galéria megtekintése

Kétharmad

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 18. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nemigen képzelhető el olyan választási rendszer, amely a Fidesz vereségét hozta volna április 6-án, hiszen a listán csaknem 45 százalékos támogatottságot szerzett, míg a baloldali összefogásnak be kellett érnie 25, a Jobbiknak 20, az LMP-nek öt százalékkal.

Az egyetlen mandátumon múló kétharmadhoz viszont trükkök sorára volt szükség.

A határon túli magyarok Fideszt támogató voksai hoztak egy képviselői helyet, az egyéni körzetekben a győztest is támogató kompenzációs mechanizmus pedig – miután a befutó egyéni jelöltek után is jóváírtak töredékszavazatokat – a kormánypártoknak eredményezett még hat listás mandátumot.

 

A minősített többséghez ez is kevés lett volna. Szükség volt a kamupártokra.

A százmilliós nagyságrendű kampánytámogatás sokak fantáziáját megmozgatta, így idén minden korábbinál több, 18 jelölő szervezet állított országos listát. Ezek többsége az állami apanázsra hajtó fantomszerveződés, hiszen nagyjából tucatnyi párt nem is próbálkozott megnyerni a választókat, mert semmilyen kampánytevékenységet nem folytatott. Vagyis: a nekik juttatott hárommilliárdot zsebre tették.

A hangzatos vagy megtévesztő elnevezést viselő pártocskák így is megszerezték a listás szavazatok négy százalékát, ami nekik nem hozott semmit. Ám ha ezeknek a voksoknak a felét a baloldal vagy az LMP kapja, az számukra egy listás mandátumot jelent – s a Fidesznek nincs kétharmada.

És vélhetően akkor sincs, ha a XVIII. kerületben nem indul a Bajnai-féle szerveződés nevét lenyúló Együtt 2014 párt, amelyre 197-en szavaztak. Ott Kunhalmi Ágnes nem egészen hatvan vokssal veszített.

Hárommilliárdos kétharmad.

A Fidesznek biztosan megérte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.