galéria megtekintése

Nagy menetben a kispártok

2 komment


Körösi Ivett

A több mint három évtizede tartó „kétpártrendszer" végét hozhatják a vasárnapi parlamenti választások Spanyolországban. A Néppárt ugyan az élen áll, ám könnyen koa­líciós partner nélkül maradhat. Közben a kispártok megkezdték diadalmenetüket, s még a szocialistákat is lenyomhatják.

Hiába kapott hatalmas pofont, Mariano Rajoy készen áll a vasárnapi parlamenti választásokra: ezt akarja legalábbis üzenni a spanyol kormányfő legutóbbi, a Twitteren közzétett tizenkét másodperces videójában, amelyen csupán annyit látni, hogy rendületlenül – és erősen zihálva – gyalogol egy futógépen. A fáradt erődemonstráció jól jellemzi a konzervatív kormánypártot, amely mögött kemény hetek állnak. A neheze azonban csak most jön.

Pablo Iglesias Podemos-vezér hívei gyűrűjében Sevillában
Pablo Iglesias Podemos-vezér hívei gyűrűjében Sevillában
Marcelo Del Pozo / Reuters

A Néppárt (PP) győzelme a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nem kérdés: a PP 27,2, a szocialisták (PSOE) 20,3, a centrista Ciudadanos 19,6, a radikális baloldali Podemos 18,4 százalékon áll.

 

Vagyis a Rajoy vezette PP aligha bír majd többséggel a 350 fős alsóházban, és a jelenlegi állás szerint koa­líciós partnere sem lesz. A Ciudadanos vezetője, Albert Rivera a korábbi ígéretekkel ellentétben a minap nyomatékosította: sem a szocia­listákkal, sem a Néppárttal nem lép koalícióra.

Most azt rebesgetik, hogy a kormánypárt jobb híján a szocialistákkal áll össze, ám a miniszterelnök pénteken kijelentette: „szó sem lehet olyan nagykoalícióról, mint Németországban."

Az utóbbi hónapok felmérései hektikus képet mutattak: hol a Podemos, hol a jobbra húzó Ciudadanos szárnyalt, olykor egész kevéssel lemaradva a kormánypárt mögött. Akárhogy is alakulnak a választások, 2015 a spanyol belpolitikába friss ötleteket és arcokat hozó kispártoké. A spanyolok mostanra belefáradtak a több mint három évtizede tartó – a néppárt és a szocialisták uralta – „kétpártrendszerbe".

Antoni Gu­tiérrez Rubí
Antoni Gu­tiérrez Rubí

Mélyrepülésükhöz részben az vezetett, hogy egyik nagypárt sem tudott kijönni a gazdasági válság okozta traumából. A szocialisták után a PP „örökölte meg" a megszorításokat. Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságát alaposan megrázta a krízis, a legrosszabb időszakban 27 százalékos volt a munkanélküliség – ami óriási emelkedés a válság előtti 8,5 százalékhoz képest. Több százezer ember került az utcára, miután lefoglalták az otthonát. 2013-ban megkezdődött a kilábalás, ám a munkanélküliség most is húsz százalékon áll, és tavaly napi átlagban közel száz (!) ember otthonát foglalták le.

„A gazdasági javakhoz való hozzáférés jelenleg rendkívüli egyenlőtlenséget mutat. A megszorítások súlyosan érintették a legszegényebb rétegeket. Spanyolország ma egyenlőtlenebb, társadalmilag sokkal megosztottabb, mint korábban" – mondja lapunknak Antoni Gu­tiérrez Rubí, a Navarrai Egyetem oktatója. A politikai elemző szerint a spanyolok csalódtak a nagy pártokban, amit csak tetéztek a korrupciós botrányok. Ebbe a környezetbe robbant be a Pablo Iglesias vezette, megszorítás és EU-ellenes Podemos 2014 januárjában, majd a babérjaira törő, mérsékeltebb hangot ütő Ciudadanos. A vasárnapi az ő meccsük és diadalmenetük lesz.

Büszke huligán

Fél évet tölthet javítóintézetben az a 17 éves fiú, aki szerdán arcon ütötte a Pontevedrában kampányoló Mariano Rajoyt. A gimnazista egyetlen politikai csoportnak sem tagja, de nem áll tőle távol a huliganizmus, rendszeresen fogyaszt nyugtatókat és könnyű­drogokat. A fiú a rendőröknek azt mondta: ismét megütné Rajoyt, amiért „két fizetést húz". (El País)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.