galéria megtekintése

Éji farkasok - Mit akarnak a Putyin-barát motorosok?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.

D. A.
Népszabadság

„Lovagrendet” ígér az orosz fiataloknak a csaknem ötezer fős, Putyin-barát motorosklub

Sok mindent átvettek Nyugatról, főleg Amerikából, de teljesen más irányba tartanak. – Több vagyunk, mint egy motorosklub. Testvéri közösséget alkotunk, mégpedig szigorúan ortodox nézetekkel. Olyan „lovagrendet”, amely hazafiságban és sok minden másban példaként szolgál a fiatalok számára. S aktívan cselekszik Oroszországért – így írja le az Éji farkasok (Nocsnije volki) névre hallgató orosz motorosközösséget a csaknem ötezer tagot számláló klub vezetője, Alekszandr Zaldosztanov.

A foglalkozása nyomán Sebész becenévre hallgató férfi valóban különleges motorostársaságot irányít. Az 1989-ben alakult, az egykori Szovjetunió számos városában helyi szervezetekkel jelen lévő Éji farkasok aktív szerepet játszanak az orosz politikai életben. Hazafiként felbukkantak a Krímben, ahol támogatták az Ukrajnától elszakadni akarókat. A hírek szerint „egységeik” ott vannak Kelet-Ukrajnában, hogy segítsék a „kijevi fasiszta junta” ellen fellázadókat.

Zaldosztanov egy percig sem titkolja, hogy nagy tisztelője Vlagyimir Putyinnak. Három alkalommal is együtt motoroztak a macsóságával, fizikai erejével szívesen kérkedő orosz államfővel. Az egyik ilyen közös menet még a Krím bekebelezését hozó válság előtt volt, akkor Szimferopolban Putyin egy háromkerekű Harley Davidsont lovagolt meg.

 

– Amíg a csinovnyikok keresztülnéztek rajtam, addig Putyin észrevett engem. S nemcsak engem, hanem az Éji farkasokat, ami tanúsítja, hogy milyen intelligens és karakteres személyiség. Olyan ember, aki hozzám, hozzánk hasonló nézeteket vall. Van benne valami egy igazi orosz éji farkasból. Kockáztat és nyer. És nem adja fel, nem engedi széthullani az országot, ahogy azt más elnökök és SZKP-főtitkárok tették – nyilatkozta barátjáról Zaldosztanov a RIA-Novosztyinak.

Éjszakai száguldás. Putyin és Zaldosztanov Novorosszijszkban 2011 augusztusában
Éjszakai száguldás. Putyin és Zaldosztanov Novorosszijszkban 2011 augusztusában
Ivan Szekretarev / Reuters

A Sebész elmondta azt is, hogy Putyin nem tagja a klubjuknak, de mindig szívesen látják. Állami pénzügyi támogatást nem fogadnak el, mindent saját zsebből finanszíroznak, mindent saját maguk hoztak létre. Nagy megtiszteltetés számukra, hogy a pravoszláv egyház nevében Kirill moszkvai pátriárka is megáldotta és támogatásáról biztosította őket.

Ortodoxként elutasítanak mindenféle pogány és sátánista jelképet. S készek megvédeni az egyházat is bármiféle provokációtól. Vagyis akkor is, ha a Pussy Riot női punkegyütteshez hasonlóknak ismét kedvük támadna ahhoz, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában bemutatott Putyin-ellenes performanszhoz hasonló akciót hajtsanak végre. Melegeket, leszbikusokat az Éji farkasok nem vesznek fel soraikba, ahova csak többévnyi próbaidő és számos szint teljesítésével lehet teljes jogúként bejutni.

Zaldosztanov motoros pályafutását 1983-ban egy Jawával kezdte. Az 1980-as évek második felétől, a Mihail Gorbacsov nevével jelzett peresztrojka idején a hatóságok is engedékenyebbek voltak a magukat farkascsordához hasonlító moszkvai motoros fiatalokhoz. Tűrték, hogy éjjelente 300-500 rocker a Luzsnyiki stadiontól a seremetyevói repülőtérig zúgjon. Az éjszakai menetek során a szembejövő útpályát is használhatták. Akkor nagyon szabadnak érezték magukat. Ahogy most is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.