galéria megtekintése

Nem hisznek a görög könnyeknek

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Görögország levélben ígért mindenféle reformot az EU-nak, csak hogy megússza az államcsődöt. Az athéni kormánynak már a 93 éves nemzeti hős is nekitámadt. A politikai-pénzügyi szópárbaj az euróövezet jövőjét is meghatározhatja.

– Megnyertük a csatát, de nem a háborút – próbálta lehűteni a kedélyeket Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, aki most nem győz magyarázkodni a választóinak. Ami a csatát illeti: az uniós pénzügyminiszterek rábólintottak Athén kérésére, hogy hosszabbítsák meg a pénzügyi lélegeztetőgépként működő mentőprogramot (igaz, hat helyett végül csak négy hónap haladékot adtak). De máris jön a háború: cserébe Cipraszéknak hétfő estig el kellett küldeniük Brüsszelbe a reformígéreteket tartalmazó levelet – az Európai Bizottság kedd reggeli tájékoztatása szerint ez rendben megérkezett – , és ha erre kedden nem adják áldásukat a pénzügyminiszterek, oda a sok milliárd eurós támogatás.

Az athéni halpiacon. Sokan inkább otthon őrzik készpénzben a megtakarításaikat
Az athéni halpiacon. Sokan inkább otthon őrzik készpénzben a megtakarításaikat
Alkis Konstantinidis / Reuters

Nyíltan fellázadt az athéni kormányzó párt, a radikális baloldali Sziriza EP-képviselője, Manolisz Glezosz. Az Európai Parlament legidősebb tagja Görögországban erkölcsi tekintélynek, az elnyomás elleni harc jelképének számít: 1941 májusában, tizenkilenc évesen felmászott az Akropoliszra, és leszedte a horogkeresztes zászlót, amelyet három nappal korábban tűzött ki az Athént megszálló német hadsereg. – Attól, hogy a trojkát átkereszteljük „intézményeknek”, a mentőprogramot „megállapodásnak”, a hitelezőket pedig „partnereknek”, még nem változik semmi. Bocsánatot kérek a görögöktől, hogy részt vettem ebben az illúzióban – közölte a 93 éves politikus.

 

S a Görögországnak tett engedmények valóban kimerülnek abban, hogy a megszorítások miatt gyűlölt trojkára (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap – IMF) ezentúl „intézményekként” hivatkoznak az uniós tárgyalópartnerek. Ám a lényeg, hogy a hitelprogram meghosszabbításához feltételként szabták a – gyakran fájdalmas – reformok folytatását; ezt kellett hivatalos levélben is összefoglalni.

– Mindenekelőtt társadalmilag igazságos reformokat javasolunk, amelyek célja az adóelkerülés és a korrupció elleni harc – igyekezett megnyugtatni a közvéleményt Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő. Ügyes húzás, hogy ezzel olyan lépéseket ígért, amelyeket a trojka már jó ideje hiába sürget. Az adócsalás elleni küzdelemből 7,3 milliárd eurós bevételre remél szert tenni az athéni koalíció (2,5 milliárd a leggazdagabb görögök vagyonából, 2,5 milliárd a cégek adóhátralékából, 2,3 milliárd a dohány- és az olajcsempészet felszámolásából). A befolyt összeget elsősorban szociális juttatásokra szeretnék költeni.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen átalakításokat hajlandó „bevállalni” Görögország: ha az euróövezet pénzügyminiszterei elégedetlenek, és kedden nemet mondanak, újra felmerül az államcsőd veszélye. Az eddig 240 milliárd eurót felemésztő EU/IMF-mentőprogram február 28-án lejár, és ha nincs megegyezés, rövid időn belül kiürülhet az államkassza.

– Ha Athén egyes pontokon változtatni akar, ez is rendben van. Ha azonban bármely változtatás további kiadásokhoz vezet, a pénzt máshol kell megspórolni – érzékeltette Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, milyen kicsi a görög kormány mozgástere. Egyben üzent is a Szirizának, amely olyan tervekkel áltatja a lakosságot, hogy felemeli a minimálbért és a nyugdíjakat, vagy hogy visszaveszi az állami szektorból „törvényellenesen” elbocsátott alkalmazottakat.

A feszült hangulatot mutatja, hogy a nemzeti hősnek, Manolisz Glezosznak is visszavágott a kormányszóvivő. – Glezoszt mindig is tisztelni fogjuk, de azt hiszem, hogy a mostani kijelentése különösen félrevezető és helytelen volt – hangsúlyozta Szakellaridisz.

Úrrá lett a feszültség a lakosságon is. Az elmúlt egy hétben a betétesek hárommilliárd eurónyi megtakarítást kivettek a bankokból; csak múlt pénteken, a legutóbbi pénzügyminiszteri tanácskozás napján egymilliárdot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.