galéria megtekintése

Most telt be a pohár

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Tízezrek vonultak utcára Mexikó-szerte, kezükben a két hónapja eltűnt főiskolások fényképét szorongatva. Az emberek igazságot követelnek – ám ez csak keveseknek áll érdekében, mivel a rejtélyes eset rávilágít a kartellek és a hatóságok közötti szoros szövetségre. Enrique Pena Nieto mexikói elnök az ország destabilizációjával vádolt néhány tüntetőt.

Molotov-koktélt hajít el egy tüntető
Carlos Jasso / Reuters

A helyi idő szerint délután öt órakor kezdődött tüntetést az eltűnt diákok családtagjai vezették. A fővárosban sokan az elnöki palota közelében gyülekeztek. A megmozdulás a BBC szerint nagyrészt békés volt, egyedül a demonstrálók egy csoportja hajigált üvegeket és petárdákat az elnöki rezidencia felé. Őket rendőrök próbálták meg vízágyúkkal visszatartani.

„Majdnem két hónapja nem tudunk róluk semmit. Kétségbe vagyunk esve. Mit csinálnak? Milyen körülmények között vannak? Kapnak vizet vagy bármit enni? Felkötötték őket? Annyi kérdésünk van." - nyilatkozta egy 19 éves eltűnt fiú édesapja.

 

A fővárosi nemzetközi reptéren megközelítőleg 200 csuklyás tüntető jelent meg a tüntetés előtt, Molotov-koktélokat és köveket dobálva a rendőrök felé, akik megpróbálták feloszlatni őket.

A mexikói Iguala mostanáig arról volt híres, hogy itt született meg a sasos trikolór. A zöld a reményt, a fehér az egységet, a piros a hősök vérét szimbolizálja. Szeptember 26. óta legfeljebb ez utóbbi jut az emberek eszébe, ha feltűnik a híradásokban a város neve. Rejtélyes körülmények között itt veszett nyoma 43 főiskolásnak, akik vallomások szerint egy folyóban végezték.

Az ország azóta sem ocsúdott fel, a diákok lakhelyén, Ayotzinapában is megállt az élet. Hiába kerestük telefonon a tanárképző főiskola igazgatóját, a portás közölte, hogy mindenki az utcán tüntet. A nyomozás lassan halad – ami nem csoda, hiszen a történetnek egy korrupt polgármester, egy drogkartell és a nekik dolgozó rendőrök a főszereplői.

A negyvenhárom eltűnt mexikói diákra emlékeznek chilei egyetemisták
A negyvenhárom eltűnt mexikói diákra emlékeznek chilei egyetemisták
Rodrigo Garrido / Reuters

És persze a diákok, akik szeptember végén „régi ismerősként” érkeztek Igualába. Volt már összetűzésük a hatóságokkal, és 2011-ben ketten életüket vesztették egy gyanús autóbalesetben, miután a városban tüntettek. A fiatalokat bajkeverőkként tartották számon, mert szót emeltek Guerrero állam korrupt vezetése ellen. Legutóbb is egy demonstrációra készültek, amikor a polgármester felesége – aki „mellékállásban” a Guerreros Unidos drogkartell pénzügyeit intézte – rendezvényt tartott a városban. A gyanú szerint a polgármester adta ki a parancsot a fiatalok elhallgattatására.

Egy túlélő szerint egész nap követték őket, de a rendőrök csak este támadtak. Többeket meglőttek, majd átadták őket hóhéraiknak, a Guerreros Unidos tagjainak. A még életben lévő fiatalokat lemészárolták, és meggyújtották a pokoli máglyát. A 43 holttest nyolc órán át égett, a maradványokat a folyóba hajították.

A drogháború epicentrumának számító Mexikóban hetente történnek hasonló esetek, ám ekkora közharagot rég nem váltott ki semmi. Az igualai történetben annyira világos a szervezett bűnözés és a hatóságok közötti összefonódás, hogy az embereknél betelt a pohár. Pedig régóta így megy ez, a szervezett bűnözést és korrupciót kutató Guadalupe Correa-Cabrera szerint egészen a gyarmati időktől kezdve. A XX. században egy párt kezébe került a hatalom (1929–2000), de a korrupció ekkor is virágzott.

David Mercado / Reuters

– A kormányzók és a polgármesterek olyanok, mint a földesurak. Abszolút hatalmuk van, és semmi sem szab gátat a ténykedésünknek – mondta a Népszabadságnak a Texasi Egyetemen oktató mexikói szakértő. Szerinte hiába telt el másfél évtized, a demokratikus átmenet még mindig nem ért véget. Az intézményrendszerek gyengék, a korrupció minden szinten megvetette a lábát. Cabrera úgy vélte: ezúttal sem csak az igualai polgármester a felelős, hanem a regionális vezetők is, akik jobb esetben félrenéztek, rosszabb esetben maguk is benne voltak.

S hogy kiirtható-e a korrupció ezen a szinten? Edgardo Buscaglia, a Columbia Egyetem szakértője szerint igen, de három feltételnek is teljesülnie kell. –Először is az országban komoly politikai válságnak kell lennie. Elengedhetetlen egy erős, a kormánnyal szemben álló civilmozgalom megléte, és komoly nemzetközi nyomásra is szükség van –magyarázta lapunknak a Kolumbiában már sikerként elkönyvelt receptet Buscaglia. Hozzátette, hogy Mexikóban egyelőre egyik feltétel sem adott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.