galéria megtekintése

Megkezdődtek a parlamenti választások Szlovákiában: nincs magyar összefogás

Szombat reggel hétkor megnyitották a szavazóhelyiségeket északi szomszédunknál. A parlamenti választások este tízig tartanak. A Focus közvélemény-kutató intézet röviddel ezután közzé teszi a Markíza kereskedelmi tévében exit poll felmérésének eredményeit, a hivatalos végeredmények kihirdetése pedig vasárnap dél körül várható.

Huszonkét párt összesen 2882 jelöltje verseng a szavazásra jogosult 4,4 millió választópolgár bizalmáért. Közülük azonban még az elmúlt héten 1,8 millióan nem döntöttek arról, vajon elmennek-e szavazni. A részvételi arány várhatóan nem éri el a 60 százalékot. A külföldön tartózkodó vagy ott dolgozó, illetve tanuló szlovák állampolgárok levélben voksolhatnak, ha január 15-ig bejelentették az illetékes bizottságnak ezt a szándékukat.

Intenzív kampány folyt a szavazókért
Intenzív kampány folyt a szavazókért
David W Cerny / Reuters

A választáson induló jelöltek eredetileg harminckettővel többen voltak, de különböző okok miatt az illetékes pártok vezetőségei visszahívták őket, illetve önként léptek vissza. A Magyar Közösség Pártja két személyt törölt: az egyiket azért, mert a saját óriásplakátján nem önkormányzatiságot, hanem autonómiát követelt. A másikat munkahelyi lopással gyanúsítják. A Most-Híd egyik jelöltje kassai korrupciógyanús ügybe keveredett, ezért vették le a listáról.

 

A legnagyobb meglepetést a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnökének, Vladimír Chovannak a törlése jelentette, aki a befutónak számító, 6.helyen szerepelt. Állítólag azért lett kegyvesztett, mert titokban már a miniszteri posztok elosztásáról tárgyalt a Robert Fico vezette Smer-SD vezetőivel.

Van némi esély a kormányváltásra

A politikai elemzők hónapokon keresztül úgy vélték: a voksolások tétje csupán az, hogy a Robert Fico vezette, önmagát szocdemnek kikiáltó, valójában sokkal inkább populista Smer-SD ismét egyedül alakíthat-e kormányt, vagy pedig koalícióra kényszerül. Több pozsonyi politológus szerint a kampányharjában kipattant, a Smer-SD holdudvarához köthető korrupciógyanús ügyek miatt csökkent a jelenlegi kormánypárt támogatottsága, ezért halvány esély mutatkozik a kormányváltásra. Különösen akkor, ha a két éve néppártként alakult Háló (Siet) a vártnál jobban szerepel és Radoslav Procházka pártelnök megpróbálkozhatna jobbközép kormánykoalíció létrehozásával.

Figel bajusszal. Hátul a SMER-SD plakátja Robert Ficoval. Megvédené Szlovákiát
Figel bajusszal. Hátul a SMER-SD plakátja Robert Ficoval. Megvédené Szlovákiát
David W Cerny / Reuters

A dél-szlovákiai polgárokat az is érdekli, vajon a Magyar Közösség Pártja hat esztendei kimaradás után visszakerül-e a pozsonyi törvényhozásba. Szlovákiában a hatályos választási törvény szerint két héttel a voksolások előtt már tilos közölni a közvélemény-kutatások eredményeit, amit több neves szlovák politikus értelmetlen jogszabálynak tart, amely miatt sérül a polgároknak az információkhoz való alkotmányos joga.

Péntek estig az Országos Választási Bizottsághoz, valamint a rendőrséghez összesen 24 feljelentés érkezett. Nyolc esetben szavazatvásárlásra, továbbá a kampánycsend megsértésére hívták fel az illetékesek figyelmét. Akadtak olyan személyek is, akik az államnyelvet hiányolták magyar nemzetiségű képviselők óriásplakátjairól. Az MKP lejárató álüzenetek alapos gyanúja miatt fordult a révkomáromi rendőrséghez. Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány közölte, hogy kettő kivételével minden ügyben nyomoznak.

Nincs magyar összefogás

Idén sem kötött politikai szövetséget a Most-Híd és az MKP. Bugár Béla szerint csak a mostani voksolásokat követően mérik fel, létrejöttek-e a politikai és emberi feltételek az együttműködéshez, megszűntek-e a pártja elleni támadások, amelyek ezt a kampányt is gyakran jellemezték. Berényi József kifejtette: az általa vezetett párt ezúttal is nyitott volt az együttműködésre, amelyet a Híd utasított el, holott a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szervezete, a Csemadok, valamint a több mint huszonöt civil szervezetet tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is a felvidéki magyarság összefogását szorgalmazta. Önállóan indul a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is. Támogatóinak a száma néhány százra tehető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.