galéria megtekintése

Navracsics akár a jelöltséget is bukhatja

25 komment


Pócs Balázs

Ha szavaznak róla, két kérdésről is voksolni kell. Az egyik, hogy alkalmas-e a jelölt az EU-biztosi poszt betöltésére, illetve alkalmas-e az adott terület képviseletére” – mondta lapunknak a kulturális, oktatási és EU-állampolgársági ügyekért felelős tárca magyar várományosáról Silvia Costa szakbizottsági elnök.

Yves Herman / Reuters

Írásbeli „pótvizsgára” küldte az Európai Parlament szakbizottsága Navracsics Tibor EU-biztosjelöltet, akinek hétfőig további kérdésekre kell válaszolnia. Mint a kulturális bizottság elnöknője lapunknak megerősítette, a frakciók többsége azt kérte, hogy tartsanak hétfőn szavazást a magyar politikus sorsáról.

Hiába ostromolták kérdésekkel három órán át Navracsics Tibort az EP kulturális és oktatási bizottságának tagjai a szerda esti meghallgatáson, a parlamenti frakciókat képviselő koordinátorok nem jutottak egyezségre a csütörtöki találkozón.

 

„Nagyon hosszú vitát folytattak a koordinátorok, és sok kérdésben eltérő álláspontot vallottak. Az Európai Néppárt természetesen támogatta a magyar biztosjelöltet, de a politikai csoportok többsége szavazást kért" – válaszolta a Népszabadság kérdésére Silvia Costa, a parlamenti bizottság elnöke, az EP szocialista frakciójának tagja.

A koordinátorok a parlamenti szabályzat még egy lehetőségével éltek, amikor úgy határoztak, hogy kiegészítő kérdéseket is küldenek a kulturális, oktatási és EU-állampolgársági ügyekért felelős (leendő) biztosnak.

„A szakbizottságban sok képviselő kifogásolta, hogy Navracsics Tibor nem adott kielégítő válaszokat, ezért további információkat kell kérni tőle" – magyarázta az olasz Demokrata Párt 65 éves politikusnője.

Bár a szabályok nem határozzák meg, hány kérdést lehet feltenni, az idő rövidsége miatt ezúttal úgy döntöttek, hogy frakciónként legfeljebb két kérdést küldenek, Martin Schulz EP-elnökön és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökön keresztül (a kulturális szakbizottságban összesen hét politikai csoport képviselteti magát).

Az igazság pillanata a jövő hét elején érkezik el. Navracsicsnak hétfőig kell elküldenie a válaszokat, és valószínűleg már hétfőn összeül a teljes kulturális és oktatási bizottság. „Megvizsgáljuk a válaszokat, és eldöntjük, hogy egyáltalán tartunk-e szavazást.

Ha szavazunk, akkor két kérdésről is voksolni kell: alkalmas-e a jelölt az EU-biztosi poszt betöltésére, illetve alkalmas-e az adott terület képviseletére" – tette hozzá Silvia Costa. Mindkét ügyben egyszerű többséggel kell határozni. A szakbizottság a magyar jelölt értékelését elküldi az EP-bizottságok elnökeiből álló testületnek, valamint az Európai Parlament elnökségének is.

A vártnál nehézkesebben halad más EU-biztosjelöltek jóváhagyása is. Noha Navracsicsot nem hívták vissza pótmeghallgatásra, ezt megtették a brit Jonathan Hill-lel, aki a Juncker-csapatban a pénzügyi szabályozást felügyelné. A gazdasági és pénzügyi szakbizottság felkészületlennek tartotta őt, neki így szóbeli pótvizsgát kell tennie, várhatóan már hétfőn.

Nem először történik ilyen: öt évvel ezelőtt a holland Neelie Kroesnak is második meghallgatáson kellett bizonyítania, mielőtt az EP-képviselők rábólintottak volna (mint digitális ügyekért felelős biztosra). A Navracsiccsal egy időben meghallgatott spanyol Miguel Arias Canete esetében pedig elhalasztotta a döntést az energiaügyi és környezetvédelmi szakbizottság.

Ők a jogi ügyek bizottságától kértek szakvéleményt, miután az energiaügyi biztosnak jelölt Canete egy nappal a meghallgatás előtt módosította a pénzügyi (olajipari) érdekeltségeiről szóló bevallását.

A végső szót az EP plenáris ülésének kell kimondania október 22-én. Itt már csak a teljes Európai Bizottságot lehet jóváhagyni vagy leszavazni, de korábban többször is volt rá példa, hogy a parlament kikényszerítette akár egyes jelöltek lecserélését, akár a tárcák kiosztásának megváltoztatását. (Így lett annak idején Kovács Lászlóból energiaügyi helyett adó- és vámügyi biztos.)

A portfóliók csereberéjét – nem hivatalosan – most is valószínűsítik, Juncker ezzel talán meg tudná menteni a leghevesebb vitát kiváltó jelölteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.