galéria megtekintése

Megerőszakolták a terroristák és még a családjuk is kitaszította őket

1 komment


Veres Dóra
NOL

Diszkrimináció és elutasítás vár azokra a lányokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a Boko Haram karmai közül. Az átélt borzalmak után legtöbb esetben a családjuk nem fogadja vissza őket. Szeretteik tartanak tőlük, gyanakvóak, rettegnek, hogy a nigériai szélsőséges iszlamista szervezetnek sikerült radikalizálnia őket.

Egy életre megbélyegzi a nőket és lányokat a Boko Haram: nem elég, hogy a fogságban töltött idő alatt nap mint nap erőszakot kell elszenvedniük, a szabadulásuk után sem lélegezhetnek fel. A legtöbb nőt, akinek valahogy sikerül megszöknie a szélsőséges szervezet táboraiból, családja gyanakvással, fenntartással kezeli – derül ki az International Alert nevű civil szervezet és a Unicef kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből

Különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik nemi erőszak következtében estek teherbe. "Eleinte el akartam vetetni. Mindenhogy próbálkoztam, minden lehetséges módszert kipróbáltam, de nem sikerült" – idézi a riport az egyik nőt. Azt, hogy hogyan is próbálta elhajtani a magzatot, nem részletezte, azonban Nigériában illegális az abortusz. Egyedül abban az esetben engedélyezik a beavatkozást, ha az anya élete veszélyben van. Az egészségügyi rendszer azonban katasztrofális, sokan az alapvető ellátásokhoz sem férnek hozzá.

Márpedig a szélsőséges nézeteket valló fegyveresektől fogant gyermeket nem fogadja be a család. Az egyik törzsi vezető egyenesen úgy fogalmazott, ezek a babák "hiénák a kutyák között", akik "végeznek a körülöttük élő ártatlanokkal". Az egyik nő ezért inkább magára hagyta gyermekét szülés után, mert mint fogalmazott, az örökbe adás szóba sem jöhetett volna: ilyen gyerek senkinek sem kell. Úgy hiszik ugyanis, hogy az apa "rossz vére" a gyermeknek átadódik fogantatáskor, "egy kígyó gyereke nem más, mint kígyó" – idézik a sokat hangoztatott mondást a jelentésben.

 
Akiket elfog a Boko Haram, annak az élete megpecsételődik. A képen látható két lány szerencsésnek mondhatja magát.
Afolabi Sotunde / Reuters

Sok családban a borzalmak elől megmenekült nőknek sincs helye. Az International Alert munkatársai kutatásaik során azt tapasztalták, azok a férjek fogadják vissza kedvesüket, akik már több mint öt éve éltek házasságban, és közös gyerekük is született. A legtöbb esetben ezek a férfiak az erőszakból fogant gyermeket is sajátjukként nevelik. A legrosszabb helyzetben azok a nők vannak, akik poligámiában éltek elrablásuk előtt. A férj többi felesége általában rendkívül elutasító velük szemben. A fiatal lányokat pedig azért is kezelik fenntartásokkal visszatérésük után, mert a családfő aggódik, ugyan ki fogja így feleségül venni.

A közösség tagjai sokszor attól félnek, hogy a visszatérő nőket "megfertőzte" a Boko Haram, gyakran úgy is emlegetik őket, mint "Boko Haram feleségek", "a Boko Haram vére", vagy "Annoba", amely azt jelenti, járvány, ragály. Utóbbi arra utal, hogy a nők szerettei attól is tartanak, hogy a visszatérő családtagok majd "megfertőznek" másokat nézeteikkel, amelyeket a fogságuk alatt sajátítottak el. 

Az International Alert munkatársai szerint a nigériai kormánynak és a nem kormányzati szervezeteknek, az NGO-knak többet kellene tenniük a nők és lányok visszaintegrálása érdekében. Akit kitagad a családja, nincstelenné válik. Sokan más városokban próbálnak munkát találni, de ha nem sikerül, ismét a szeretteiknél igyekeznek menedéket találni, ahol nem szívesen látják őket. Fontos lenne, hogy szakemberek segítsenek feldolgozni a történteket a családtagoknak, és persze elsősorban a nőknek, valamint kiemelik, hogy megfelelő egészségügyi ellátásra, különösképpen terhesgondozásra lenne szükség.

2012 óta a Boko Haram több mint kétezer nőt, fiatal lányt rabolt el, köztük a chiboki lányiskola több mint 200 diákját. Több olyan hír látott napvilágot, hogy a 2014 áprilisában eltűnt lányok közül sokan radikalizálódtak. Nem segít a helyzeten az sem, hogy egyre több fiatal lány hajt végre pokolgépes merényletet Nigériában. Múlt héten egy kislány nem engedelmeskedett a Boko Haramnak, és nem volt hajlandó felrobbantani magát a Diwka menekülttáborban. Mások azonban elvégezték a "munkát", legalább 58 embert rántva magukkal a halálba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.