galéria megtekintése

Nem hajlandók visszavonulni az oroszbarát szeparatisták

0 komment

NOL/MTI

Nem hajlandóak visszavonulni a Kelet-Ukrajnában tartózkodó oroszbarát szeparatisták, hiába kötöttek megállapodást a helyzet rendezéséről a nemzetközi vezetők tegnap este Genfben. 

A donecki szeparatisták vezetője úgy nyilatkozott a BBC helyszíni tudósítójának, hogy a kijevi kormány „illegális", így addig nem hajlandóak visszavonulni, míg az átmeneti kormány le nem mond. A csapatok egy másik vezetője hozzátette, hogy nem csak az adminisztráció távozását követelik, hanem a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon táborozó tömegekét is.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan, ma is több kelet-ukrajnai városból jelentették, hogy lövöldözés volt a két tábor között. Tegnap három orosz szeparatistával végzett az ukrán hadsereg egyik egysége Mariupolban. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közlése szerint az oroszokat abban a támadásban lőtték le, amelyet egy milícia indított a donceki régió kikötővárosába vezényelt egység ellen.

Luhanszki életkép. A szeparatisták egyelőre kitartanak
Vasily Fedosenko / Reuters

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Libalegelőket!
Vélemény
A casting célja
Vélemény
Kártársaság
Vélemény
Kétharmad

A hír az újabb tűzharcról, valamint a szeparatisták bejelentése a maradásról azt követően érkezett, hogy tegnap halvány reménysugár csillant fel, miután Genfben John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Ca¬therine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a konfliktus megfékezését szolgáló közös lépésekben állapodott meg.

A vártnál hosszabb, hétórás tárgyalás után elfogadott közlemény szerint minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól, a provokációtól, Ukrajnában fel kell oszlatni az összes illegális fegyveres csoportot, fel kell szabadítani a lázadók által elfoglalt középületeket, köztereket, a kormányellenes tiltakozók pedig – a súlyos bűncselekmények tetteseit kivéve – amnesztiát kapnak. Az intézkedéseket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet felügyeli majd.

Barack Obama amerikai elnök azonban már tegnap este is óvatosan nyilatkozott, és bár üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész újabb szankciókat hozni Oroszországgal szemben, amennyiben a helyzet nem javul.

„Remélem, hogy a helyzet javulni fog az elkövetkező napokban, bár a múltból okulva nem hiszem, hogy így lesz" – mondta Obama, aki telefonon egyeztetett David Cameron brit miniszterelnökkel, és megállapodtak, hogy mind az USA, mind Európa kész további szankciókat hozni.

Oroszország azonban továbbra is tagadja, hogy Moszkva áll a kelet-ukrajnai szeparatista törekvések mögött.

Ügyfelek az OTP Bank egyik fiókjában a Krím félsziget székvárosában, Szimferopolban. Az OTP a további banki működés ellehetetlenülése miatt április 18-ától beszünteti működését a Krímben.
MTI/EPA

Janukovics a napokban visszatérhet Ukrajnába

A Kijevben februárban megbuktatott ukrán államfő a napokban visszatérhet Ukrajnába – olvasható a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap pénteki számában. Vlagyimir Muhin, a független újság külpolitikai elemzője emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin csütörtöki élő televíziós fórumán megvédte az ukrán parlament döntésével február 22-én leváltott politikust. Közölte, hogy a február vége óta Oroszországban tartózkodó Janukovics „nem elmenekült, hanem kénytelen volt elhagyni az országot"és „úgy teljesítette feladatát, ahogy lehetségesnek és szükségesnek tartotta". Putyin azt is kijelentette, hogy a május 25-re kitűzött ukrajnai elnökválasztást törvénytelennek tekinti, minthogy Ukrajnának, Janukovics személyében, van legitim elnöke.

A Nyezaviszimaja Gazeta cikkírója szerint az orosz államfő kijelentései alátámasztják azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Moszkva támogatását élvező Viktor Janukovics a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába és ezt a politikus sem cáfolta korábban. A cikkíró azt állította, hogy orosz és ukrán szakértők, valamint az Oroszországhoz csatolt Krím félsziget vezetői is lehetségesnek tartják a megbuktatott ukrán elnök hazatérését.

A nemrég ideiglenes krími kormányzónak kinevezett Szerhij Akszjonov a Twitter közösségi oldalon azt írta: „Viktor Janukovics elnök húsvétra visszatér Ukrajnába. A hadsereg a törvényes elnöknek engedelmeskedik, tehát utasítást adhat a junta őrizetbe vételére." Akszjonov arra szólította fel a délkelet-ukrajnai megyék lakosait, hogy keljenek Janukovics védelmére.

Csehország Gripeneket és 300 katonát

Csehország Gripeneket és 300 katonát ajánlott fel a NATO-nak Csehország négy Gripen vadászgépet és 300 katonát bocsát a NATO rendelkezésére, hogy a szövetség az ukrajnai válságra adott válaszként megerősítse kelet-európai misszióját – közölte Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a NATO-miniszterek brüsszeli tanácskozása után, péntekre virradóra. Stropnicky elmondta, hogy a cseh kormányzat felajánlásáról már tájékoztatta a NATO brüsszeli központját. „Amennyiben a NATO kéréssel fordul hozzánk, készek vagyunk négy Gripen vadászgépet bocsátani a szövetség rendelkezésére, hogy megerősítse a baltikumi légtér vagy a lengyel-ukrán határ védelmét. Ugyanakkor 300 katonát is adhatunk. Ezeket a NATO gyorsreagálású egysége számára képezték ki” - tájékoztatta Stropnicky a cseh hírügynökséget. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán jelentette be, hogy a balti és kelet-európai államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és szükség szerint máshol is. Csehországnak már vannak tapasztalatai a baltikumi légtér védelme terén, a cseh vadászgépek ott korábban fél évig járőröztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.