galéria megtekintése

Négy hónap után is a budapesti nagykövetjelöltön nevetnek

0 komment

NOL

Az Egyesült Államok diplomáciából leszerepelt leendő misszióvezetőjét, Colleen Bell televíziós producert a Washington Post vette elő egy gyors fricska kedvéért. A Fehér Ház számára kezd kényelmetlen lenni, hogy egy szenátusi harc miatt több mint 30 nagykövet kinevezése késik.

Az amerikai lap publicistáját, Al Kament az érdekli, mi történt az Egyesült Államoknak azoknak a nagykövetjelöltjeivel – Bell mellett a norvég, az izlandi misszióvezetői szék várományosával –, akiket még januárban hallgatott meg paródiába fulladó párbeszédek közepette az amerikai szenátus külügyi bizottsága. A Barack Obama elnök vezette demokrata adminisztrációt több bírálat is érte, amiért hálából nagyköveti tisztségeket osztogat olyanoknak, akik pénzadományokkal szálltak be a Demokrata Párt valamelyik kampányába. Politikai kinevezésekről van szó, amelyekhez a meghallgatások tanúsága szerint többnyire el sem várják a jelöltektől a diplomáciai felkészültséget.

Bell januárban a szenátus külügyi bizottsága előtt. Magyarországra 1994 óta csak politikai kinevezett jön
Pogár Demeter / MTI

Ez kiderült – emlékeztet Kamen – a Gazdagok és szépek című televíziós sorozatról ismert Bell esetében is. Ő a januári meghallgatáson a diplomáciai sallangokon túl nem tudott válaszolni John McCain republikánus szenátor kérdésére, hogy mit csinálna másképpen, mint az elődje, és arra sem, hogy melyek az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon. (Nagyszerű válasz – nyugtázta gúnytól csepegő hangon McCain, amikor Bellnek a második nekifutásra is csak biztonsági együttműködésről és az emberi jogokért történő fellépésről szóló frázisokat sikerült kipréselnie magából.) De leszerepelt a Long Island-i hotelmenedzser, George Tsunis is, aki bár Norvégiába menne, januárban még a skandináv ország államformáját sem találta el. McCain egyik kérdésére Tsunis norvég elnökről beszélt, noha ilyen személy nem létezik. Norvégia alkotmányos monarchia.

 

A Bellhez és Tsunishoz hasonlóan politikai kinevezettnek számító nagykövetjelölteket az amerikai politikai szlengben „bundler ambassadors" néven említik. A saját támogatási limitjük elérése után a barátokhoz fordulnak pénzért, és az így szerzett csekkekkel mennek el a támogatott politikushoz. A Center for Responsive Politics nevű nonprofit szervezet fehér házi adatokon nyugvó összeállítása szerint Bell összesen 800 ezer, Tsunis 1,3 millió dollárt gyűjtött Obamának a 2012-es elnökválasztási kampányára. Bellnek nem lehetett túlságosan nehéz, a férje, Bradley ugyanis a világ legnézettebb, 27 éve futó szappanoperájának, a Gazdagok és szépeknek a producere és vezető forgatókönyvírója. A házaspár a hollywoodi társasági élet egyik központja, az 1920-as években épült, házuk népszerű estélyek és adománygyűjtő rendezvények helyszíne. A négy gyermeket nevelő Colleen csak néhány éve producer, de állítólag az ő műve, hogy új, modern ruhákat kaptak az addig kissé ódivatú szereplők, de az is, hogy a Los Angeles-i elitről szóló sorozatba behozta a társadalmi problémákat, például a hajléktalanságot. Kamen úgy tudja, hogy a bakiparédé ellenére a Fehér Ház kiáll mindegyik vitatott nagykövetjelöltje mellett.

Az Egyesült Államokban a nagyköveteket hivatalosan a külügyminisztérium jelöli, a kinevezésüket pedig a demokrata többségű szenátus hagyja jóvá. Ilyen szavazás a közeljövőben mindazonáltal aligha lesz, mégpedig egy hatalmi harc miatt, amely novemberben tört ki a szenátusi republikánusok és a demokraták között.

A harcot a demokraták indították el, amikor a szenátusi többségükkel élve változtattak egy csaknem négy évtizede működő játékszabályon. Eszerint a százfős testületben egy-egy szövetségi tisztségre jelölt személynek – amilyen egy bíró, egy ügyész vagy egy nagykövet – minimum 60 szenátor voksát kell megszereznie ahhoz, hogy kinevezzék. Mivel a demokratáknak a szenátusban csak 53 politikusuk ül, novemberben gondoltak egyet és három Obama által jelölt szövetségi bíró érdekében átvitték, hogy ezentúl 60 szenátor voksa helyett a kinevezésekhez elég legyen az egyszerű többség. A kissé antidemokratikus húzáson kiakadt republikánusok azóta is procedurális kifogásokra hivatkozva állják útját egy-egy szavazásnak. A nagykövetjelöltek esetében ez azt jelenti, hogy a republikánusok most nem hajlandóak csomagban szavazni róluk, mint tették eddig évekig, hanem egyenként veszik sorra őket – nem beszélve azokról a zavarórepülésekről, amelyeket McCain tesz a meghallgatásokon. (Tsunis vallatásának nagy pikantériája volt, hogy a Long Island-i hotelmenedzser 2008-ban még az akkor republikánus elnökjelölt McCainnek is felhajtott ötvenezer dollárt kampányra.)

Az ügy kezd nagyon kényelmetlen lenni a Fehér Ház számára. Nem a politikai kinevezettek miatt, hanem azért, mert a szenátusi harc jóvoltából az Egyesült Államokban már több mint 30 nagykövetjelölt vár szenátusi bólintásra, a többségük pedig mégiscsak karrierdiplomata. „Nem éppen a nemzetbiztonsági érdekeinket szolgálja, hogy profikat tartunk folyamatos bizonytalanságban" – fakadt ki márciusban John Kerry külügyminiszter. Volt rá oka. Jellemző, hogy Obamát nem fogadta amerikai nagykövet Hollandiában, de a kiemelt stratégiai szövetségesnek számító Szaúd-Arábiában sem, amikor az elnök nemrég ott járt. Akad nagykövetjelölt – a Peruba induló Brian Nichols –, akinek a jelölése óta már 329 nap telt el, de 237 napja vár Bruce Heyman, az Egyesült Államok leendő kanadai misszióvezetője is arra, hogy végül elfoglalhassa a posztját.

Magyarországra 1994 óta politikai kinevezett érkezik nagykövetnek az Egyesült Államokból. Az előző, Eleni Tsakopoulos Kounalakis tavaly júliusban tért vissza a tengerentúlra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.