galéria megtekintése

Jobban bíznak a magyarok Putyinban, mint Merkelben

10 komment


Horváth Gábor

Odahaza támadások érik miatta, ám a külvilágnak kifejezetten tetszik Barack Obama külpolitikája. A neves washingtoni kutatóintézet, a Pew Re­search tíz európai és öt Európán kívüli országban végzett felmérése szerint az amerikai elnök 2009 óta meglepően tartós és egyöntetű népszerűséget élvez. Csak Görögországban vannak többen azok, akik nem bíznak benne, ha a világpolitikáról van szó (58 százalék).

A világ tiszteleg Obama külpolitikája előtt. Na nem a magyarok.
A világ tiszteleg Obama külpolitikája előtt. Na nem a magyarok.
Jonathan Ernst / Reuters

Bár az okok országonként eltérőek­ lehetnek, a nemzetközi közvélemény a jelek szerint díjazza, hogy az elnök arra törekszik, hogy a konfliktusokat tárgyalásokkal oldja meg. Az amerikai külpolitikával szemben általában két alapvető kifogás szokott felmerülni: vagy az, hogy beavatkozik egy-egy országban vagy régióban, vagy az, ha tétlenül szemléli a folyamatokat. Obama, bár rákényszerült, hogy eredeti szándékát megváltoztatva továbbra is amerikai katonákat állomásoztasson Irakban és Afganisztánban, illetve hagyta magát belerángatni a Kadhafi ezredes rezsimjét megdöntő líbiai bombázásokba, elődjénél, George W. Bush elnöknél jóval óvatosabban nyúl a fegyveres megoldáshoz. Figyelemre méltó, hogy a kormánypárti média éles Amerika-ellenessége dacára Magyarországon a válaszadók 58 százaléka bízik Obamában. (A felmérés Magyarországon 1005 fős reprezentatív minta személyes válaszain alapul.)

A Pew több más politikus nemzetközi megítélését is rendszeresen vizsgálja. Meglepő, de Angela Merkel külpolitikájáról a németek 73 százaléka kedvezően nyilatkozott, holott a mintavétel idején – áprilisban és májusban – javában dúlt a vita a menekültkérdés körül. A német kancellár nemzetközi megítélése azonban sokkal nagyobb szórást mutat, mint Obamáé: Svédországban 84, Görögországban csupán tíz százalék bízik benne. A magyarországi 29 százalék a második legalacsonyabb érték, amiben erőteljes szerepe lehet a kormányzat menekültellenes retorikájának és a Merkelre zúduló kíméletlen kritikának. Az utóbbi a jelek szerint hatásosabb, mint Obama bírálata.

 


Nem meglepő, hogy Vlagyimir Putyinról a lengyelek véleménye a legrosszabb, míg Kínában és Görögországban a megkérdezettek többsége (53 százalék) bízik az orosz elnökben. A magyar válaszadóktól kapott 38 százalék a többi ország közül a legmagasabb érték. Bár a Pew jelentése erről nem szól, feltehető, hogy Magyarországon furcsa fordulattal inkább a jobb-, sőt, szélsőjobboldali válaszadók bíznak jobban az egykori KGB-ezredesben.

Orbán és Putyin februári moszkvai találkozója: bejön a népnek a barátság
Orbán és Putyin februári moszkvai találkozója: bejön a népnek a barátság
Maxim Shemetov / Reuters

Az amerikai elnökjelöltek verse­nyében a külvilág egyértelműen Hillary Clintonra szavaz. Donald Trump támogatottsága Kína és Olaszország után Magyarországon a legmagasabb, de még így is csak 22, 21, illetve 20 százalék. Utóbbiban még benne sincs, hogy Orbán Viktor Tusványoson nyíltan állást foglalt a mil­liárdos vállalkozó mellett. (A felmérés idején még sem Clinton, sem Trump nem nyerte meg pártjában az előválasztást.) A legradikálisabban itt is a görögök foglaltak állást: óriási többségük egyik jelölt külpolitikájában sem bízik, amiben a kínaiak, az in­diaiak, a lengyelek és a magyarok is követik őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.