galéria megtekintése

Melltartóval követelik a szexista polgármester lemondását

1 komment

K. F.
NOL

Százak tiltakoztak melltartólengetéssel a valladolidi városháza előtt a polgármester, Francisco Javier León de la Riva szexista megnyilvánulása ellen. A tömeg azért követelte Riva távozását, mert egy rádióinterjúban arra figyelmeztette a férfiakat, hogy ne higgyenek a nők szexuális visszaélésekről szóló hamis vádjainak.

A városi elöljáró szerint a szexuális erőszak vádját óvatosan és nagyon alaposan kell kivizsgálni. „Előfordul, hogy éppen fordítva történik. Képzeld el, hogy beszállsz liftbe. Van egy nő, aki szándékosan ki akar készíteni. Szóval ez a nő veled együtt belép a liftbe, letépi magáról a melltartóját vagy a szoknyáját, majd ordibálva kimenekül, hogy meg akartad erőszakolni. Mindenki óvakodjon az ilyen helyzetektől" – mondta.

A néppárti politikus szerint a nők felelőssége is, hogy elkerüljék a nemi erőszakot. „Nem állíthatunk rendőrt minden sarokra. Egy fiatal nő hajnali hatkor igenis legyen óvatos, akármerre jár" – tett rá még egy lapáttal Riva.

A nyilatkozatot hatalmas felháborodás követte. A polgármester kénytelen-kelletlen, az ilyenkor már szinte megszokott módon visszakozott. „Nagyon sajnálom, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott mondatoknak ilyen káros utóhatása lett" – mondta az újságíróknak egy nappal az ominózus nyilatkozat után. Majd így folytatta a kissé sajátos bocsánatkérését: „Nem csinálok gondot abból, hogy elnézést kérjek attól, aki esetleg sértve érzi magát."

 

Ahogyan az előrelátható volt, a politikus bűnbánó szavai nem csillapították a kedélyeket. Több száz feldühödött helyi polgár (férfiak és nők vegyesen) vonult hétfőn a városháza elé. A polgármester szavainak megfelelően, melltartókat lengetve követelték hangosan a lemondását. Később összecsomózták a fehérneműeket és körbetekerték velük az épület oszlopait.

„Nem dőlhetünk hátra, szemet hunyva az ilyen megnyilatkozások felett" – reagált a számos valladolidi civil szervezet, nőmozgalom és párt ernyőszervezetének szóvivője, Marisol Morais, majd hozzátette: „Ennek a férfinak az lenne a felelőssége, hogy a polgárok biztonságáról gondoskodjék a városunkban." 

Riva már évek óta borzolja a kedélyeket a ahímsovinistzta akijelentéseivel. 2010-ben azért tüntettek ellene, mert az akkori egészségügyi miniszterre, Leire Pajinra tett sértő megjegyzéseket
Riva már évek óta borzolja a kedélyeket a ahímsovinistzta akijelentéseivel. 2010-ben azért tüntettek ellene, mert az akkori egészségügyi miniszterre, Leire Pajinra tett sértő megjegyzéseket
Felix Ordonez / Reuters

A szóvivő kitért arra is, hogy az előző évekhez képest ugrásszerűen megnőtt azoknak a nőknek a száma, akiket partnerük gyilkolt meg. „Eddig több mint 50 nő esett emberölés áldozatul ily módon 2014-ben. Csak hétfőn kettő"– hasonlította össze a tragédiák számát azzal, hogy tavaly és tavalyelőtt egész évben történt ennyi eset.

A spanyol belügyminisztérium kimutatása szerint több mint ezer nemi erőszak történik évente az országban. Nyolc óránként egy. „Ezek után a szégyenletes adatok után a polgármester még mindig ilyen macsó szavakkal dobálózik"- idézte Moraist a brit Guardian, amely így folytatta: „ A városnak van a nemi egyenlőségről valamint a nemi bűnözés visszaszorításáról szóló szabályozása, mert a törvények kötelezik erre. Azonban a szabályok nincsenek megtöltve semmiféle valós tartalommal."

A szóvivő kitért arra is, hogy vannak ugyan a nemi bűnözés elleni harcot célul kitűző programjaik, azonban ezekhez semmiféle anyagi segítséget nem kaptak tavaly a várostól. „Nem csupán arról van szó, hogy a polgármester ilyesmiket nyilatkozik. Úgy fest a dolog, hogy a szavaiban a követendő városi irányvonal tükröződik vissza. Ezt nem tűrhetjük tovább. Nem minket képvisel. Az a korszak, amelyben a polgármester él, már régen letűnt"- adott hangot felháborodásának és egyúttal kijelentette, hogy a következő városi tanácsülésen kezdeményezi Riva felmentését.

Nőgyógyász szexista beütéssel

A melltartós tiltakozást Ada Colau a közismert barcelonai aktivista találta ki. Amikor elkezdte népszerűsíteni a Twitteren, nem számított rá, hogy az a valóságban is életre kel a hétfői tiltakozáson. „Ez nagyszerű módja annak, hogy az országunkban élő nők és a tisztességes férfiak közösen fejezzék ki a felháborodásunkat és egyúttal megmutassák a polgármesterhez hasonló macsóknak, hogy nem vehetik el a méltóságunk és a humorérzékünk"- idézte Colaut a BBC. Kezdeményezésének már több mint tízezer támogatója akadt.

A polgármester hivatala elzárkózott a kommentártól, ám a spanyol média emlékeztet, hogy a 19 éve hivatalban lévő – civilben egyébként nőgyőgyász – városvezetőnek nem ez volt az első ilyen jellegű megnyilvánulása. A 2007-es választási kampányban azt mondta szocialista színekben induló női ellenfeléről, hogy: „Megvádolt már mindennel, talán csak azzal nem, hogy megerőszakoltam."  Májusban a rögbiző nőket pécézte ki magának. „A rögbi nem való nőknek. Nem nemi előítéletből mondom, de nem jól van az, hogy húsz éves nők vagy akár nyolc éves kislányok ilyen keményen ütköznek egymással. Vannak olyan sportok, mint például a ritmikus sportgimnasztika vagy a műkorcsolya, amely sokkal inkább nekik való" – nyilatkozta akkor Riva a Cadena SER rádiónak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.