galéria megtekintése

Minden egyes euróhoz jött még kettő

A magyarországi befektetéseket megalapozó, új stratégiát hozott nyilvánosságra az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A terv értelmében a következő négy év prioritásai a bankszektor ellenálló képességének és hitelezési készségének erősítése, az energiaellátás biztonságának javítása, a versenyképesség növelése, és a bizonyos területeken, például a városi és a városok közötti közlekedésben érzékelhető hiányosságok orvoslása.

A bank eddig 171 magyarországi projektben vett részt, összesen 2,7 milliárd eurót fektetett be. Nem titkolja viszont, hogy sem a befektetések, sem a politikai dialógus szempontjából nem tudta teljesen megvalósítani a céljait. Az elmúlt évek tanulságai között említik a kiszámíthatatlan politikai és adóintézkedéseket, a bizonytalan szabályozást, a kormány fokozódó beavatkozását a reálgazdaságba, főként azzal, hogy a piacot torzító kedvezményes hitelezési struktúrákkal vásárolt fel bankokat, közüzemeket.

Épül a csernobili védőburok. Beszállt az EBRD is
Épül a csernobili védőburok. Beszállt az EBRD is
Gleb Garanich / Reuters

Az új magyarországi stratégiát megalapításának 25. évfordulójával egy időben tette közzé a pénzintézet. Az EBRD 36 országban működik, és egyebek között a három évtizede felrobbant csernobili atomerőmű borításához készülő acélhangár építéséhez is adott pénzt. A bankot Nyugat-Európa és nemzetközi szervezetek kezdeményezésére 1991. április 15-én hozták létre, hogy a rendszerváltás nyomán segítse a kelet-közép-európai országok átalakulását.

 

A születésnap alkalmából rendezett ülésen felszólaló Sir Suma Chakrabarti bankelnök szerint az eltelt negyedszázad hatalmas változásokat hozott a világban. A bank aktivitását jelzi a statisztika, amely szerint eddig több mint 100 milliárd eurót helyezett ki, mégpedig úgy, hogy a társinvesztorok révén minden egyes euró további kettő befektetését generálta.

Az eredmények ellenére Chakrabarti leszámolt egy illúzióval. Mint kifejtette, 1989 után „divatos” volt az a nézet, hogy a kommunizmusból a teljes piacgazdaságra való áttérés egy évtized alatt befejeződik. Ma viszont már nyilvánvaló, hogy a váltáshoz több nemzedék munkájára lesz szükség. Az elnök a Világbankkal közös közvélemény-kutatás alapján utalt arra, hogy a változások nem fájdalommentesek. Míg Nyugat-Európában az emberek több mint 70, a rendszerváltó térségben csak 40 százaléka elégedett az életével. A fásultsággal együtt csökkent a strukturális reformok támogatottsága. A bank feladata az enerváltság enyhítése és újabb változások ösztönzése.

Az EBRD földrajzi szempontból rugalmasan bővítette az alapítók által rögzített célterületét: míg az arab tavaszra adott válaszként Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban és Tunéziában is tevékenykedni kezdett, az euró válsága nyomán a részvényesek kérését teljesítve átmenetileg Görögországban és Cipruson is közreműködik a gazdaság élénkítésében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.