galéria megtekintése

Merkel és Hollande telefonkonferenciát tartott Putyinnal és Porosenkóval

0 komment

NOL/MTI

A vezetők a béketerv végrehajtását vitatták meg vasárnap. Hétfőre virradóra gépfegyverrel és gránátvetőkkel lőtték a terrorellenes erőknek a Luganszk megyei Kreminna város közelében lévő állásait. A katonák viszonozták a tüzet, és visszaverték a támadást.

Az EU-vezetők megbeszélést tartottak Petro Porosenko ukrán elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel vasárnap, mivel a szeparatisták és az ukrán kormányerők közti fegyverszünet a végéhez közeledik.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia miniszterelnök a tűzszünet fontosságát és a béketerv végrehajtását vitatták meg vasárnap – tett közzé egy nyilatkozatot a francia miniszterelnök hivatala.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A pedofil is ember
Vélemény
Ráfizetős modell
Vélemény
Halálos
Vélemény
Fintorgás
Angela Merkel, Petro Porosenko, Vlagyimir Putyin
Regis Duvignau / Reuters

A több mint kétórás telefonkonferenciát a kelet-ukrajnai újabb összecsapások után hívták össze. A támadásban öt ukrán katona halt meg – írja a BBC. Eközben az orosz állami tévé operatőrét, Anatolij Kljant szintén lelőtték egy donyecki ukrán katonai bázison. Az orosz állami televízió szerint a 68 éves Kljant, aki az oroszbarát erőkről tudósított, hason lőtték.

Moszkva szerint az újabb orosz tévés halála ismét azt bizonyítja, hogy Kijevben nem akarják csillapítani a fegyveres konfliktust, Oroszország a tragédia tárgyszerű kivizsgálását és a tettesek szigorú megbüntetését követeli.    

Az orosz külügyminisztérium képviselője a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak kifejtette: "az orosz újságíró halála ismét meggyőzően bizonyította, hogy az ukrán erőszakszervezetek nyilvánvalóan nem akarják a fegyveres konfliktus mérséklését az ország (Ukrajna) keleti részében, és akadályozzák az amúgy is törékeny tűzszünetet".

A 68 éves Anatolij Kljan operatőr más orosz tévésekkel, újságírókkal együtt utazott azon az autóbuszon, amelyen a rendkívüli sorkatonai szolgálatra behívott ukrán fiatalok anyái akartak eljutni a környék egyik laktanyájába, hogy hazavigyék gyerekeiket. A buszvezetőt a fején érte egy lövés, amely azonban nem okozott súlyos sérülést. A többi utas nem sérült meg.

Időközben az orosz MIR24 televízió sajtószolgálata is arról tájékoztatott, hogy a több orosz tévés forgatócsoportot, így az ő munkatársaikat és a REN tévé Donyeckbe küldött újságíróit szállító gépjárműre is rálőttek az éjszaka az ukrán városnál.

"A fegyveres harcok helyszínén nem volt ellenőrző pont, fegyveresek sem voltak. Amikor megérkeztünk a városba (Donyeckbe), szinte a kerekek elé vetette magát az egyoldalúan kikiáltott köztársaság egyik híve, és azt kérte, hogy állítsuk meg a gépkocsit. Abban a pillanatban felvillant egy jelzőrakéta, a gépkocsit elkezdték lőni, de mi el tudtunk menekülni, és elbújtunk" – írta le az esetet Alekszandr Leonyenko, a Független Államok Közössége területén működő orosz nyelvű televízió munkatársa. Elmondása szerint az ukrán katonák gránátvetőket és aknavetőket is bevetettek.

Június közepén a kelet-ukrajnai Luhanszk városánál halt meg a VGTRK orosz állami televízió- és rádiótársaság tudósítója és hangmérnöke.

Vasárnap a tűzszünet miatt mérges tüntetők gyűltek össze Porosenko kijevi irodája előtt. Egyikük azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az ideiglenes fegyverszünet nem hoz eredményt, csak ukrán katonák halálát. A tűzszünet hétfőn este 10 óráig tart. Az AFP hírügynökség szerint Putyin hívta fel ukrán társát, hogy sürgesse a fegyverszünet meghosszabbítása miatt.

falseRIA Novosti / Reuters

Porosenko bejelentése a fegyverszünetről nem mindenkihez jutott el, továbbra is folytak a harcok a hétvégén – Kelet-Ukrajnában az öt ukrán katona halálán kívül még legalább 17-en sérültek meg. Egy ukrán katonai szóvivő szerint a szeparatisták lefoglaltak egy légvédelmi egységet Donyeckben, és hat katonát elfogtak. A hírt független források nem erősítették meg.

Hétfő hajnaltól fegyveresek aknavetőkkel lövik a terrorellenes akcióban részt vevő ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Szlovjanszk közelében lévő Karacsun hegyen – írta Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk szakújságíró, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője. Hétfőre virradóra gépfegyverrel és gránátvetőkkel lőtték a terrorellenes erőknek a Luganszk megyei Kreminna város közelében lévő állásait. A katonák viszonozták a tüzet, és visszaverték a támadást – idézte Timcsukot internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A támadásról szóló hírt a terrorellenes művelet sajtóközpontja is megerősítette közleményében.
E dokumentum szerint az éjszaka folyamán aknavetővel lőtték a Donyeck megyei kramatorszki repülőteret, továbbá az ukrán kormányerők állásait Szlovjanszk város, valamint Makariv, Andrijivka falvak és a Karacsun hegy közelében. Az ukrán erők viszonozták a tüzet.

Szlovjanszk
Shamil Zhumatov / Reuters

A közlemény szerint "a terrorista bandák" egyoldalúan megsértik Petro Porosenko elnöknek a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére irányuló béketervét.

Petro Porosenko 72 órával meghosszabbította a péntek este lejárt tűzszünetet. Az elnök egy hete fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, tárgyalásokat ajánlott nekik, és kilátásba helyezte a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását. Három nappal később az oroszbarát szakadár erők is tűzszünetet hirdettek péntek estig, és pénteken jelezték, kitartanak emellett, ha Porosenko meghosszabbítja a fegyvernyugvást.

A fegyverszünetet Porosenko azért terjesztette ki, hogy némi előrehaladást hajtson végre a 15 pontos béketervében. A terv magában foglalja például a hatalom decentralizálását és előrehozott helyi választások tartását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.