galéria megtekintése

"Nálunk egy nő a haláláig kiskorúnak számít"

3 komment


Körösi Ivett

Óriási tiltakozás indult a nők életét korlátok közé szorító gyámsági rendszer ellen Szaúd-Arábiában. A mindennapokról egy aktivista mesélt lapunknak.

Alyami is aláírta a petí­ciót, amely a rendszer részleges megszüntetését követeli
Alyami is aláírta a petí­ciót, amely a rendszer részleges megszüntetését követeli

Szaúdi mércével nézve Tamador Alyami roppant szerencsésnek számít, hiszen a férje írásos engedélyt adott arra, hogy angol irodalmat és nemzetközi kapcsolatokat tanuljon az egyetemen. Azt sem kifogásolta, hogy publikálja írásait. A Vörös-tenger partjainál fekvő Dzsiddában élő nőjogi aktivista „kiváltságos" helyzete ellenére elutasítja a szaúdi nőket sújtó gyámsági rendszert, amely ellen a napokban indult újabb tiltakozási hullám.

– Az itteni törvények szerint egy nő a haláláig kiskorúnak számít. Bármit is akar csinálni, a férfi gyámja hozzájárulása nélkül nem tehet semmit. Hivatalos papírt kell bemutatnia, ha tanulni vagy dolgozni szeretne, sőt még műtétet sem hajtanak végre rajta a gyám által aláírt dokumentum nélkül. Akármilyen nyitott is a férjem, megalázó, hogy bármit teszek, engedélyt kell kérnem tőle. Felnőtt nő vagyok! Egy 37 éves, kétgyermekes anya. Egyenrangú vagyok a férjemmel, miért kellene engedélyt kérnem bármihez? – fakadt ki a Népszabadságnak Alyami. Tapasztalatai szerint az öböl menti királyságban a férfiak gyakran visszaélnek a hatalmukkal. Bosszúból nem adják a hozzájárulásukat semmihez, megbénítva ezzel felesé­geik, lányaik és nőrokonaik életét.

 

Alyami számára ezért nem is volt kérdés, hogy aláírja azt a petí­ciót, amely a rendszer részleges megszüntetését követeli. Az online dokumentumot több mint 14 ezren – nők és férfiak – szignózták, s a hét elején át is adták a hatóságoknak. Az aláírók egy felnőtt korhatár meg állapítását követelik, amely fölött a nőknek nem kell a férfi gyám – házasságig általában az apa, utána a férj, özvegyek esetében valamelyik fiú – hozzájárulását kérni az életüket meghatározó kérdésekben. Noha nem volt ehhez hasonló tiltakozás a rendszer ellen, az elmúlt öt évben mind gyakrabban hallatták hangjukat – főképp a közösségi médiában – a szaúdi nők.

 Nő készíti az eszpresszót egy kávézóban. Engedély kellett a férjétől, hogy dolgozhasson
Nő készíti az eszpresszót egy kávézóban. Engedély kellett a férjétől, hogy dolgozhasson
Mohamed Alhwaity / Reuters

Alyami azt tapasztalta, hogy a szaúdi társadalom rendkívül megosztott a kérdésben. – Általában a férfiak azok, akik kiállnak mellette, hiszen nem akarják elveszíteni a nők fölötti hatalmukat. Van még egy nagy tábor, az ingadozóké, ők finomítanának a rendszeren. Meg vannak győződve róla, hogy a gyámság az iszlám része, pedig ez nincs így. Mohamed idején nem létezett ez a rendszer, nincs semmilyen erre utaló bizonyíték. Sőt a próféta első felesége egy üzletasszony volt! Csupán a közelmúltban magyarázták félre a Korán egyik versét – meséli Szaúd-Arábia második legnépesebb városából, Dzsiddából Alyami.

Az aktivistának nincsenek illúziói: nem hiszi, hogy a közeljövőben eltörlik a rendszert, mert azzal felbőszítenék a vallási vezetőket. Részleges engedmények lehetségesek, így a nők majd talán engedély nélkül tanulhatnak vagy mehetnek el orvoshoz. Hogy a petíció­nak lesz-e esetleg katalizátorszerepe, azt maga sem tudja, de már az is haladás, ha beszélnek az ügyről. Alyami mindenesetre a megfélemlítések ellenére sem hagyja annyiban. – Ha egyszer lányom születik, azt akarom, hogy egy igazságos rendszerben nőjön fel. Azt érezze: annyit ér, mint bármelyik férfi. Magam is szeretném már így érezni.

Női munkaerő nélkül leáldozhat a luxusnak

A szaúdi kormány idén hozta nyilvánosságra a „2030-as Vízió" nevű gazdasági tervet. A kőolajár világ­piaci zuhanása miatt az egyik legfontosabb célkitűzés az olajfüggés csökkentése – emlékeztet a The Guar­dian. Ehhez elengedhetetlen a munkaerőpiac bővítése. A 2030-as Vízió megemlíti a női munkaerő nélkülözhetetlen szerepét, a 31 millió lakosú monarchia gazdaságát azonban nehéz lesz felpörgetni, amíg a gyámsági rendszer érvényben van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.