találkozókat szervez, és válaszol a kérdéseikre. Röviden: lobbista, de ha ezt kimondja, általában gyanakvó tekintetekkel találkozik. Ezért döntött úgy, hogy részt vesz az Európai Közügyekkel Foglalkozó Tanácsadók Szövetsége (EPACA) 30 év alattiak számára kiírt pályázatán. Esszéje a harmadik legjobb lett. A téma az volt, a szakma miként szerezhetné vissza a közvélemény bizalmát.

Katalin szerint az érdekkijáróknak többet kell tenniük azért, hogy a tevékenységük a nyilvánosság számára átlátható és érthető legyen. Javaslatai között szerepel, hogy a lobbicégek a honlapjukon tegyék közzé az ügyfeleik nevét, esettanulmányokkal mutassák be, mit csinálnak. Az EU-intézményekhez hasonlóan, fogadjanak látogatócsoportokat, és reklámozzák magasan képzett, nyelveket beszélő fiatal munkatársaikat, bemutatva, hogy ők „nem pénzzel teli táskával járkálnak a parlamentbe”, hanem a hiányzó szakértelmet közvetítik a törvényalkotók felé.

Herczog Edit volt MSZP-s EP-képviselő – aki a pályázat bírálóbizottságának tagja volt – azt mondja: azért választották ezt a témát, hogy az átlagpolgár, aki nem jár az EU környékén, több és hiteles információt kapjon a lobbizásról, és ne csak botrányokról értesüljön.

Botrányok márpedig vannak. 2012-ben a máltai John Dalli egészségügyi EU-biztos székébe került a gyanú, hogy a dohánylobbival összejátszva megpróbálta felvizezni a dohánytermékek kereskedelmét szigorító irányelvet. A készülő adatvédelmi jogszabálycsomag minden idők egyik legagresszívabb lobbigépezetét hozta mozgásba, amely mögött egymással versengő, tőkeerős óriáscégek állnak. 2013-ban egy belga EP-képviselőről derítették ki, hogy az egyik törvénytervezethez benyújtott módosító indítványainak a felét lobbisták írták.

Az Európai Bizottság az átláthatóság növelése jegyében előírta, hogy a biztosok és munkatársaik a honlapjukon tegyék közzé a külső szervezetekkel és magánszemélyekkel lezajlott találkozóikat. Navracsics Tibor magyar EU-biztos honlapját böngészve például kiderül, hogy az utóbbi hónapokban a Microsoft, az Amazon, az Audiovizuális Szerzők Egyesülete és az Európai Digitális Média Szövetség képviselői fordultak meg az irodájában, hogy a digitális piac egységesítéséről, a szerzői jogok európai szabályozásáról mondják el a véleményüket. Magyarul: lobbizzanak.

Szavaznak az EP-képviselők
Szavaznak az EP-képviselők
Vincent Kessler / Reuters

Junckerék tavaszra előterjesztést ígértek a Brüsszelben irodát fenntartó érdekkijárók önkéntes regisztrációjának kötelezővé tételére. A terv szerint az uniós intézmények alkalmazottai és a parlamenti képviselők csak a közös nyilvántartásba vett szervezetek képviselőivel találkozhatnának hivatalosan. –Nekünk ezzel semmi problémánk nincs. A szakma elemi érdeke, hogy a szabályokat mindenki egyformán betartsa – mondja Jakucs Katalin.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.