galéria megtekintése

Mégis bíróság elé állítják Malina Hedviget

A nyitrai járásbíróság szeptember 28-ára tűzte ki az első tárgyalási napot Zák Malina Hedvig ügyében, akit hamis tanúzással vádoltak meg. Elsőfokú ítélet október végén várható - jelentette be Mário Pivarci szóvivő. Közölte azt is, hogy a csallóközi származású, a családjával jelenleg Győrben élő asszony kérésére lefordították magyarra az 58 oldalnyi vádiratot. 

Érdeklődésünkre Roman Kvasnica ügyvéd hangsúlyozta, hogy a tárgyalás elrendelése csak úgy minősíthető, hogy védencét továbbra is zaklatja szlovák állam. Tavaly az elsőfokú nyitrai bíróság már elutasította a vádindítványt, mert szerintük sérült az alperesnek a törvényes védelemhez való joga, éspedig azzal, hogy a pozsonyi Főügyészség nem fordíttatta le Malina Hedvig anyanyelvére a vádiratot. Ezt a verdiktet a másodfokú megyei testület érvénytelenítette és elrendelte a tárgyalást, valamint a vádirat lefordítását, mivel Malina Hedvig már magyar állampolgár.

A csallóközi származású nő kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán, ahova egyetemre járt. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig, saját kérésére, Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két helybeli, szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra, akik azóta bizonyíthatóan több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt.

Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Szinesztézia
Vélemény
Luxus nélkül
Vélemény
Csiki-csuki

Robert Kalinák belügyminiszter a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy a független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról. Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett.

Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. Nem sokkal később pedig férjhez ment, s azóta két gyermeket szült. 2011 szeptemberében Iveta Radicová kormánya egymondatos bocsánatot kért tőle, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberi jogi bíróságra benyújtott panaszát. Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, s ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához. Állítólag azt akarták megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság, valamint számos neves külföldi pszichiáter.

Zák Malina Hedvig 2013 decemberében kérte és megkapta a magyar állampolgárságot. Tavaly kora tavasszal Győrbe költözött. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem a szlovák igazságszolgáltatás elől menekült, hanem két kiskorú gyermeke és a család nyugalma érdekében döntött így. Új lakóhelyén már nem kell tartania attól, hogy akár éjnek idején viszik el a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiátriai intézetbe. Férje továbbra is főleg Szlovákiában vállalkozik. Zák Malina Hedvig jelenleg várandós, rövidesen megszüli harmadik gyermeküket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.