galéria megtekintése

Bono elképesztő dolgot kért Clintonéktól, és volt, aki priuszos focistának akart vízumot

0 komment


Kőműves Anita

Növelheti a demokrata elnökjelölt elutasítottságát, hogy újabb 15 ezer e-mailje kerülhet nyilvánosságra még a voksolás előtt.

Hillary Clinton újabb, még külügyminiszterként írott elektronikus levelei kerültek nyilvánosságra kedden. Egy bírósági döntés alapján pedig még a választások előtt közel 15 ezer további levél is napvilágot láthat. Így már biztos: a demokrata jelöltet a választás napjáig elkíséri annak árnyéka, hogy külügyminiszterként saját e-mail címet használt a hivatalos helyett.

Clinton egy vállalatnál tett látogatáson beszél
Clinton egy vállalatnál tett látogatáson beszél
Aaron P. Bernstein / Reuters

A most nyilvánosságra került levelekből az derül ki, hogy a Clinton család jótékonysági alapítványának pénzügyi támogatói többször kértek szívességet a külügyminiszté­riumtól, amikor azt Hillary Clinton vezette. Az összekötő pedig leggyakrabban Clinton közeli munkatársa és bizalmasa, Huma Abedin volt.

 

Bono, a U2 jótékonykodásról is ismert énekese azt kérte: segítsenek neki elintézni, hogy koncertjét élőben nézhessék a Nemzetközi Űrállomás asztronautái. A kérést nem teljesítették, Abedin szerint „fogalmuk sincsen", azt hogyan kellene csinálni. Egy sporttal foglalkozó üzletember, aki 15 millió dollárt adott a Clinton Alapítványnak, ahhoz kért segítséget 2009-ben, hogy amerikai vízumot szerezzen egy olyan brit focistának, akinek priusza van. Az e-mailekből kiderül: Abedin még csak meg sem kérdezte főnökét, hogy segítene-e, mert már a kéréstől kellemetlenül érezte magát. A játékos később sem kapott vízumot a The Washington Post (WP) szerint.

Nagyobb eséllyel értek célhoz azok, akik „csak" találkozót kértek. A Clinton Alapítvány embere 2009-ben írt Abedinnek, hogy Salman bin Hamad al-Khalifa, Bahrein egyik hercege washingtoni látogatása során szeretne találkozni Clintonnal. Abedin közölte, hogy megkapták a korábbi hivatalos megkeresést, de még hezitálnak. Két nappal később a következő e-mail már arról szólt, hogy a találkozó létre fog jönni. A WP beszámolója szerint a herceg közleményben tudatta: a tény, hogy 2005-ben részt vett a Clinton Alapítvány egyik rendezvényén, független az évekkel későbbi találkozótól.

A Clinton-kampány egyik szóvivője, Josh Schwein szerint Clinton senkinek sem segített külügyminiszterként az adományokért cserébe. Mark Toner, a külügyi tárca szóvivője pedig azt mondta, „nincs arra utaló jel", hogy a támogatók pénzükért cserébe különleges elbánásban részesültek volna.

Ám nem ez volt az egyetlen csapás kedden Clinton kampányára. Egy bíró úgy döntött, hogy a külügyminisztériumnak át kell néznie és egy előre meghatározott ütemterv szerint nyilvánosságra kell hoznia további közel 15 ezer e-mailt. Ezeket a szövetségi nyomozóiroda, az FBI fedezte fel, amikor Clinton saját házában felállított saját e-mail szerverét vizsgálták.

Mindkét hír abból ered, hogy Clinton külügyminiszterként nem az állami, hivatalos e-mail rendszert használta, hanem sajátját (lásd táblázatunkat.) Amikor pedig hivatalos leveleit át kellett adnia a levéltárnak, hamincezret megtartott, mert azokat magánjellegűnek ítélte.

Clinton támogatói szerint csak kényelemből használta saját e-mailjét, és személyes jellegű leveleit jogosan tartja meg. A kritikusok szerint viszont ez is azt bizonyítja, hogy a demokrata elnökjelölt titkolózik és úgy viselkedik, mintha a törvények felett állna. Ez az a kérdés, ami leginkább megingatja a demokrata szavazók Clintonba vetett bizalmát. Az egykori first lady elutasítottsága nagyon magas: a választók több mint 53 százaléka negatívan ítéli meg, igaz, ez a mutató republikánus vetélytársa, Donald Trump esetében csaknem tíz százalékponttal még magasabb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.