galéria megtekintése

Százezren várták, tízezren védik a pápát Szarajevóban

2 komment

NOL/MTI

Ha meglátod a pápamobilt, bajban vagy: még az erkélyekre sem szabad kimenni Szarajevóban Ferenc pápa látogatása alatt.

Megteltek a hotelek, Európa számos országából érkeztek vendégek és zarándokok, hogy részt vegyenek az ünnepségeken. Szarajevó központját, illetve a pápamobil útvonalát pénteken lezárták, szinte az egész városban kizárólag gyalogosan lehet közlekedni szombaton. A zarándokok autóbuszai számára külön útvonalat jelöltek ki.

Hatalmas tömeg várta, hogy a pápamobil végre átsuhanjon közöttük
Hatalmas tömeg várta, hogy a pápamobil végre átsuhanjon közöttük
Dado Ruvic / Reuters

A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy az újságíróknak és a látogatóknak minden eseményre három órával korábban kell érkezniük, hogy átvizsgálhassák őket, illetve a pápamobil útvonalán minden ablakot be kell zárni, és az erkélyen sem tartózkodhat senki a pápa elhaladásának pillanatában. A katolikus egyházfőt ezen kívül több ezer (egyes információk szerint 10 ezer) rendőr és ügynök védi. A boszniai hatóságok közölték, hogy fokozott megfigyelés alatt tartják azokat, akik esetlegesen veszélyt jelenthetnének a pápára.

 

Ferenc pápa szombaton 9 órakor érkezett meg Szarajevóba, ahol előbb az államvezetés több tagjával találkozott, majd 11 órakor misét tartott a Kosevo stadionban, amelyen több mint 65 ezren vettek részt. A pápa délután a hívekkel, a fiatalokkal, illetve papokkal, nővérekkel, papnövendékekkel találkozott.

A háború után etnikailag és vallásilag is erősen megosztott országban Vinko Puljic bíboros arra szólította fel az összes felekezet híveit, hogy "tartsák nyitva a fülüket és a szívüket a pápa üzenetére".

"Nagyon nagy szeretettek készítettük elő ezt a látogatást. Az egész város örömöt sugároz" - nyilatkozta a BBC-nek.

A hét során egy, a szarajevóiaknak szóló üzenetében ezt írta Ferenc pápa:

"Eljövök közétek..., hogy kifejezzem támogatásomat az ökumenikus és vallások közti párbeszéd iránt, és mindenekfelett, hogy bátorítsam a békés együttélést az országotokban." 

"Szarajevót a nyugat Jeruzsálemének is nevezik" - mondta a pápa az újságíróknak a repülőgépén. "Ez a nagyon különböző etnikumok és vallások városa. Egy olyan város, ami sokat szenvedett a történelme során. Most a béke útján van. Azért vállalkoztam erre a látogatásra, hogy erről beszéljek a béke jeleként és imádkozzam a békéért" - idézte a pápát a Reuters.

Ferenc pápa misét celebrál a szarajevói stadionban
Ferenc pápa misét celebrál a szarajevói stadionban
Dado Ruvic / Reuters

Két évvel ezelőtti megválasztása óta Ferenc pápa nem sokat utazott. A szarajevói a nyolcadik külföldi útja, korábban Brazíliában, a Közel-Keleten, Dél-Koreában, Albániában, Franciaországban, Törökországban, illetve Ázsiában, Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken járt.

Bosznia-Hercegovinában korábban kétszer járt pápa, 1997-ben és 2003-ban II. János Pál a helyi egyházak tagjaival és a hívekkel találkozott. Ez az első olyan pápai látogatás, amelynek politikai, illetve diplomáciai vetülete is van, ezért találkozik Ferenc pápa az ország vezetőivel.

A pápai látogatásra néhány nappal azt követően kerül sor, hogy újabb akadály hárult el Bosznia-Hercegovina európai integrációja elől. Hétfőn lépett életbe hét év után a stabilizációs és társulási megállapodás Brüsszel és Szarajevó között. A pápa várhatóan az ország problémáinak megoldásáról is beszél majd a politikusokkal. Szarajevói útjának szlogenje:

"Béke veletek!"

A bosznia-hercegovinai elnökség épületében tartott sajtótájékoztatón a katolikus egyházfő azt is kiemelte, hogy nem szabad megelégedni azzal, amit (a boszniai háború utáni) megbékélési folyamat során eddig elértek az országban élő nemzetiségek, hanem tovább kell dolgozni azon, hogy a balkáni ország ismét a tolerancia jelképe lehessen. Szerinte az országban élő szerbek, bosnyákok és horvátok, illetve a katolikusok, muszlimok, zsidók és ortodoxok együttműködése az általános jót szolgálja. 

Az 1992-1995-ös boszniai háború közel 100 ezer halottat követelt, és a lakosság mintegy felének elüldözéséhez, illetve elvándorlásához vezetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.