galéria megtekintése

Nagymama vissza szeretne költözni a Fehér Házba

Hillary Clinton véget vetett az évek óta tartó találgatásoknak, és vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy ismét harcba száll a Fehér Házért. Demokrata oldalon nincs valódi versenytársa.

„Feleség, anya, nagymama, nő- és gyermekjogi aktivista, first lady, szenátor, külügyminiszter, hajviselet-ikon, nadrágkosztüm-rajongó, 2016-os elnökjelölt” – így és pontosan ebben sorrendben határozza meg magát Hillary Clinton a Twitter közösségi oldalon. Az utolsó helyen sokáig az állt: TBD. A három betű azt jelenti, hogy majd később eldől, mi lesz a folytatás. A rövidítést vasárnap cserélték le, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy Clinton ismét harcba száll a Fehér Házért.

Clinton és Obama. A volt first lady, szenátor és külügyminiszter  az egyedüli, akit többen ítélnek meg kedvezően a lehetésges elnökjelöltek közül
Clinton és Obama. A volt first lady, szenátor és külügyminiszter az egyedüli, akit többen ítélnek meg kedvezően a lehetséges elnökjelöltek közül
Jason Reed / Reuters

A 67 éves politikus videóüzenetben vetett véget a találgatásoknak. A rövidfilmben amerikai családokat láthatunk, akik házasságra, gyermekük születésére vagy egy új állásra készülnek. A közbeszédben csak keresztnevén, Hillarynak hívott jelölt csak a végén jelenik meg, hogy elmondja, „a mindennapi amerikaiak bajnoka” akar lenni, mert bár a válságból kilábalt az ország, a gazdasági helyzet még mindig a vagyonosoknak kedvez. Ennél többet egyelőre nem tudunk meg arról, hogyan képzeli el az ország jövőjét. Igaz, 2016 novemberéig még több mint másfél éve van arra, hogy ezt elmondja a választóknak.

 

Azt ugyanis szinte minden elemző biztosra veszi, hogy Hillary Clinton lesz a demokrata párti elnökjelölt. Már nyolc évvel ezelőtt is erős indulónak számított, ám a kommentátorok hozzáteszik, hogy a verseny ezen pontján már egyre népszerűbb volt Barack Obama. Most nincs hozzá hasonló kihívó a láthatáron, az előválasztások szempontjából kulcsfontosságú államokban pedig Clinton sokkal erősebb, mint előző kampánya idején volt.

Ám az előválasztások után már nem lesz ilyen könnyű dolga. A Washington Post és az ABC News legújabb felmérése alapján a jelenleg esélyesnek tartott republikánus jelölteket, Jeb Bush egykori floridai kormányzót vagy Ted Cruz texasi szenátort is legyőzné, és ő az egyetlen jelölt, akit a választók közül többen látnak pozitív, mint negatív fényben. Ám minden elemző szerint szoros versenyre kell majd számítani a Fehér Házért. A republikánus jelölteknek bőven van még idejük, hogy megismertessék magukat a választókkal, és az is Clinton ellen dolgozik, hogy az utóbbi két választáson Obama személyében demokrata politikus lett a befutó.

A 2009-es külügyminiszteri eskütételen a férjével Bill-lel és a lányukkal, Chelsea-vel
A 2009-es külügyminiszteri eskütételen a férjével, Billel és a lányukkal, Chelsea-vel
Jonathan Ernst / Reuters

Talán nincs is olyan amerikai, aki ne ismerné Clintont, ami egyszerre jelent előnyt és hátrányt. Azóta, hogy férje a hetvenes években politikai pályára lépett, a reflektorfényben éli életét. Miközben Bill Clinton Arkansas kormányzója, majd az Egyesült Államok elnöke lett, Hillary Clinton próbálta megőrizni saját karrierjét. Nem mindig járt sikerrel, súlyos bukás lett például abból, amikor férje elnökségének idején megpróbálta átalakítani az egészségbiztosítási rendszert.

És emlékezetes időszak volt, amikor a Monica Lewinsky-botrány idején kiállt házasságtörő férje mellett. Bill Clinton még elnök volt 2000-ben, amikor Hillaryt New York állam első női szenátorává választották. Ekkor sokan még politikai kalandornak tartották, aki férje népszerűségét kihasználva próbál előrejutni. Nyolc évvel később már esélyesként indult az amerikai előválasztásokon a demokrata jelöltségért, de hosszú és változatos párharc végén Obama legyőzte.

Az új elnök azonban addigi vetélytársát nevezte ki külügyminiszternek, akinek az lett a legfontosabb feladata, hogy George W. Bush elnöksége után a világot járva javítson az Egyesült Államok megtépázott hírnevén. Hillary minden elődjénél többet utazott, és minden látogatásának fontos eleme volt a női egyenjogúság. Népszerű külügyminiszter volt, ám megítélését megtépázta a 2012. szeptember 11-én az amerikai konzulátust ért támadás a líbiai Bengáziban, amelyben életét vesztette az amerikai nagykövet. A republikánusok már akkor nyilvánvalóan annak a tudatában támadták, hogy ő a Demokrata Párt legesélyesebb elnökjelöltje.

Atifete Jahjaga koszovói elnök asszonnyal. Mindig fontos elem a női egyenjogúság
Atifete Jahjaga koszovói elnök asszonnyal. Mindig fontos elem a női egyenjogúság
Saul Loeb/Pool / Reuters

Az utóbbi hetekben amiatt került kereszttűzbe, mert kiderült, az ország első diplomatájaként nem hivatalos e-mail fiókot használt. A hivatalos levelezést archiválni kell, ám amikor Clinton átadta a minisztériumnak a külügyminiszterként írott e-mailjeit, azok közül törölte azokat, amelyeket személyesnek tartott.

Bagdadból szeretettel

A demokraták elnökjelöltje népszerű az iraki fiatalok körében, és bagdadi Facebook-kedvelői többen vannak, mint bármelyik egyesült államokbeli város rajongótábora. A Vocativ elemzése azt kutatta, hol kedvelik a legtöbben Hillary Clinton Facebook-oldalát. Mint kiderült, rajongói 7 százaléka Bagdadban él, ezzel megelőzve még az Egyesült Államok nagyvárosait is.

Az USA-n belül a demokraták jelöltje Texas államban tudhatja magának a legtöbb Facebook-rajongót, ami a republikánusok fellegvárának számít. Míg az inkább demokrata Chicagóban és New Yorkban négy-négy százaléknyi kedvelője van Hillarynak, addig Texas állam négy nagy központjára a rajongók 10 százaléka jut.

A volt külügyminiszter Facebook-oldala ugyanakkor népszerűtlen a fiatalabb műszaki szakértelemmel rendelkező amerikaiak körében. A 18 és 34 éves korosztályba eső amerikai nők közül 8 százaléknyian, a férfiak közül pedig 11 százaléknyian rajonganak Hillaryért. Clinton legtöbb Amerikában élő Facebook-rajongója azonban 55 év feletti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.