galéria megtekintése

Drogkartellekkel is társulnak a legkeményebb motoros bandák

0 komment

NOL

„Nem kábult sebességőrültek, akik speedet kotyvasztanak egy lakókocsiban. Ezek a fickók okosak, és szervezettebbek, mint valaha” – vázolta a helyzetet a vocativ.com-nak Jay Dobyns. 

A férfi az Alkohol, Dohány és Lőfegyverek Hivatalának egykori különleges ügynöke, a kétezres évek elején a Pokol Angyalai tagja volt fegyvercsempészként. Ő az egyetlen beépített ügynök, akinek teljes jogú tagságot ajánlottak a klubban (bár a Pokol Angyalai ezt vitatja). A volt ügynök szerint ezek a csoportok olyan fenyegetést jelentenek, amit sem a bűnüldöző szervek, sem a nyilvánosság nem vesz elég komolyan. 

„Olyanok, mint bármelyik XXI. századi szervezet. Vannak honlapjaik, használják a közösségi médiát, és olyan a felépítésük, mint az Amerikában szokásos főiskolai-egyetemi görög betűs diákszövetségeknek. Egy nagy országos gyűjtőszervezethez több tucat, vagy akár több száz helyi tagszervezet tartozhat. Utóbbiaknak van elnöke, alelnöke, titkára, pénztárosa és katonai parancsnoka.” 

Vasárnap egy Twin Peaks nevű wacói étterem parkolójában kilenc bandatag vesztette életét, és további tizennyolc került kórházba rivális motorosbandák összetűzése miatt. Az FBI jelentése szerint ezek a csoportok jelentik az egyik legnagyobb veszélyforrást Amerikában. A vasárnapi texasi eset csupán egy régóta húzódó probléma újabb tünete. 

 

Az Egyesült Államokban

1,4 millióra becsülik a bandatagok számát,

ennek mindössze 2,5 százaléka a motorosbandák aránya. Az FBI-nak a bandákat feltérképező legfrissebb jelentése (National Gang Report) szerint a tíz legveszélyesebb vagy legproblémásabb csoport listáján a törvényen kívüli motoros bandák (angolul OMGs – outlaw motorcycle gangs) megelőzik az utcai bandákat és a börtönbandákat is. 

David Gray / Reuters

„A wacóihoz hasonló esetek mindennaposak. Talán nem ilyen mértékben, de ezek a fickók folyton harcolnak egymással. Komoly fenyegetést jelentenek, különösen azért, mert néhány csoport elkezdett betolakodni a másik területére.”

Egy másik, a lapnak nyilatkozó, több mint öt éve kizárólag a motorosbandákkal foglalkozó szövetségi bűnüldöző tiszt osztja Dobyns véleményét. „Nem a tagok száma, hanem az általuk elkövetett bűncselekmények jellege miatt veszélyesek.”

David Gray / Reuters

Az Államokban működő több mint 3000 motoros bandából a szövetségi hatóságok a Pokol Angyalait, a Pogányokat, a Törvényen Kívülieket, a Vas Lovasokat és a Banditákat tekinti a legveszélyesebbnek. (Utóbbiak a vasárnapi eseményekben érintett három banda egyike.)

Ezek a bandák egyre jobban kiterjesztik a tevékenységüket. Míg korábban főleg drogokkal, lőfegyverekkel és zsarolással foglalkoztak, az utóbbi időben belefolytak az emberkereskedelembe, prostitúcióba, sőt, az olyan fehérgalléros bűncselekményekbe is, mint a pénzmosás.

„Korábban a motorosbandák maguk készítették a saját kábítószerüket, de rájöttek, hogy a kartellek áruja jobb minőségű, hiszen ők ebből élnek” – magyarázza Dobyn. „A Pokol Angyalai vagy a Mongolok mexikói drogkartellekkel társulnak, és segítenek nekik az áru terítésében, vagy a csempészeket védik. A börtönbandák, mint az Árja Testvériség már régóta ezt csinálják.”

A motorosok terítési hálózata évtizedek óta jól működik, és a kartellek ezt értékelik és használják. „A droggal kapcsolatos üzletek kulcsa mindig a terület. Ennek a birtoklásáért folyik a harc. Texas nagyon értékes állam a mexikói határsáv miatt.”

Mike Stone / Reuters

A szövetségi hatóságok ezeknek a csoportoknak egy részét a „törvényen kívüli motoros bandák” kategóriába sorolják, ami lehetővé teszi számukra, hogy agresszívebb taktikát alkalmazzanak velük szemben. – A legfontosabb az úgynevezett RICO törvény, ami lényegében lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a motorosokat úgy tekintsék, mintha a maffia vagy más bűnszervezet tagjai lennének – magyarázza Richard Gaxiola ügyvéd, aki a Pokol Angyalainak több tagját is képviselte már.

– Ennek alapján a tagot a szervezet bármely más tagja által elkövetett cselekményért felelősségre vonhatják.

2012 decemberében a RICO törvényt használták a szövetségi hatóságok, hogy a Lélek Kerekei motoros banda hét tagját bíróság elé állítsák emberölésért, emberölésre irányuló előkészületért és más szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekményekért. Ugyanebben az évben a Pokol Angyalai dél-karolinai szervezetének 19 tagja ellen emeltek vádat a kábítószerrel és fegyverekkel kapcsolatos szabályok megszegése miatt.

A wacói helyi bűnüldöző szervek a vasárnapi lövöldözést

az egyik leghátborzongatóbb bűnügyi helyszínként jellemezték, amellyel valaha is találkoztak.

Több mint 170 motorost vettek őrizetbe a lövöldözéssel kapcsolatban. A hatóságok szerint a bandaháború folytatódni fog.

„Ezek a fickók harcolnak a bőrszín, a terület és a pénz miatt. Ez a vallásuk” – mondja Dobyns – „A végsőkig küzdeni fognak, és nem törődnek vele, ki kerül az útjukba.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.