galéria megtekintése

Mentenék a szíriai tűzszünetet, de csak beszélni tudnak róla

8 komment


Miklós Gábor

A fegyvernyugvásról csak a nagyhatalmak tárgyalnak. Újabb kórházat lőttek szét, Basár el-Aszad elnök egységei  folyamatosan támadják Aleppót és Hamát.

A szíriai tűzszünet már szavakban sem létezik. Legutóbb kedden, Aleppo közelében egy tábori körülmények között működő, nemzetközi egészségügyi segélyközpontot lőttek szét egy légitámadásban. Az Orvosi és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) nevű francia szervezet által működtetett kórház öt munkatársa vesztette életét. Az Emberi Jogok Szí­riai Megfigyelőközpontja szerint rajtuk kívül ugyanott kilenc ellenzéki harcos is meghalt.

Fotó: Abdalrhman Ismail / Reuters

A támadás annak a helynek a közelében történt, ahol hétfőn az ENSZ egyik segélykonvoját érte csapás. Annak a támadásnak a végrehajtásával Oroszországot és a szíriai kormányerőket vádolja az Egyesült Államok. Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Washingtonnak érdeke a fegyvernyugvás fenntartása Szíriában, nem tapasztalnak viszont jóakaratot Moszkva részéről. Az oroszok válaszul közölték: a támadás napján nem is voltak repülőgépeik Aleppo térségé­ben. Később azzal álltak elő, hogy a fotók nem is légi csapás nyomait mutatják, hiszen nincsenek rajtuk bombatölcsérek, szerdán pedig bejelentették: nem sokkal az incidens előtt egy amerikai drón jelent meg a környéken.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ehhez hozzátette, hogy a szíriai légierő pedig nem képes ilyen éjszakai akcióra. Először az ENSZ illetékesei is légitámadásról beszéltek, majd egy napra rá jelezték: még ez sem biztos. A világszervezet egy időre leállította ugyan a szíriai segélyszállítmányokat, de szerdán ismét megkezdték az előkészületeket a humanitárius konvojok elindítására. John Kerry amerikai külügyminiszter közben sürgette, hogy Szíria kulcsfontosságú térségeiben rendeljenek el repülési tilalmat.

Az oroszok és amerikaiak között közben Genfben tovább folynak a tárgyalások a tűzszünetről. Több jel szerint nincs az arab országban olyan erő, amely garantálhatná a harcok leállítását. Bassár el-Aszad elnök rendszere nyilvánvalóan vonakodva ment bele a múlt hétfőn meghirdetett fegyvernyugvásba, mert előzőleg már nyerő helyzetben érezhette magát. Miután szombaton az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen indított amerikai támadás következtében – az Egyesült Államok szerint tévedésből – a szír kormányerők egységeit is találat érte, és hatvan katona meghalt, Aszadék felmondták a tűzszünetet. Az oroszok pedig – ahogy az irániak sem – nem tudnak, vagy nem akarnak nyomást gyakorolni rájuk. Több olyan felkelő erő is van, amelyet nem vontak be a tárgyalásokba. Ezek is megszegik a fegyvernyugvást. E csoportokat a dzsihadistákhoz sorolják, noha van köztük olyan, amely együttműködik a mérsékeltnek és Nyugat-barátnak nyilvánított Szíriai Szabad Hadsereggel. (Ilyen a nevet változtatott al-Nuszra Front is, amely megszakította a kapcsolatot az al-Kaidával.)

Szerdán több hír érkezett arról, hogy az Aszad egységei Aleppo teljes körzetében és Hama környékén is támadják a felkelőket. Tűzszünet tehát nincs, a véres harcok folytatódnak, és a bekerített nagyvárosokban rekedt civilek tovább szenvednek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.