galéria megtekintése

Navracsics ellen kampányol

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 16. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Szavazzanak nemmel Navracsics Tibor EU-biztosi jelölésére – ezt kéri a képviselőtársainak írt levélben Barbara Spinelli, az Európai Parlament olasz tagja. A baloldali politikusnő most Strasbourgban egyeztet a többi frakcióval, hogy őket is meggyőzze.

A Juncker-csapat - néhányan kiejtenék belőle a magyar külügyminisztert
A Juncker-csapat - néhányan kiejtenék belőle a magyar külügyminisztert
MTI/EPA

– Egyáltalán nem zárom ki, hogy az Európai Parlament szakbizottságában a többség ellenzi majd Navracsics Tibor jelölését – nyilatkozta lapunknak Barbara Spinelli olasz EP-képviselőnő (képünkön), az Egységes Európai Baloldal nevű frakció tagja. Szerinte a strasbourgi törvényhozásban sokan aggódnak a demokrácia magyarországi helyzete miatt, így nem lesz nehéz másokat is rábeszélni a tiltakozásra. Ennek érdekében a 68 éves politikus minden képviselőnek elküldte nyílt levelét, amelyet az ANSA olasz hírügynökséghez is eljuttatott.

 

– Orbán Viktor beszéde az illiberális demokráciáról nagyon veszélyes az Európai Unió számára. Nem is értem, hogy az EU-ból miért nem kért senki magyarázatot a magyar kormányfőtől – tette hozzá Spinelli.

Veszélyesnek tartja azt is, hogy az oktatásért, a kultúráért és az állampolgársági ügyekért felelős biztosként Navracsics az unióban kifejezetten fontos témákkal (például a szólásszabadsággal vagy a civil társadalom aktív részvételével) foglalkozna. Mint a levélben is felhívja rá a figyelmet, Orbán közeli bizalmasának lehetősége nyílna korlátozni vagy blokkolni az uniós alapokat olyan civil szervezeteknél, amelyek az európai állampolgárság megerősítésén dolgoznak.

falseEurópai Parlament

„Ez az aggodalom megalapozott, ha a Magyarországon tevékenykedő NGO-k elleni agresszív politikára gondolunk” – fogalmaz.

Navracsics Tibor meghallgatását az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságában tartják a szeptember 29-vel kezdődő héten, s mivel Barbara Spinelli nem tagja ennek a bizottságnak, jelen lehet, de nem szavazhat.

A nyílt levélben viszont világosan kifejti, miért kifogásolja a magyar külügyminiszter jelölését: tanácsadója Orbánnak, a „nacionalista miniszterelnöknek”; ő ihlette a magyar médiaszabályozást; igazságügyminiszterként és a kormányfő helyetteseként részt vett az igazságügyi rendszer hitelképtelenné tételében.

Párhuzamot vont Olaszország és Magyarország között a képviselőnő, aki az EU egyik alapító atyjának tekintett Altiero Spinelli politikus lánya; az Európai Parlament egyik épületszárnya ma Altiero Spinelli nevét viseli.

– Amikor egy országot felvesznek az unióba, sok feltételt kell teljesítenie, például tiszteletben tartania a jogállamiságot. A csatlakozás után viszont szinte bármit megtehet. Ez történt Orbán Magyarországával és Berlusconi Olaszországával egyaránt – magyarázta az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöke.

Érdemes-e új jelöltet kérni a Fidesz-kormánytól? A Népszabadság kérdésére Barbara Spinelli határozott igennel válaszolt. – Orbán Viktornak nem muszáj az egyik bizalmi emberét delegálnia, választhatna függetlenebb valakit is. Miért nem küld ellenzéki jelöltet? – kérdezte.

Újabb olasz példával bizonyította, hogy nem tréfál. Éppen Silvio Berlusconi volt, akinek 1994-ben a baloldali Emma Boninóra és technokrata Mario Montira esett a választása (akkoriban a nagy tagállamoknak még két-két EU-biztosuk volt). Mint Spinelli hangsúlyozta, Monti sem számított igazán Berlusconi-pártinak.

A szeptember végi meghallgatáson a szavazástól függ, hogy Orbánnak lesz-e alkalma hasonló nagyvonalúságot tanúsítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.