galéria megtekintése

A jemeni al-Kaida vállalta a Charlie Hebdo elleni támadást

0 komment

NOL/MTI

Az al-Kaida jemeni ágának egyik vezetője videóüzenetben vállalta a felelősséget a múlt heti, Charlie Hebdo elleni támadásokért és az azt követő túszdrámákért.

A terrorista vezető elmondta, a támadásokat a csoport pénzelte és tervelte ki a Kouachi fivérekkel együtt.

Eközben a kiadó bejelentette, további kétmillió példányt nyomtatnak a Charlie Hebdo ma megjelent számából, melyben a meggyilkolt karikaturisták legutolsó rajzait is publikálták. Az utánnyomásra azért volt szükség, mert az eredetileg is kiemelt példányszámú lapot már délelőtt elkapkodták.

Párizsban pillanatok alatt elkapkodták
Párizsban pillanatok alatt elkapkodták
John Schults / Reuters

 

Már hajnali 6 órakor hosszú sorok álltak a párizsi újságárusok előtt. Mindenki a Charlie Hebdót akarta megvenni. A lap a múlt heti merényletek után megjelent első számát 3 millió példányban, hat nyelven  - köztük arabul és törökül is - nyomtatta ki. A szokásos 60 ezer példány többszöröse sem volt elég: volt, aki így is küzdött a karikatúralap megszerzéséért.

Egyes újságárusok félretettek néhány példányt, hogy a törzsvevők is hozzájussanak - írja a The Guardian. "Még magamnak se tudtam megmenteni egyet, annyian voltak. De az emberek nagylelkűségét mutatja, hogy aki hozzájutott egy Charlie Hebdóhoz, az másokkal is megosztotta a tartalmát" - mondta egy másik újságárus. 

A Guardian illusztrációnak egy Twitter-üzenetet is bemutatott, amely szerint Nantes pályaudvarán reggel 5:20-kor már nem lehetett kapni a lapot, az érkezett 106 példányt ugyanis nem egész öt perc alatt elkapkodták.

Az eBay aukciós honlapon volt, aki több mint 500 dollárt ( több mint 130 ezer forintot) ajánlott egy számért. 

Itt még van: sorban állók egy nizzai újságosnál
Itt még van: sorban állók egy nizzai újságosnál
Eric Gaillard / Reuters

A lap főszerkesztője, Gérard Biard azt mondta, az újság fájdalommal és örömmel készült. Keddi sajtótájékoztatón így fogalmazott: "Boldogok vagyunk, hogy elkészült, hogy sikerült megcsinálnunk. Nehéz volt, mert benne kellett lennünk, benne kellett lennie az eseményeknek, amelyekkel szembenéztünk. Ez a példány ... az egész Charlie Hebdo benne van. Ez a kiadás a Charlie Hebdo."

A főszerkesztő hozzátette, a lap továbbra is megjelenik majd. 

"Charlie Coulibalynak érzem magam"

Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát szerda reggel a francia rendőrség.

A humorista a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.

A humorista ellen kedden indul eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Az Az I-télé hírtelevízió értesülése szerint szerda reggel otthonában vették őrizetbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.