galéria megtekintése

Negyven év járt népirtásért

1 komment


Dési András

Negyven év börtönre ítélték Hágában Radovan Karadzsicsot, a bosznia szerbek volt vezetőjét, akit a Nemzetközi Törvényszék bűnösnek talált az 1992–1995 közötti, közel 100 ezer halálos áldozatot követelő boszniai háborúban elkövetett népirtásért, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

Muzulmán asszony gyászolja a vérengzésben elhunyt rokonait
Muzulmán asszony gyászolja a vérengzésben elhunyt rokonait
Dado Ruvic / Reuters

Sok bőrbe belebújt eddigi életében. Volt pszichiáter, politikus, író-költő és természetgyógyász. Amióta 2008 júliusában a szerb hatóságok átadták az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek (ICTY), Radovan Karadzsics jó ideig nem tartott igényt ügyvédre, saját magát védte. A vádat képviselő, Serge Brammertz főügyész szerint a boszniai­ szerbek egykori elnöke büntetőjogi profikkal vetekedő teljesítményt nyújtott, de hiába érvelt azzal, hogy az ő orvlövészei csak az ellenség orvlövészeire vadásztak.

Negyven év. Ekkora börtönbüntetést szabott ki az ICTY csütörtökön a most 70 esztendős Karadzsicsra, miután bűnösnek találták az 1992–1995 közötti, közel 100 ezer halálos áldozatot követelő boszniai háborúban elkövetett népirtásért, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért. Az ICTY vezető bírája, a dél-koreai O-Gon Kvon által ismertetett verdikt értelmében Karadzsics felelős az 1995. júliusi srebrenicai népirtásért, amelyben a boszniai szerb erők nyolcezer katonai szolgálatra alkalmas bosz­niai férfit és fiút gyilkoltak meg.

 
Karadzsics 1995-ben, a vérengzés idején
Reuters

– A boszniai Szerb Köztársaság elnökeként és a hadsereg legfőbb parancsnokaként a vádlott volt az egyetlen személy, akinek módjában állt volna megakadályozni a muzulmán férfiak­ tömeges meggyilkolását – hangsúlyozta a bíró. Ehelyett Karadzsics maga rendelte el a lefogott boszniai­ muszlimok elszállítását és megölését, miután a szerbek elfoglalták az ENSZ védett övezetének számító Srebrenicát.

A törvényszék felelősnek mondta a volt boszniai szerb vezetőt a Szarajevó három éven át tartó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért. Az ítéletben kiemelték: Karadzsics jóváhagyása nélkül hadserege tüzérséggel, illetve orvlövészekkel nem lövethette volna a – háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott – boszniai fővárost.

Karadzsics a tegnapi ítélethirdetéskor
Karadzsics a tegnapi ítélethirdetéskor
Reuters

A sötét öltönyt viselő Karadzsics rezzenéstelen arccal hallgatta végig O-Gon Kvont, aki több mint egy órán át olvasta fel az ítéletet. Az expolitikus jogi képviselője, Peter Robinson azt nyilatkozta: védencét sokkolta, hogy bűnösnek találták és negyven év börtönre ítélték.

Az ítélet ellen fellebbezni fognak.

A négy éven át tartó, közel 340 tanút felvonultató perben a bíróságnak egy esztendőre volt szüksége arra, hogy meghozza ítéletét. Az ügyészség életfogytiglanit kért, Karadzsics a perben végig ártatlannak vallotta magát, a srebrenicai mészárlást kitalált mítosznak nevezte.

Hágában külön eljárás folyik a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnoka, a most 73 éves Ratko Mladics tábornok ellen. A délszláv polgárháborúkért felelősnek tartott volt szerb államfő, Szlobodan Milosevics 2006 márciusában hágai cellájában hunyt el, mielőtt megkezdték volna büntetőperét. Az ICTY tevékenységének jelentőségét sokan a náci bűnösöket 1945 után felelősségre vonó nürnbergi perekéhez hasonlítják.

Már medikusként depressziós volt

Radovan Karadzsics a ma Montenegróhoz tartozó Petnicában született 1945-ben. Szarajevóban szerzett pszichiáterként orvosi diplomát, miközben maga is depresszióban szenvedett. Koszovóban kezdett el praktizálni, majd börtönbe került, miután bűnözőknek állított ki hamis orvosi igazolásokat. 1989-ben alapította meg szerb nacionalista pártját, 1992-ben lett a boszniai Szerb Köztársaság elnöke. Az 1995-ös daytoni békeszerződés után eltűnt, 2008 nyarán Belgrádban tartóztatták le. Hosszú ősz szakállt növesztve, Dragan Dabics néven magánklinikán praktizált természetgyógyászként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.