galéria megtekintése

Fidelt és Raúlt meg akarta sütni az utcán, börtönbe zárták

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.

Kőrösi Ivett
Népszabadság

A havannai rezsimnek kellemetlen lenne, ha baja esne az éhségsztrájkoló művésznek.

Fidel és Raúl, a két rózsaszín malac kétségbeesetten visítozott az autó csomagtartójában. Alig várták, hogy szabadon szaladjanak Havanna utcáin. De gazdájuk, Danilo „El Sexto” Maldonado Machado kubai graffitiművész sosem tudta befejezni az előre meghirdetett performanszot, mert a hatóságok megállították és őrizetbe vették. A hivatalos indok szerint szembeszegült a hatóságokkal, ám a rezsim inkább azért csapott le rá, mert legújabb projektjében az egykori és a jelenlegi elnök keresztnevét pingálta a két malacra. Az utcán akarta megsütni őket, hogy „legyen mit ennie a kubai népnek”.

„Fidel” börtönbe juttatta a graffi  tiművészt
„Fidel” börtönbe juttatta a graffitiművészt

Mindez tavaly december 25-én történt. A 32 éves férfi, egy kisgyermek édesapja azóta raboskodik. A múlt hónapot magánzárkában töltötte, és a bíróság máig nem tárgyalta az ügyét. Jogszerűtlen fogva tartása miatt 25 napig folytatott éhségsztrájkot, amelyet október 2-án függesztett fel, mert azt ígérték neki, két héten belül elengedik.

 

Édesanyja bízik benne, hogy fia tényleg szabadon távozhat, különben folytatja az éhségsztrájkot. „Nagyon le van fogyva. De jó a kedve, még mosolygott is. Rendívül elszánt” – mondta a Népszabadságnak Havannából María Victoria Machado, aki az éhségsztrájk idején nem láthatta fiát, de múlt pénteken találkozott vele.

A bebörtönzött művészt múlt héten meglátogathatta a családja. Édesanyja a kép bal szélén.
delsexto.blog.hu

A hatóságok szóltak, hogy vigyen ételt. „Itt borzasztóan drága az élelmiszer, de szerencsére sok barátja van, akik segítenek nekünk. Sikerült szereznünk tejport, gabonaféléket, majonézt, üdítőt, mogyoróvajat, kenyeret.” María Victoria szerint főként családi dolgokról beszéltek, ugyanis mindig az őrök melletti asztalhoz ültetik őket.

A fiáról szóló hírek mégis kijutottak a szigetországból. „Mellénk állt egy komoly emberi jogi szervezet, az Amnesty International és több amerikai kongresszusi képviselő is. Óriási kockázatot jelentene a kubai kormánynak, ha nem engednék el”, véli az anya.

Danilo „El Sexto”
delsexto.blog.hu

A tavaly decemberben bejelentett kubai–amerikai közeledés fényében – amelynek egyik feltétele volt a „nagyobb szabadság” és több tucat kubai politikai fogoly szabadon engedése – valóban nem szolgálná a kubai érdekeket, ha El Sextónak baja esne. A gazdasági beruházásokban és az elszigeteltség csökkenésében bizakodó kommunista rezsim nem engedheti meg magának, hogy El Sexto legyen a következő Orlando Zapata Tamayo. A bebörtönzött ellenzéki 2010-ben, mintegy hatvan nap után halt bele az éhségsztrájkba.

El Sexto

Iparművészként végzett Kubában, de ösztöndíjjal egy szemesztert egy amerikai főiskolán is tanult Miamiban. A Havannában élő graffitiművész alkotásaiban mindig is erős volt a társadalom- és rendszerkritika. Sosem volt titok, hogy ellenzéki körökben mozog, mellkasára a kubai ellenzék egyik meghatározó alakja, a máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Oswaldo Paya Sardinas arcképét tetováltatta. Az elmúlt években többször is letartóztatták, a lakását átkutatták és több művét lefoglalták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.