galéria megtekintése

Csiki-csuki

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 23. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Döbbenetes az a hideg magabiztosság, ahogyan a magyar kormány kezeli a menekültáradatot.Hátborzongató volt, ahogy a Parlament Gobelintermében Lázár János a pengésdrót kerítés építéséről adott keddi tájékoztatón elmondta: a menekültek azért gazdasági bevándorlók, mert 1. embercsempészek hozzák őket 2. Görögországban kellene regisztráltatniuk magukat. A miniszter fő érve a vasfüggöny mellett az volt, hogy a szerb rendőrök közreműködnek a sokaság átjuttatásában, Belgrádban szervezik a buszokat, és a magyar határtól hat-hét kilométerre teszik ki a bolyongókat azzal, hogy sétáljanak át Magyarországra. Lázárban föl sem merült, hogy a szerbek egyszerűen csak másként kezelik a menekülteket, mint a drótkerítéses magyarok.

E különbség jegyében hetek óta próbáljuk megfejteni, hogy bevándorlási hatóságunk miért kizárólag magyar nyelven tájékoztatja a menedékkérőket a teendőkről. Ezt tette persze maga a kormány is, amikor a plakátkampányban szintén csak a mi nyelvünkön figyelmeztette a bevándorlókat, hogy ne vegyék el a magyarok munkáját.Hosszas töprengés után eljutottunk annak feltételezéséhez, hogy a magyar hatóság esetleg azért ódzkodik a több nyelven történő tájékoztatástól, mert nem szeretné, ha a menekültek eljutnának a befogadóállomásokra. Menjenek csak tovább Ausztria vagy Németország felé, hiszen többnyire oda indultak. Azért gondolhatunk erre, mert eddig ugyan 90 ezer ember került idegenrendészeti hatókörbe, de ami befogadóállomásainkon csak 4500 férőhely van. Magyarországot a menekülők tranzitországként használják, csak áthaladnak rajta. A kormánynak pedig lehet az a célja, hogy ezt segítve minél hamarabb megússza a menekültrohamot.

És bizony a Németországot célzó menekülteknek sem érdekük, hogy Debrecenben vagy Bicskén regisztráltassák magukat, mert az ott kapott fényképes igazolvánnyal elutazhatnak ugyan Nyugatra, de munkát nem vállalhatnak, hiszen köti őket a magyarországi regisztráció. Ezért többen – megírta ezt riportjában Tanács István –, amikor fölteszik nekik a kérdést, menekültek-e, nemmel válaszolnak. Ezután a magyar rendőrök visszatoloncolják őket Szerbiába, ahonnan ők visszajönnek. Kezdik elölről.

 

A lényeg, hogy a magyar hatóságok nagyjából ugyanazt teszik, mint a szerbek (illetve Görögország és Macedónia): továbbpasszolják a menekülteket másoknak. Izzadjanak velük az osztrákok és a németek. A kerítésnek az lesz a szerepe, hogy ezt az illegális csiki-csukit megszüntesse. Ha megépül a drótfal, a menekültek ide kerülve mégiscsak kénytelenek lesznek menedékjogot kérni Magyarországtól, akkor pedig új és új befogadó állomások létesítésére lesz szükség. Angol, pastu, fárszi, és más nyelveken készült tájékoztatókkal, amelyekkel a menekülteket eligazítják. Nem vállaltuk ugyan egyetlen menekült befogadását sem, de a kerítéssel itteni tartózkodásra késztetjük őket, akikre egyelőre úgy tekint az államunk, hogy nem kell rajtuk segíteni. Inkább visszahozza a büntetőjogba őszre a tiltott határátlépést, vagyis benépesíti menekültekkel a hazai börtönöket.

Ne így legyen!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.